Eva samen met Coco
Foto van Eva Jinek

Er is een wetenschappelijke verklaring waarom je kittens wil doodknuffelen

Eva Jinek: “Tot mijn 38ste dacht ik dat ik abnormaal was. Waarom? Zodra ik een kitten zie, vind ik die zó tergend lief en schattig dat ik ‘m het liefst wil vermorzelen met mijn hele lichaamsgewicht. Of het beest op wil eten.”

Eva samen met Coco
Eva samen met CocoPim van Boesschoten

“Ik ben niet goed, dacht ik altijd. Tot ik erachter kwam dat er een term is voor dit gevoel: cute aggression. Het betekent dat je iets zo lief vindt, dat je z’n schedel wel in kan drukken. Of op de barbecue wil leggen. Dat doe ik natuurlijk niet. Maar ik voel het wel. En gelukkig hebben heel veel mensen hier last van.”

“Ik heb het overigens ook met baby’s, puppy’s, babyvosjes, biggetjes, noem maar op. Nee, je doet er niets aan. En nee, je bent geen psychopaat. Er is namelijk een wetenschappelijke verklaring voor dit gevoel. Als ik dit eerder had geweten, had het me veel twijfels gescheeld. Daarom deel ik het nu met jullie.”

Voel je de cute aggression al opkomen?
Voel je de cute aggression al opkomen?Pexels

Ongecontroleerde liefde

Deze fijnknijp-zin ontstaat namelijk door een reactie in je hersenen. Onderzoekers van Yale University lieten twee groepen proefpersonen in bubbeltjesplastic knijpen terwijl ze naar foto’s moesten kijken van allerlei soorten dieren. De deelnemers die schattige babydieren voorgeschoteld kregen, begonnen als een gek ongecontroleerd de bubbeltjes kapot te knijpen.

Het schattigheidsgehalte is 'too damn high'

Vorig jaar sprak Vice met hoogleraar Anna Brooks, die gespecialiseerd is in cognitieve neurowetenschappen. Volgens Brooks komt de wens om een schattig beestje 'dood te knuffelen' door een extreme reactie van ons brein waar we geen actie op kunnen ondernemen. Bij het zien van een foto van een schattig dier (dus als we zo’n beestje niet kunnen aanraken) is deze reactie nóg sterker. Brooks: ''Het lijkt een soort kortsluiting in de hersenen te zijn als reactie op een hoog schattigheidsgehalte.''

Het schattigheidsgehalte is 'too damn high'
Het schattigheidsgehalte is 'too damn high'Pexels

Het zien van puppies vreet energie

Volgens Brooks heeft die fijnknijp-drang te maken met het compenseren van een adoratie-reactie in je hersenen. ''Ons brein gebruikt veel energie en bij het zien van schattige puppies of kittens. De hersenen proberen via een mechanisme te voorkomen dat we te veel energie kwijt zijn aan dit soort emoties. En dus worden tegenovergestelde emoties getriggerd om de boel in evenwicht te brengen.'' Met als doel dat je sneller weer in staat bent iets productiefs te gaan doen.

Schrik de volgende keer dus niet als je een puppy in de ogen kijkt en het beestje ongecontroleerd wil doodknuffelen (maar dat natuurlijk niet doet). Het zijn je hersenen!