Influencer worden? Ga naar het bekende muziekfestival Coachella
Foto van Eva Jinek

Wat zou jij doen als je tiener plots duizenden volgers op Instagram heeft?

Jarenlang investeer je liefde, geld en aandacht in de toekomst van je kind. En op een dag wordt hij of zij Instagram-influencer en staat jullie leven op z’n kop. Dag studieboeken, hallo 500.000 volgers!

Influencer worden? Ga naar het bekende muziekfestival Coachella
Influencer worden? Ga naar het bekende muziekfestival CoachellaGettyimages

Het ene moment is je kind een normale tiener en het volgende moment raak je haar kwijt aan duizenden Instagram-volgers. Dit overkwam moeder Christina Ford toen haar dochter Charlotte D’Alessio naar het bekende muziekfestival Coachella afreisde. Ze werd daar op de foto gezet door een fotograaf en hoewel dat op het eerste gezicht misschien niet bijster bijzonder lijkt, ging de foto binnen no time viral. Plots werd ze overvallen door likes, reacties en héél veel volgers. Maar echt héél veel volgers.

Aan The Guardian vertelt haar moeder Christina Ford hoe dat was. Charlotte was altijd een rustig, leergierig en serieus meisje. Maar toen ze abrupt in dit bizarre Instagram-wereldje werd gezogen, verloor ze haar studie-ambities al snel uit het oog. De schoolbanken werden ingeruild voor een carrière als professioneel model en social media-influencer.

Hoewel de vader van Charlotte haar nieuwe carrière omarmde, had haar moeder het er moeilijk mee. De middelbare school verlaten zonder eindexamen op zak, is nou net niet waar de meeste ouders van dromen voor hun kroost. Omdat ze niets had met al die foto’s op social media, had Ford niet door hoe groot haar dochter geworden was. Tot ze tijdens een middagje shoppen tegen een levensgrote poster van haar dochter aanliep.

Wat te doen met een insta-influencer kind

Ford is zeker niet de enige ouder die te maken krijgt met een kind dat van de ene op de andere dag opeens influencer wordt. Hetgeen waar bijna al die ouders tegenaan lopen, is hoe je je kind het beste van advies kan voorzien. Vooral als het gaat over een wereld waar je absoluut geen kaas van hebt gegeten. En hoe bescherm je ze tegen een legioen aan griezelige managertypes die op de centen van je kind uit zijn? Of tegen verzoeken van wildvreemden in je inbox?

Het is en blijft een vreemde wereld dat Instagram. Maar, schrijft The Guardian, maak niet de fout het niet serieus te nemen. Er wordt namelijk goed geld verdiend door influencers. De inkomsten van een succesvol account kunnen uiteenlopen van gratis spullen tot $150.000 per Instagrampost. Maar ook de iets kleinere influencers met ongeveer 100.000 volgers hebben het zeker niet slecht. Zij kunnen met enige regelmaat nog rekenen op zo’n $5.000 per gesponsorde post.  

De meeste volwassenen hebben een vrij lineair idee van hoe succes eruit ziet: een goede baan, een trouwe vriendenkring een mooi huis. Maar dit ideaalbeeld is voor kinderen en tieners net even anders. Een gigantisch merk opbouwen via Instagram is voor hen ook een gigantisch succes. Laat je dus niet van de wijs brengen dat het ‘maar fotootjes zijn’.

Maar hoewel je de Influencerplannen van je kind serieus moet nemen, is het verstandig over de volgende dingen na te denken. Wanneer je kind online steeds groter wordt, is het zeker geen slecht plan om een manager in de arm te nemen. Er komt namelijk al zo veel op ze af, dat het geen overbodige luxe kan zijn om sommige kopzorgen uit handen te geven. Daarnaast is het ook niet onverstandig te denken aan de veiligheid van je kind. Hoewel een massa met fans een ver-van-je-bed-show lijkt, moet je de gevolgen van Instagrambekendheid zeker niet onderschatten.

Kopzorgen

Hoewel Charlotte inmiddels een twintiger is, blijft het voor haar moeder nog altijd een moeilijke gewaarwording. "Het is moeilijk voor me om echt te geloven dat ze 'beroemd' is, omdat ze in mijn gedachten nog niet echt iets heeft gedaan. Ze is nu een volwassene en het is haar leven en haar keuzes, dus ik respecteer het. Maar ik denk wel eens aan al het geld en de tijd die ik aan haar opleiding besteedde.”

Dit artikel in The Guardian is echt de moeite waard om nog eens lekker voor te gaan zitten. Lees het hieronder!

Bron: 
The Guardian