Thomas de Man beantwoordt vragen in de studio van De Nieuws BV.
Foto van Eva Jinek

Onze redacteur Thomas de Man praat over homodaten, want dat is nodig

Onze Thomas de Man schreef dit artikel over het écht bespreekbaar maken van homodaten. Want in Nederland hangt er nog steeds een zweem van geheimzinnigheid omheen, stelt hij. Bij De Nieuws BV mocht hij er verder over praten met journalist Bo Hanna.

Thomas de Man beantwoordt vragen in de studio van De Nieuws BV.
Thomas de ManDe Nieuws BV

Thomas schreef zijn artikel naar aanleiding van de vermissing van de 17-jarige Orlando Boldewijn. Orlando was een week onvindbaar, tot op 26 februari zijn lichaam gevonden gevonden werd in het water in de Haagse wijk Ypenburg. Op de avond voor zijn verdwijning had hij twee dates gehad via Grindr, de wereldwijde datingapp voor homo's.

De gevaren van daten als homo

Of zijn dood iets te maken heeft met die ontmoetingen is onbekend, maar Thomas vindt het belangrijk dat er ieder geval gesproken wordt over de risico's van de app. De Nieuws BV moet het daarmee eens zijn geweest, want vlak na de verschijning van zijn artikel werd hij uitgenodigd om erover te praten in de uitzending. Samen met journalist Bo Hanna die voor VICE meerdere jongeren sprak over de gevaren van online daten in de lhbt-wereld.

Tijdens het gesprek wordt duidelijk hoe het op dit moment voor homo’s is om in Nederland te daten. Thomas vertelt dat het de tendens is om thuis af te spreken. Natuurlijk is dat een risico, maar in het openbaar wat drinken en affectie tonen is dat ook.

Wat er zomaar kan gebeuren

Thomas: “Gezien worden is het minst erg, je kan ook uitgescholden worden of erger. Homogeweld is nog een steeds ding. Als je net als jonge jongen uit de kast bent gekomen dan is zo’n app de makkelijkste ingang tot de homowereld."

Homogeweld is nog steeds een ding

Journalist Thomas de Man

Bo sprak voor zijn VICE-artikel verschillende homojongeren over hun ervaring met de app en schrok van de verhalen die ze vertelden. “Een jongen vertelde me dat hij vorige maand had afgesproken met een man die zich voordeed als 19-jarige jongen. Voor zijn deur bleek hij veertig, dwong hij hem het huis binnen te stappen en heeft hij hem misbruikt."

Het is echt nog steeds taboe

Beide journalisten vertellen ook dat het taboe op homoseks nog erg groot is. Homojongeren durven daarom niet over hun seksuele ervaringen en de risico's te praten.

Thomas: “Er is toch een soort van ongemak in de samenleving als we het over homodaten hebben. Het wordt niet besproken. Het is oké om homo te zijn en dat wordt geaccepteerd, maar het is beter als je je gevoelens voor je houdt. Die strekking voel je heel erg, maar het is belangrijk dat daar over gepraat wordt.”

Benieuwd naar het hele gesprek? Klik op de onderstaande link.

Bron: 
De Nieuws BV