Boudewijn Poelmann FOTO:ANP
Foto van Eva Jinek

Peter de Waard vraagt zich af: Is Poelmann een grote graaier of gulle gever?

Afgelopen maandag zat Boudewijn Poelmann, oprichter van de postcodeloterij, bij Jinek aan tafel om te vertellen waarom hij zijn aandelen ter waarde van 30 tot 55 miljoen weggeeft. Het gesprek bleef niet onopgemerkt.

In de Volkskrant schreef Peter de Waard een kritische column over de beweegredenen van Poelmann: “De grootste filantropen zijn vrijwel altijd gewiekste zakenlieden die in hun jacht op eeuwige roem met hun miljoenen iets goeds willen doen.”

Bron: 
de Volkskrant

Strategische redenen

Misschien doneer jij uit vrijgevigheid elke maand een tientje aan het WNF, maar wat beweegt iemand om tientallen miljoenen af te staan? Is dat ook vrijgevigheid? Of spelen er strategische redenen mee? Een goed stukje leeswerk dus voor mensen die het ook allemaal nog niet weten en nóg meer willen lezen over deze fascinerende zakenman.

Peter de Waard beantwoordt zijn eigen vraag met een nuance: “Jinek heeft gelijk: Boudewijn Poelmann is eerder gulle gever dan grote graaier. Maar hij blijft ook de gewiekste zakenman. Aan onbaatzuchtigheid zit vaak een aspect van eigenbelang.”

Benieuwd geworden naar het gesprek van Boudewijn Poelmann bij Jinek? Hieronder kan je het nog een keer bekijken.

Still from video