Jaïr
Foto van Eva Jinek

Jaïr is elke dag te zien bij Jinek, maar dít wist je vast nog niet over hem

Onze Jaïr is geïnterviewd door Het Parool. Over de methode-Ferwerda, zijn lange dagen en wat hij doet als hij niet op tv is. En daarmee kan hij je nog wel eens verrassen.

Jaïr
JaïrJinek

“Politiek verslaggever Jaïr Ferwerda levert elke dag een item voor Jinek: dagen van zestien uur zijn geen uitzondering. 'Als er geen uitzendingen zijn, ga ik vaak op de bonnefooi naar de Kamer, kopjes koffie drinken’.”

Zo begint het artikel over onze politiek verslaggever die elke avond vlak voor de uitzending de redactie binnen vliegt met een nieuwe video. Het Parool is benieuwd naar zijn aanpak en wie de man achter de filmpjes is.

Lekker mee

‘Wat is de methode-Ferwerda?’, vragen ze Jaïr onder andere. Zijn antwoord: "Ik probeer in vier minuten, want zo lang duren de filmpjes, een zo duidelijk en origineel mogelijk verhaaltje te vertellen. Ik probeer het altijd net even anders te doen dan andere Haagse journalisten. (...) Bij ministers wil ik graag mee op werk­bezoek, of meerijden in de dienstauto. Welke muziek staat op, hoe is de band met de chauffeur, dat zegt veel over iemand.”

En dat levert veel materiaal op. “Op een dag verzamelen schiet mijn cameraman vaak anderhalf uur aan beeldmateriaal. Als we dan terugrijden naar de studio in Amsterdam ben ik op de achterbank aan het spotten welke beelden ik ga gebruiken.”

ferwerda klimt
Jaïr Jinek

“Rond een uur zes begin ik met monteren, dan gaat de eerste versie om ongeveer half tien naar Ewart van der Horst, de hoofdredacteur van Jinek. Er moet altijd nog wel iets veranderd worden, de definitieve versie is meestal pas vlak voor de uitzending af."

Heel veel tijd om met de beentjes omhoog te zitten heeft de verslaggever dus niet, maar hij vindt het waanzinnig leuk werk vertelt hij. “Ik kan oprecht enthousiast worden als ik van de gouverneur van Limburg een rondleiding door Maastricht krijg, of als er containers zijn aangespoeld zijn en ik met de burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, over het strand loop. Leuk mens trouwens."

Jaïr begon zijn loopbaan op de redactie van Barend en van Dorp, de eerste dagelijkse televisie talkshow in Nederland, waar hij de gasten uitnodigde voor in de uitzending. Hij raakte daar zo verslingerd aan deze wereld dat zijn studie Journalistiek eronder leed en zijn moeder op een gegeven moment de redactie belde en eiste dat ze hem eerst zijn opleiding lieten afmaken voordat ze hem weer lieten werken.

Wat de meeste mensen ook niet over Jaïr weten is dat hij tien politieke documentaires heeft gemaakt. Daarbij startte hij in 2016 de journalistieke start-up Verhalenmarkt samen met Jeroen Smit en Sander Heijne. Je zou je kunnen afvragen: waar haalt hij de tijd vandaan?

Geef nooit op

Jaïr: "In de maanden dat er geen Jinek is heb ik er wel tijd voor. Ik ben van mezelf een behoorlijk energiek persoon en vind veel dingen leuk. Bij Barend en Van Dorp heb ik geleerd om hard te werken en altijd door te gaan. En als je het niet leuk meer vindt, ga je iets anders doen, maar dan heb je er in elk geval iets van geleerd. Alles beter dan behoudend zijn en opgeven bij het eerste zuchtje tegenwind. Kom op nou! Jeetje, ik klink nu net als Emile Ratelband."

Het hele interview met Jaïr kun je lezen op de site van Het Parool via de onderstaande link.

Bron: 
Het Parool