Zo kwamen ABBA, The Rolling Stones en andere bekende bands op hun naam
Foto van Eva Jinek

Zo kwamen ABBA, The Rolling Stones en andere bekende bands op hun naam

Het zijn namen die nooit meer uit ons collectief geheugen zullen verdwijnen: ABBA, AC/DC en Duran Duran. Maar wat is het verhaal achter deze iconische namen? The Telegraph zocht het uit.

Zo kwamen ABBA, The Rolling Stones en andere bekende bands op hun naam
Zo kwamen ABBA, The Rolling Stones en andere bekende bands op hun naamANP

ABBA

De naam van de Zweedse popgroep is een acroniem dat bestaat uit de eerste letters van de voornamen van de bandleden. Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid. Maar het was ook bedoeld als een woordspeling. Het was namelijk ook de naam van een bedrijf dat vis verwerkte: Abba Seafood. Het verkocht producten als kaviaar en haring.

AC/DC

De broers Malcolm en Angus Young startte de band in 1973 in Sydney. Hun zus Margaret was degene die de naam bedacht. Ze zag AC/DC staan op een naaimachine. Ze vonden de naam leuk omdat het pastte bij zoals zij het noemden: 'hoogspanningsgeluid' van de band. Ze vergaten dat de naam ook slang was voor biseksueel. Dit achtervolgde hen. Waar mogelijk publiceerde de media maar al te graag over de heteroseksuele avonturen van de mannen. In Australië noemen sommige fans de band 'Acca Dacca'.

Clean Bandit

Grace Chatto en Jack en Luke Patterson ontmoetten elkaar voor het eerst in 2008 waar ze studeren aan de universiteit van Cambridge. De drie studeerden een jaar in Moskou, waar ze de Russische zin 'chistaya banditka' oppikten. Deze zin vertaalt zich als "schone bandiet" en is bedoeld is als een aardige belediging.

The Cranberries

De naam van deze band was oorspronkelijk: 'Cranberry Saw Us'. Een woordspeling op cranberrysaus (Cranberrie Sauce). Nadat Doleres O’Riordan de leadzanger werd, kreeg de band een kortere naam: Cranberry. De demo’s die de band naar Britse labels stuurden, werden gemarkeerd als 'The Cranberry’s'. De eerste reactie was een, overigens bemoedigende, afwijzingsbrief van Rough Trade. En deze reactie was gericht aan The Cranberries. En die naam is het sindsdien gebleven.

Duran Duran

De bassist van de band, John Taylor, zat op een avond de film Barbarella te kijken: "Ik vond de film altijd al leuk, omdat de schurk dacht dat hij zeer sexy was. Maar dit keer werd ik gefascineerd door de woorden 'Durand Durand' die steeds herhaald werden. Het was simpelweg de naam van die man. Maar ik vond het wel passend."

Led Zeppelin

Keith Moon en John Entwistle hadden het over het verlaten van de band The Who. Ze wilden een nieuwe band vormen. Een van de twee zei: "Is goed, ik heb wel een naam voor de band. Laten we het Lead Zeppelin noemen, omdat het naar beneden zal zakken als een ballon van lood." De naam werd daarna expres verkeerd gespeld omdat Amerikanen het woord lead niet zouden kunnen uitspreken.

Nickelback

Bassist Mike Kroeger werkte op het moment dat de band zich vormde in een café. "Veel mensen kochten een kop koffie voor 1.45 dollar en ze gaven me bijna allemaal 1.50 dollar. Als ik het geld terug gaf zei ik altijd 'here’s your nickel back'. Nadat ik dat zo’n honderd keer gezegd had, vond ik het wel interessant klinken."

The Rolling Stones

Volgens de bandleden is de keuze voor 'The Rolling Stones' puur toeval. Toen ze een telefoontje kregen dat ze eindelijk een gig hadden in Londen, moest de band natuurlijk een naam doorgeven. Het telefoontje kostte geld, dus de beslissing moest gauw gemaakt worden. Op de vloer lag het album 'The Best of Muddy Waters' met als eerst nummer 'Rollin' Stone Blue'. En zo geschiedde. De band had de naam The Rolling Stones.

Benieuwd naar nog meer verhalen? Klik dan op de link hieronder.

Bron: 
The Telegraph