.
Foto van Eva Jinek

Deze mensen gaan op hun dertigste al met pensioen (en dit is hoe ze dat doen)

Met pensioen op je 68ste en achter de geraniums kruipen? Of op je 30ste al stoppen met werken en de wereld rondreizen? Doe ons maar dat laatste. Deze jonge pensionado’s gingen ons voor en vertellen hoe ze dat hebben klaargespeeld.

Waarom op je 60ste pensioneren als het ook op je 30ste kan?
Waarom op je 60ste pensioneren als het ook op je 30ste kan?Unsplash

Er is natuurlijk meer in het leven dan werken. Aan de andere kant moet er ook gewoon brood op de plank komen. Maar wat nou als je op je dertigste genoeg geld gespaard hebt om met pensioen te kunnen gaan? In de Verenigde Staten is een beweging op gang gekomen van jonge mensen die hier naartoe leven. Vice sprak een aantal van deze mensen om te kijken hoe ze het doen.

“Deze baan gaat me mijn leven kosten”

Een van deze jonge pensionado’s is Kristy Shen. Ze werkte vanaf haar 21ste voor een technologiebedrijf in Toronto maar merkte al gauw dat het werk haar ongelukkig maakte en teveel stress opleverde. Op een dag kreeg een van haar collega's een beroerte en werd op een brancard naar buiten gedragen. Op dit moment realiseerde ze zich: "Shit , deze baan zal me letterlijk mijn leven kosten.

Druk metrostation
Veel jonge pensionado's willen niet hun hele leven een stressvolle baanUnsplash

Shen las boeken en blogs van mensen die veel vroeger met pensioen besloten te gaan en ontdekte zo een beweging genaamd FIRE, oftewel: Financial Independence Retire Early.  Op het internet zijn hele fora gewijd aan deze beweging. Jonge pensionado’s in spe wisselen hier tips & tricks met elkaar uit over hoe je het beste geld kan sparen. De sub-Reddit die hierover gaat heeft al meer dan 380.000 leden.

Shen en haar raakte geïnspireerd door de FIRE-beweging. Ze man besloten alles op alles te zetten om ook zo snel mogelijk te kunnen stoppen met werken. En dat is gelukt! Binnen 10 jaar, op Shen’s 31ste, had het koppel een miljoen dollar gespaard.

Onze collega's verklaarden ons voor gek toen we ontslag namen

Kristy Shen

“Toen we ontslag namen verklaarden onze collega’s ons voor gek,” zegt Shen. “Ze maakten grappen dat ze kussentjes zouden meebrengen als we op onze knieën terug zouden komen, smekend om onze baan terug te krijgen.” Dat is vooralsnog niet gebeurd. Shen en haar man hebben momenteel de tijd van hun leven tijdens een reis door Europa en Azië.

Maar hoe dan?

Oké allemaal leuk en aardig natuurlijk, een miljoen hebben op je 30ste, maar hoe krijg je dat in hemelsnaam voor elkaar? Om op je dertigste van je pensioen te kunnen genieten moet je vooral erg veel discipline hebben, blijkt uit de tips die de jonge pensionado's geven.

De eerste is simpel, zoveel mogelijk geld opzij zetten, het liefst de helft van je jaarsalaris. Dit geld moet je dan weer investeren om er nog meer van te maken. Voor Shen was dit niet moeilijk zegt ze. “Ik ben arm opgegroeid in China en ben gewend om zelf te koken, de bus te nemen en in een klein huis te wonen. We hebben bijvoorbeeld meer dan 1500 dollar per maand kunnen besparen door in ons oude huurhuisje te wonen.”

Man houdt geld voor zijn gezicht
Geld sparen en investeren is het belangrijkste als je vroeg met pensioen wiltUnsplash

Een andere vroege pensionado Steve Adcock waarschuwt voor wat hij noemt de ‘lifestyle creep’, de gewoonte om meer uit te geven als je een salarisverhoging of een bonus krijgt. Dit geld moet je juist opzij zetten als je snel wilt stoppen met werken zegt hij.

Uiteindelijk moet je zorgen dat je, naast lopende investeringen, minstens 25 keer je jaarlijkse uitgaven gespaard hebt. Voor veel van deze mensen met vroege pensioenplannen ligt dat rond de 40.000 dollar per jaar. Een miljoen sparen is dan dus het ultieme doel. Of dit allemaal leuk is, is een ander verhaal. “Deze mensen leggen zichzelf draconische bezuinigingsmaatregelen op om dit te bereiken,” zegt financieel adviseur Douglas Boneparth.

Wij beginnen wel te twijfelen nu we weten dat we eerst tien jaar krom moeten liggen. Maar heb jij de discipline en de droom om nooit meer te hoeven werken, dan is het zeker het proberen waard.

Bron: 
Vice