Eva Jinek (Foto: Natalia van der Zalm)
Foto van Eva Jinek

Een prachtige open brief aan Eva over carrière en moederschap

“Eva zal een rolmodel zijn voor vele jonge vrouwen onder aan de carrièreladder,” schrijft Rosanne Hertzberger in het NRC. In een prachtige open brief aan Eva raadt ze haar aan om alle ongevraagde adviezen over het moederschap vooral te negeren.

Eva Jinek (Foto: Natalia van der Zalm)
Eva Jinek (Foto: Natalia van der Zalm)

“We hebben elkaar nog nooit ontmoet,” begint Hertzberger haar brief. “Maar ik ben volger en bewonderaar van je werk.” Sinds Eva met zwangerschapsverlof is, probeert de schrijver zich een voorstelling te maken van de kraamtijd van bekende topvrouwen. “De bevalling van Hillary Clinton, Margaret Thatcher met baby aan de borst, een kolvende Sheryl Sandberg. Vrouwen die vol in de ankers gingen om een baby te krijgen.”

Een rolmodel voor jonge vrouwen

Ze vervolgt: “De moderne topvrouw is zelden nog moeder. Jij wel. Je zult een rolmodel zijn voor vele jonge vrouwen onder aan de carrièreladder, een bewijs dat het allemaal kan. Ook al zul je daar misschien zelf zo nu en dan aan twijfelen.”

Want hoe ziet een kraamtijd er anno 2018 uit, na de vrouwenemancipatie? “Hoe hard je ook werkt, hoe veel invloed je ook uitoefent, ineens ben je een paar maanden huisvrouw,” beschrijft Hertzberger. “Geloof me, thuisblijven vereist een bepaalde levenstechniek. Dat zijn wij ambitieuze vrouwen verleerd, Eva. En als je het net onder de knie begint te krijgen, is het alweer voorbij.”

Sprookjes over het moederschap

Daarom wil ze Eva graag voorzien van wat goede raad: “We groeiden op met verhalen van gelijkheid en eerlijke verdeling van het ouderschap. Nu kom je erachter dat we al die tijd zijn voorgelogen. Het zijn sprookjes. Moeders zijn en blijven de standaard der dingen. Als ze aan het werk willen, is de zorg voor kinderen hun verantwoordelijkheid.”

De moderne topvrouw is zelden nog moeder. Eva wel

Rosanne Hertzberger

Er zijn natuurlijk talloze manieren om de opvang voor je kind te regelen. Denk maar aan opa’s, oma’s, gastouders, crèches, papa- en mamadagen. “De helft van de files in Nederland staat vol met grootouders op weg naar hun kleinkinderen, zodat kinderen in de file kunnen gaan staan op weg naar hun werk. Doe jezelf en je kind het cadeau van ritme en voorspelbaarheid,” drukt Hertzberger Eva op het hart.

Je bent niemand verantwoording schuldig

En ook al hoef je de keuze om fulltime te werken aan niemand uit te leggen, heb je volgens de schrijver toch vaak het gevoel dat je jezelf wél moet verantwoorden. “Ook als je de voorbeelden van succesvolle vrouwen uit Amerika, jouw vaderland, probeert te volgen zul je de Nederlandse parttime-cultuur permanent aan je armen en benen voelen trekken,” schrijft Hertzberger.

Eva Jinek (Foto: Natalia van der Zalm)
Eva Jinek (Foto: Natalia van der Zalm)

“Beste Eva, vergeet alsjeblieft niet dat alles telkens beter wordt en makkelijker. (...) En straks als je na een geweldige uitzending in volle vaart door de gangen loopt op weg terug naar huis naar je prachtige baby, zul je even denken: misschien kan het toch allemaal. Misschien was het toch allemaal geen sprookje.”

Tot slot drukt Hertzberger Eva op het hart om alle ongevraagde adviezen vooral te negeren. Ook het advies van haar zelf dus.

Dankjewel Rosanne Hertzberger voor de prachtige brief over moederschap en carrière. Benieuwd naar de volledige brief? Lees hem via de link hieronder. (Geloof ons, het is absoluut de moeite waard.)

Bron: 
NRC Handelsblad