Eva Jinek als 18-jarige
Foto van Eva Jinek

Eva Jinek: Vijf tips die ik als 18-jarige had willen krijgen

Jong zijn is geweldig, maar niet altijd even makkelijk. Ben ik wel goed genoeg, wat wil ik doen met mijn leven? Daarom geeft Eva vijf tips die ze zelf graag had gehad toen zij de middelbare school verliet. Maar niet getreurd, ook als volwassene heb je daar nog iets aan!

Eva Jinek als 18-jarige
Eva Jinek als 18-jarige

Eva: “Toen ik achttien was, zat ik in de zesde klas van het Gymnasium in Den Haag. Eerlijk gezegd was ik best wel braaf. Ik was gek op lezen en school was erg belangrijk voor me. Maar begrijp me niet verkeerd, ook ik ging graag biertjes drinken op het Plein - het uitgaansgebied in Den Haag - en ik ging zelfs wel eens naar een Happy Hardcore feestje (het was de jaren negentig, er was geen ontkomen aan).”

Mijn wilde fantasieën

“Ik barste van de romantische ideeën over het leven. Wat ik precies zou gaan doen? Geen idee, maar één ding was zeker: het moest groots en meeslepend worden. Van mijn elfde tot mijn vijftiende uitte dat zich nog in wilde fantasieën: ik zou de stylist van George Michael worden. Het liep allemaal een tikkeltje anders maar groots en meeslepend is mijn baan en leven zeker wél.”

George Michael in 1988. Foto: ANP
George Michael in 1988. Foto: ANP

Die extra mijl

“Na de zomer zou ik Geschiedenis in Leiden gaan studeren. Ik was gek op lezen en schrijven en vooral op verhalen, maar wat ik daarmee moest gaan doen, ik had geen idee. Mijn ouders gaven me een heel waardevol advies: ga iets doen waar je van houdt. Het maakte ze werkelijk niets uit of ik arts zou worden, kunstenaar of rechter. Of ik zou gaan trouwen, of kinderen zou krijgen, als ik maar iets deed waar ik met mijn hele hart achter stond. Heel lief advies van mijn ouders, vooral als je bedenkt dat de kans op een goed betaalde baan na een studie Geschiedenis vrijwel… nou ja, laten we het erop houden dat de banen in die sector niet voor het oprapen lagen."

"Ik leef nog steeds naar dit waardevolle advies van mijn ouders: want alleen als je ergens écht van houdt, ben je bereid de spreekwoordelijke extra mijl te gaan. En alleen dan heb je echt kans op succes en vooral op het plezier dat je uit je werk kunt halen.”

Het maakte mijn ouders geen snars uit of ik arts zou worden, kunstenaar of rechter

“Omdat iedereen wel eens goed advies kan gebruiken, hier de vijf tips die ik iedere achttienjarige met alle liefde meegeef. Voor een deel zijn het adviezen die ik zelf kreeg, voor een deel wilde ik dat ik ze had gehoord toen ik achttien jaar was.”

Tip 1: Ga studeren. Het maakt niet uit wat

“Het maakt niet uit wat je studeert, maar ga studeren! Doe het gewoon, je gaat er de rest van je leven lol aan hebben. Als je er geld voor moet lenen, leen het. Laat je alsjeblieft niet afschrikken door een schuld, dat los je later wel op. De afbetaalregelingen in Nederland zijn echt heel redelijk. Ik ben bijna veertig en betaal nog steeds elke maand een bedrag, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad. Je hebt maar één keer in je leven de kans om zo langdurig en diepgravend in jezelf te investeren. Voor je het weet heb je een vaste baan, een partner met kinderen of een hypotheek en kun je niet meer gaan studeren. Grijp die kans nu met beide handen aan en laat je zeker niet tegenhouden door geld. Anders kom ik achter je aan!”

Beslis nú dat je een jaar naar het buitenland gaat, anders doe je het nooit meer

Tip 2: Ga een jaar in het buitenland studeren

“Ik dacht altijd: ooit ga ik een tijdje in het buitenland studeren. Dat is er nooit van gekomen. Beslis dat je een jaar naar het buitenland gaat, anders doe je het nooit meer. Maak vrienden voor het leven, leer een vreemde taal, maar leer vooral hoe het is om weer vanaf nul te beginnen zonder je vaste vertrouwde netwerk of je moedertaal. Dat geeft je een zelfvertrouwen waar je je leven lang profijt van gaat hebben. Ik ben pas later in mijn leven stage gaan lopen in het buitenland, en ik heb altijd spijt gehad dat ik het niet eerder heb gedaan.”

Ik met klasgenoten op het kerstgala in 1996
Ik met klasgenoten op het kerstgala in 1996

Tip 3: Soms word je afgewezen. Dat hoort erbij

“Na mijn eerste jaar studeren, besloot ik me aan te melden voor de Filmacademie in Amsterdam om de opleiding Regie Fictie te gaan doen. Tot op dat moment was ik gewend dat als ik iets écht wilde, en er hard voor werkte, het ook lukte. Maar de brief die ik vervolgens van de Filmacademie kreeg, was een keiharde afwijzing. Logisch ook: ik was negentien jaar oud en had nul levenservaring. Niet echt de gedroomde kandidaat om grootse verhalen over leven en liefde te bedenken en verfilmen. Op dat moment kwam die afwijzing als een mokerslag binnen, maar achteraf gezien was het een belangrijke les. Het is gewoon niet waar dat als je iets maar graag genoeg wil, het ook altijd lukt. Soms word je afgewezen. That’s life. Het gaat erom wat je daarna doet. Kort en stevig balen, nederigheid voelen, en er weer keihard tegenaan.”

Tip 4: Maak je minder zorgen

“Ik zou tegen mijn achttienjarige zelf zeggen: de keuzes die je nu maakt zijn belangrijk, maar ze zijn niet in beton gegoten. Ik vind het heel heftig dat jonge mensen het gevoel hebben dat ze op hun achttiende al moeten weten wat ze gaan doen met de rest van hun leven. Geloof me, je hebt nog meer dan genoeg tijd om je plannen bij te sturen.”

Er is een beperkte tijd in je leven dat je eindeloos liters bier kunt afromen met frikandellen speciaal

“Maar met alleen op je kamertje blijven zitten, bereik je natuurlijk niets. Onderneem dingen, begin ergens aan, ga voorwaarts en stuur bij waar het nodig is. Als je maar een keuze maakt ergens voor te gaan. Misschien is het wel de verkeerde keuze, maar je gaat op zijn minst ergens naartoe. Til er allemaal niet zo zwaar aan.”

Tip 5: Je bent jong. Geniet ervan!

“Het lievelingsnummer van mij en Merel Westrik is ‘Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)’ van Baz Luhrmann. Dit is het perfecte nummer voor de zomer na je eindexamen, en ook nog daarna. Luister het eindeloos, haal er lessen uit, gebruik het als meditatie. Want het nummer heeft gelijk op alle vlakken. Maar ook: je bent veel leuker, veel knapper en zéker veel slanker dan je denkt. Omarm dat geweldige jonge lijf en gebruik die energie die je nu hebt maximaal."

"Er is een beperkte tijd in je leven dat je eindeloos liters bier kunt afromen met frikandellen speciaal tijdens lange nachtelijke avonturen met je vrienden, en toch nog de volgende dag gewoon weer keihard kunt knallen. Dat blijft niet eeuwig zo, kan ik uit eigen ervaring vertellen, dus: je bent jong, geniet er verdomme van!”