vrouwen met bier
Foto van Eva Jinek

Zo ga je om met de vriendschapsloonkloof (en ja, die bestaat)

De zon schijnt buiten en je telefoon staat roodgloeiend met appjes van vrienden die een terrasje willen pakken. Maar wat doe je als dat drankje op het terras voor jou een financiële aderlating betekent?

vrouwen met bier
De friendship pay gap kan tot ongemakkelijke situaties leiden Unsplash

De gender pay gap is natuurlijk alom bekend. Maar ook in de privésfeer kunnen salarisverschillen voor pijnlijke situaties zorgen. Neem bijvoorbeeld je vriendengroep. Grote kans dat er wel eens spanning heerst tussen de grootverdieners en je minder kapitaalkrachtige vrienden. Journalist Amy Lavelle schrijft in Glamour hoe je om kan gaan met deze friendship pay gap.

De armste van de groep

Minder verdienen dan je vrienden zorgt voor een dilemma. Je kan je simpelweg niet dezelfde dingen veroorloven als je rijkere vrienden, maar je wil ook geen dingen missen. En je gaat toch niet aan je vrienden vertellen dat jij je door zoiets stoms als geld laat tegenhouden?

Dus daar zit je dan, heerlijk te eten in een chique restaurant met al je vrienden om je heen. Maar ondertussen denk je aan de rode cijfertjes van je bankrekening, en bereken je hoe je in godsnaam het einde van de maand gaat halen.

Ik wil niet dat ze medelijden met me hebben

Steph

Freelancer Steph kent dit gevoel maar al te goed. “Ik voel me ongemakkelijk om over geld te praten met vrienden waarvan ik weet dat ze zich er niet druk om hoeven te maken. Het is een kwestie van trots, denk ik. Ik wil niet dat ze medelijden met me hebben.”

Rijk zijn is ook niet alles

Er is natuurlijk ook een andere kant van de medaille. Want de rijkste van je vriendengroep zijn, is ook niet alles wat het lijkt. “Het is moeilijk om over geld te praten,” zegt Pippa, die veel meer verdient dan haar vrienden. “Ze doen vaak alsof ik helemaal geen geldzorgen heb. Maar in werkelijkheid werk ik hard en ga ik heel zorgvuldig met mijn geld om.”

Ze doen alsof ik geen geldzorgen heb

Pippa

En dan heb je nog het morele dilemma als rijke vriend. Je wil je vrienden geen slecht gevoel geven, maar je wil ook gewoon van je zuurverdiende centen kunnen genieten en een leuke tijd hebben. Hoe kaart je dat aan?

Over geld praat je niet

Nou, daar bereiken we het heikele punt. Want hoewel je meestal alles bespreekt met je vrienden, van je grootste geheimen tot je diepste verlangens, blijft een goed gesprek over je financiën vaak taboe. Best raar, aangezien dit toch voor een groot deel je dagelijks leven bepaalt.

Dit taboe is verweven in onze cultuur, legt psycholoog Mamta Saha uit. “Geld wordt -soms onbewust- geassocieerd met status. Het kan daarom moeilijk zijn voor mensen om erover te praten. Niemand wil zich inferieur voelen aan anderen óf juist intimiderend overkomen.”

Munten
Geld wordt vaak geassocieerd met statusPexels

Dat de vriendschapsloonkloof een lastige kwestie is moge duidelijk zijn. Het is dan ook moeilijk een kant en klare oplossing te geven. Erover praten kan goed zijn volgens Saha, maar kan er ook voor zorgen dat mensen zich rot gaan voelen over hun financiële situatie.

Vriendschap is onbetaalbaar

Het beste lijkt om vooral goed rekening met elkaar te houden. Dat klinkt natuurlijk nogal logisch, maar is in de praktijk toch vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Dus probeer als arme vriend niet élke keer de hakken in het zand te zetten als iets een beetje geld kost. En doe als rijke vriend soms een stapje terug.

Lekker polderen dus! En dat moet ons Hollanders wel lukken, toch?

Bron: 
Glamour