Eva de Mol: ‘Mannen zouden geen monopolie moeten hebben op investeringen’
Lizzy van Hees
Lizzy van Hees
Online redacteur

Het mannenbolwerk doorbreken: ‘Investeer in vrouwelijke ondernemers!’

Tijd om de conservatieve wereld van het durfkapitaal op te schudden, vindt startup investeerder Eva de Mol. Vandaag lanceert haar bedrijf CapitalT - in samenwerking met een aantal andere investeerders - een vooruitstrevend initiatief. Het doel: meer diversiteit in het Nederlandse startup-veld. 

Eva de Mol: ‘Mannen zouden geen monopolie moeten hebben op investeringen’
Eva de Mol: ‘Mannen zouden geen monopolie moeten hebben op investeringen’Vormgeving: Estelle Schiricke

We spreken met Eva de Mol, één van de drijvende krachten achter het plan. Ze werkt al een aantal jaar als investeerder in startups. Dit soort investeringen staan bekend als durfkapitaal, omdat de onzekerheid en het risico hoog zijn. Met een PhD op zak, en na jarenlang onderzoek, weet zij als geen ander welke factoren meespelen in het succes van een startup. 

Aan de telefoon vertelt Eva dat teams beter presteren als ze bestaan uit een zowel mannen als vrouwen, en mensen met verschillende achtergronden. “Als je dat als uitgangspunt neemt, lijkt de conclusie voordehandliggend: als je beter presteert, krijg je meer financiering en sleep je meer investeerders binnen”, zegt ze.

Vrouwen hebben veel goede ideeën maar krijgen geen financiering

Eva de Mol

Maar in de praktijk zijn de teams die de financiering binnenslepen vaak helemaal niet zo divers. “Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat Nederland het nog slechter doet dan de VS en Groot-Brittannië”, aldus Eva, die een groot deel van haar promotieonderzoek in de VS deed. “Ik vond dat eerlijk gezegd shocking. We doen het niet alleen slechter wanneer het gaat om investeringen in vrouwelijke startups, maar ook als je kijkt hoe durfkapitaal kantoren er hier uitzien.”

Vrouwen krijgen geen financiering

Investeringsbedrijven, oftewel venture capitalists (VC’s), zijn doorgaans mannenbolwerken. Daar heerst volgens Eva nog een behoorlijke bias tegen vrouwen. “Ik heb zelf ook die ervaring”, legt ze uit. “Vrouwen hebben veel goede ideeën maar krijgen geen financiering.”

Juist de financiering afkomstig uit durfkapitaal is vaak een cruciale factor voor het succes van startups. “Bedrijven kunnen groot worden door VC-investeringen”, aldus de investeerder. “Mannen zouden daar geen monopolie op moeten hebben.”

In september 2018 publiceerde het Financieel Dagblad al een onderzoek van Eva en haar collega Janneke Niessen. Eén van de belangrijkste conclusies was het feit dat maar 1,6 procent van het durfkapitaal wordt geïnvesteerd in vrouwelijke ondernemingen. “Dat is bizar weinig”, vindt Eva. “Daarom zijn we ook met CapitalT begonnen. In het Nederlandse VC-landschap was geen kantoor te bekennen dat was opgericht door vrouwelijke partners.”

Als investeerder zit je in een gesloten bubbel

Eva de Mol

Nog steeds vooroordelen over vrouwen

Volgens Eva moet er meer bewustzijn worden gecreëerd. “Vrouwelijke ondernemers zijn goed”, zegt ze. “Maar er heersen nog veel stereotypen, als het om vrouwen gaat.” Dat komt volgens haar doordat de wereld van durfkapitaal behoorlijk conservatief is. “Investeerders stellen vaak ander soort vragen aan vrouwen. Waar aan een mannelijke ondernemer wordt gevraagd hoe hij naar de toekomst kijkt, zijn het bij vrouwen meestal vragen over het verleden.” Deze vraagstelling suggereert dat vrouwelijke ondernemers zich eerst nog moeten bewijzen voordat er naar de toekomst kan worden gekeken. 

Zowel mannelijke als vrouwelijke investeerders hebben dit soort (onbewuste) vooroordelen. Daarnaast speelt er volgens haar ook een netwerk-bias. “Ik heb daar zelf ook last van”, zegt ze. “Als investeerder zit je in een gesloten bubbel. Je wil investeren in wat je kent en waar je op lijkt. Je zoekt naar herkenning, of dat nou op het gebied van studievereniging, school of iets anders is.”

Daarom is het belangrijk dat de bubbel wordt lek geprikt, of dat er in ieder geval meer vrouwen in komen. “Nu is het nog echt een old boys network”, legt Eva uit. “Daarom lanceren we nu deze gedragsregels. We hebben de handen ineen geslagen met organisaties, waarvan sommige bekend staan als traditionele mannenbolwerken. Maar ook zij committeren zich aan die 35 procent vrouwen in hun bedrijven.”

Genoeg reden om de gok wél te wagen

Je kan je afvragen of vrouwen zich überhaupt willen wagen aan het reilen en zeilen van durfkapitaal. Zeker als je leest over de uitdagingen die er voor veel vrouwelijke ondernemers in het verschiet liggen. Maar als het aan Eva ligt, hoeven vrouwen zich hierdoor niet te laten ontmoedigen. “Ik zou aanraden om het wél te doen. Als je passie hebt, een visie en ambitie, kun je veel bereiken.”

Investeren is een soort huwelijk

Eva de Mol

Wel heeft ze een paar praktische tips voor startende ondernemers. “Zoek investeerders die echt bij je passen. En neem het vooral niet persoonlijk op als een investeerder niet met je in zee gaat”, zegt Eva en vervolgt: “Ik denk dat het belangrijk is dat je altijd inhoudelijk blijft kijken naar je eigen plannen.”

Een soort huwelijk

“Als je een investering aanneemt is dat een soort huwelijk. Je wilt als partners een gedeelde visie hebben voor de toekomst. Want als je een bedrijf bouwt, is dat in de praktijk nooit een rechte weg omhoog”, legt de investeerder uit. “Als de zaken goed gaan, is iedereen je vriend. Maar je wil dat je iemand óók kunt bellen wanneer het even wat minder gaat. Je wil daarom eigenlijk een investeerder vinden die dezelfde normen en waarden deelt.”

Het is voor Eva belangrijk dat bedrijven er niet op worden afgerekend wanneer ze niet slagen in hun voornemen. “Het is voor mij het belangrijkste dat we bewustzijn creëren”, zegt ze. “Het moet iets zijn waar we samen aan werken, zodat vrouwen een blijvend onderdeel worden van het ecosysteem van durfkapitaal.”

Wij zijn benieuwd wat het voornemen van Eva de Mol en de andere initiatiefnemers teweeg zal brengen. Laten we hopen dat het durfkapitaal in Nederland over een paar jaar een stuk eerlijker verdeeld wordt. Dus vrouwelijke ondernemers, laat je niet bang maken!

10 juli 2019 16:45