Foto: Pim van Boesschoten
Foto van Eva Jinek

Eva Jinek: “Ik ben het kind van vluchtelingen”

Eva gaf een openhartig interview aan Trouw over dat vervelende Nederlandse trekje om overal maar een mening over te hebben, ‘jezelf zijn’ en make-uploos voor de camera staan. Kortom: het lezen waard!

Foto: Pim van Boesschoten
Foto: Pim van Boesschoten

2017 was geen slecht jaar voor Eva Jinek, zo begint interviewer Arjan Visser zijn artikel in Trouw. “Eva Jinek won dit jaar een Zilveren Televizier-Ster, schoof voor het uitblinkersdiner aan bij het koninklijk paar en werd door Harper's Bazaar verkozen tot 'Vrouw van het Jaar'. Is Nederland eindelijk aan haar gewend?,” vraagt hij zich af.

Aan Eva de schone taak om dit soort vragen te beantwoorden. Te beginnen met dat succes van het afgelopen jaar. Waar ligt dat aan?

Een Amerikaans ijskonijn

Eva: "Als ik met een beetje afstand naar mezelf kijk, zie ik dat er twee dingen zijn gebeurd: in mij en buiten mij. Buiten mij: mensen moeten altijd wennen aan iets nieuws, aan een meisje met een vreemde achternaam en een Amerikaans accent, 'die van het Journaal', dat 'ijskonijn', ga zo maar door. Kennelijk is dat proces van gewenning achter de rug. Ik hoor nooit - in ieder geval niet in mijn gezicht - meer iets over mijn uiterlijk of hoe ik praat; het gaat altijd over het onderwerp of over mijn gasten.”

Foto: Pim van Boesschoten
Foto: Pim van Boesschoten

“En wat mezelf betreft: het lijkt misschien wel alsof dit succes er nu in één keer is, maar ik heb wel tien jaar ervaring opgedaan en ik weet inmiddels dat ik op mezelf kan rekenen. Als het lastig wordt, durf ik te zeggen dat ik er niet uitkom, een grap te maken of een vraag gewoon nog eens te stellen. Ik ben nooit reddeloos verloren. Daardoor ben ik ook zelfverzekerder geworden."

Jezelf zijn kan je niet spelen

Volgens Arjan Visser is een heel groot deel van Eva’s succes ook te danken aan dat ze ‘zichzelf is’ op televisie. Eva is het daar mee eens:  "Jezelf zijn' betekent vooral: niet toneelspelen. Niet doen alsof je iets heel erg interessant vindt, terwijl het je eigenlijk niks kan schelen. Niet spelen dat je boos bent als dat niet zo is. Mensen voelen het namelijk onmiddellijk als je onoprecht bent."

Dat ene Hollandse trekje

Toch is het heel belangrijk om dit ‘jezelf zijn’ te doseren, benadrukt Eva. Je moet niet overal een mening over hebben als talkshowhost. "Ik hoef niet overal iets van te vinden. Natuurlijk ben ik wel eens verbijsterd of verwonderd, maar dan wil ik vervolgens gewoon weten hoe het zit. Dat is iets anders dan: overal mijn zegje over doen. Dat vind ik sowieso een vervelend Nederlands trekje. Iedereen heeft steeds maar weer een mening over van alles en nog wat. Het is echt stuitend om te horen hoe zelfverzekerd mensen stellingen poneren over onderwerpen waar ze helemaal geen verstand van hebben. Als je mij vraagt of ik begrijp waarom mensen op Trump hebben gestemd, kan ik daar - op basis van mijn ervaring - wel iets zinnigs over zeggen. Als je wil weten wat er zo belangrijk is aan een vrouwenquotum, zal ik me daar, als feministe, zeker over uitspreken."

Kind van vluchtelingen

En als je iets moet zeggen over de vluchtelingencrisis, vraagt Arjan Visser zich af.

Eva: "Ik ben het kind van vluchtelingen. Ik weet hoe het voor hen is geweest om alles achter te moeten laten, dus ja: ik voel bij voorbaat al een zekere sympathie en het maakt me ziedend als die groep wordt weggezet als een stelletje profiteurs. Tegelijkertijd kan ik ook niet gaan roepen dat we alle grenzen maar open moeten gooien. Lastig onderwerp. Zeker ook aan de talkshow-tafel."

Foto: Pim van Boesschoten
Foto: Pim van Boesschoten

Een bak ijdelheid moest de deur uit

En hoe zit het met het ‘De Verenigde Staten van Eva’. Wat is de reden achter het succes van deze serie? Volgens Eva heeft het voor een deel te maken met het feit dat ze ‘een enorme bak ijdelheid de deur uit moeten doen’. Want er was natuurlijk geen geld voor make-up. Waarop de interviewer verbaasd opmerkt bijna geen verschil gezien te hebben.

Eva: "Als je nauwelijks verschil ziet tussen mijn totaal bewerkte en mijn onbewerkte zelf dan doet mijn hart nu wel even een sprongetje van vreugde. Al denk ik ook meteen: een vrouwelijke interviewer had dit beter begrepen."

Foto: Pim van Boesschoten
Foto: Pim van Boesschoten

“Dit is het belangrijkste wat ik ooit heb gemaakt”

"Jongen! Het is een mega-verschil,” vervolgt Eva.“Vijf weken draaien, veertien uur per dag, om vijf uur 's ochtends opstaan... Maar goed, wat ik dus wilde zeggen is dat ik het heb omarmd. Ik heb niet één keer gedacht: is dit wel mijn goede hoek? Zie ik er mooi uit zo? Ik heb het helemaal laten zitten. Ik moest er gewoon zijn. Kijken, luisteren, praten. Het is fantastisch om een dagelijkse talkshow te doen, maar deze reeks ging helemaal over mijn generatie, over de hoop en de verwachtingen van de mensen uit mijn vaderland. 'De Verenigde Staten van Eva' is het belangrijkste wat ik ooit heb gemaakt."

Voor meer moet je natuurlijk het hele interview in Trouw lezen. Geloof ons: dat is echt de moeite waard!

23 december 2017 10:30
Bron: 
Trouw