Man rekt zich uit aan zijn bureau
Foto van Eva Jinek

Veeg je agenda eens een weekje leeg! Want dan kan je pas écht werken

We moeten ‘niks doen’ gaan inplannen in onze agenda’s. Want alleen zo krijgen we de kans om productief te zijn, aldus auteur Ryan Holiday.

Man rekt zich uit aan zijn bureau
Gelukkig is de man of vrouw met een lege agendaPexels

Ondernemer Elon Musk zei het deze week al: als je in een vergadering zit waar je niks aan hebt, loop weg. Of als een telefoongesprek nergens meer over gaat, beëindig het. “Het is niet onbeschoft om uit een vergadering te lopen,” meent hij. “Het is pas onbeschoft als je iemand dwingt om te blijven en zijn of haar tijd verspilt.”

Klinkt een beetje lullig, maar we hebben het vast allemaal wel eens gedacht.

Iemand die dit al jaren predikt, is beroemde schrijver en ondernemer Ryan Holiday. Hij ergert zich groen en geel aan al die korte- niet altijd belangrijke- onderbrekingen van een werkdag. Héél even een overleg, een kwartíértje praten over een nieuw project een kórte vergadering over de maanddoelen. Om gek van te worden. Want tussen al deze mini-afspraken, moet jij maar mooi zorgen dat je je eigen werk afkrijgt. Vaak lukt dat wel, maar is wat je produceert veel minder goed dan wat het had kunnen zijn.  

Een groep mensen houdt een vergadering
Vergaderingen die zijn dag opbreken zijn één van Holiday's grootste ergernissenUnsplash

Vergaderingen, brainstorms, tripjes naar de koffieautomaat, voor Holiday is het allemaal één grote nachtmerrie. Dus doet hij er alles aan om zijn agenda zo leeg mogelijk te houden. Het leegst dat hij zijn agenda kan krijgen zonder dat het zijn carrière schaadt, dát is wat Holiday nastreeft.

Hoe doet hij dit?

De truc is om vrije tijd juist actief in te plannen in je leven. Dus ‘Even een koffie doen ergens volgende week?’ ‘Laten we daar even snel over vergaderen’ en ‘Zullen we daar anders zo even over bellen?’ zijn taboe in Holiday’s leven. Hij zou heel simpel ‘ja’ kunnen zeggen. Maar dat doet hij niet.

En daar gaat hij ver in. Zelfs als het om mogelijke kansen gaan die zijn carrière verder kunnen helpen, doet Holiday zijn best om het te vermijden. Want volgens hem kan je door ongestoord werken juist optimaal presteren. En dát is uiteindelijk veel beter voor je carrière.

Twee mensen drinken een kop koffie
Volgens Holiday moet je niet te vaak 'even een koffie' doen, want als maker heb je grote blokken -ongestoorde- tijd nodig om productief te zijnUnsplash

Holiday haalt schrijver en ondernemer Paul Graham aan, die hier verder op ingaat in zijn essay ‘Maker’s Schedule, Manager’s Schedule’. Volgens hem zijn er twee manieren om je werkleven in te richten. De eerste is hoe managers het vaak doen. Hun dag is opgedeeld in vergaderingen, telefoontjes en administratie. De tweede manier is hoe ‘makers’ het doen. Of in ieder geval zouden moeten doen. ‘Makers’ zijn iedereen die iets produceren: van een journalist tot een bankmedewerker die een rapport moet schrijven. En zij hebben grote blokken tijd nodig om hun werk te kunnen doen. Want alleen dán kunnen ze écht creatief zijn en vooral nadenken.

De ‘makers’ onder ons zouden volgens Graham het liefst zo veel mogelijk tijd besteden aan het produceren van hun werk. Maar hier gooien de managers roet in het eten. Want zij willen hún manier van leven - vergaderingen, brainstorms, ‘samen even zitten’- opleggen aan de rest.

En dáár moet je dus voor oppassen. Twee of drie korte afspraken per dag zijn volgens Holiday de grens. Al ‘zijn’ tijd daaromheen bewaakt hij met hand en tand, want twee keer knipperen en iemand heeft alweer een groepsbrainstorm ingepland.

Tijd voor meer eigen tijd dus! Dus durf wat vaker ‘nee’ te verkopen tegen die zoveelste onderbreking van je dag. Want alleen dan kan je optimaal schrijven, ontwerpen, bedenken en maken. En dat is ook in het belang van je manager.