Man lacht achter zijn bureau
Foto van Eva Jinek

Waarom we niet allemáál hyperambitieus hoeven te zijn (alsjeblieft niet zeg)

Sip Markink dacht altijd dat zijn medemillennials zich aanstelden. Tot hij stopte met zijn baan als docent en op zoek ging naar  een typische ‘millennial startersbaan’. Want dat was absoluut geen pretje.

Man lacht achter zijn bureau
Wat is er mis met tevredenheid?Pexels

Als docent Nederlands hoefde Sip Markink zich nooit druk te maken om zijn baan. Vrijwel elke school wilde hem hebben, want lerarentekort. Pas toen hij zijn baan opzegde en zich mengde in de wereld van de hippe millennial-vacatures ontdekte hij wat voor slangenkuil dat eigenlijk is. In het Parool houdt hij daarom een pleidooi voor tevredenheid.

Millennials worden vaak omschreven als de zeikgerenatie; ze willen te veel en hebben daarom allemaal een burn-out. Met zijn doodnormale baan als docent voelde Markink zich hier nooit door aangesproken. “Ik dacht altijd: stel je niet zo aan. Maar nu ik er wat dieper inzit, begrijp ik waarom jonge mensen massaal omvallen en waarom de arbeidsmarkt daar een rol in speelt.”

World domination

In vrijwel elke vacature werd namelijk gevraagd naar een kandidaat met tomeloze ambitie. Zo moest Markink klaar zijn voor ‘world domination’, samenwerken met ‘goaldiggers’ en bereid zijn constant over te werken. Tenminste, als hij de top wilde bereiken.

Ik wil gewoon mijn werk doen en een leuk leven leiden

Sip Markink

“O, maar ik hoef de top niet te bereiken hoor," zei Markink op een sollicitatiegesprek. “Ik wil gewoon mijn werk goed doen en geld verdienen, zodat ik een leuk leven kan leiden met alle fijne mensen om me heen." De manager viel bijna van zijn stoel. “Nou, dan ben je een uitzondering in deze generatie," antwoordde hij. En hoppa, daar ging Markinks cv op een enkele reis richting de prullenbak.

Intercity richting burn-out

Dit zette Markink aan het denken over wat succes en ambitie nou precies inhoudt. “Als we social media mogen geloven heeft iedereen een ­goede baan en een tof sociaal leven. Maar ondertussen zitten ze allemaal op de intercity richting burn-out, dus ergens gaat het mis.”

Daarom pleit hij nu voor tevredenheid. Ben je ambitieus? Prima. Maar niet iedereen is dat. Eindeloze ambitie lijkt de norm te zijn geworden. Daardoor is de prestatiedruk torenhoog, met alle gevolgen van dien.

Medemillennials, doe toch eens rustig

Sip Markink

“Doe eens rustig, zou ik willen zeggen tegen mijn medemillennials en de bedrijven waar ze werken. En waardeer hardwerkende mensen die tevreden zijn met wat ze doen en dat voldoende world domination vinden.”

Wijze woorden. Laat je dus niet dwingen ambitieuzer te zijn dan je bent. Er is niks mis mee om voor het eten thuis te willen zijn!

Ben je benieuwd naar het hele artikel van Sip Markink? Lees het via de onderstaande link.

Bron: 
Het Parool