Vrijgezellenfeest
Foto van Eva Jinek

Van ‘ja ik wil’ naar ‘nee dankje’: nee zeggen tegen een duur vrijgezellenfeest

Vrijgezellenfeestjes mogen wat kosten, maar niet voor het bruidspaar zelf. De feestjes worden decadenter en dus duurder voor genodigden. Dit gaat vaak gepaard met sociale verplichtingen, schulden en de drang om niet voor een ander onder te willen doen.

Vrijgezellenfeest
VrijgezellenfeestGetty Images

Ondanks het feit dat het aantal huwelijken in de afgelopen jaren aardig is afgenomen, zijn er nog steeds jaarlijks zo'n 65.000 koppels die elkaar het ja-woord geven en ervoor kiezen dit in 'passende stijl' te vieren. Te beginnen met het welbekende vrijgezellenfeest. 

Hier hangt steeds vaker een behoorlijk prijskaartje aan. Uit navraag blijkt dat gemiddeld één op de drie millennials zich in de schulden werkt voor een vrijgezellenfeestje. Voor 36 procent is deze schuld zelfs hoger dan 500 dollar. 

Geen bier maar Dom Perignon

Dit fenomeen speelt met name onder de millennial-generatie, schrijft de New York Times. Vrijgezellenfeestjes, en met name de vrouwelijke variant, worden steeds gekker en grootser. Waar men vroeger op kroegentocht ging, niet zelden voorzien van een roze piemel-diadeem, kiezen veel vrouwen nu liever voor een tripje met meer allure. De zuipkeet is ingewisseld voor een snoepreisje naar het buitenland.

Dit brengt veel genodigden in een lastig parket. Ze voelen sociale druk om de geplande kosten, die vaak hoger uitvallen, op zich te nemen. En bovendien is het niet ongebruikelijk om de bruid of bruidegom te trakteren en dus ook diens kosten voor eigen rekening te nemen. Waar ligt de grens?

Verder gaat de bruiloft zelf ook vaak met kosten gepaard. Van hotelovernachtingen tot outfits en cadeaus, de rekening tikt aan. Met name vrouwen lijken gebukt te gaan onder de financiële druk van een bruiloft, en zo’n 60 procent van de bruidsmeisjes geeft aan dat de relatie met de bruid hierdoor onder druk komt te staan. 

Foto’s als ultiem bewijs

De decadentie-zucht wordt deels in stand gehouden door de drang om niet voor een ander onder te willen doen. De hang naar likes en online exposure lijkt een enorme drijfveer, want wat is een bachelorette zonder noemenswaardige plaatjes? Niet voor niets staat Instagram vol met foto’s en filmpjes van boottochten, nachtclubs en luxe diners.  

Voorheen zag je deze sociale vergelijking en groepsdruk vooral binnen de eigen vriendenkring, tussen mensen met min of meer gelijke inkomens. Instagram geeft het een nieuwe dimensie. Het is niet normaal om op een jacht feest te vieren, maar omdat we het constant zien gebeuren, lijkt dit soms wel zo. 

Nee zeggen

Het grootste probleem in veel gevallen zijn groepsdruk en sociale controle. Nee zeggen tegen die ene goede vriend of vriendin, misschien wel ten overstaan van anderen, dat is lang niet altijd makkelijk. Dan toch maar meedoen, met de bijbehorende schulden als gevolg. 

Voor wie liever niet in het rood belandt, is 'nee' zeggen wel degelijk de enige oplossing. Grenzeloze decadentie is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Bovendien ben je niet de enige, zo'n 37 procent van de mensen slaat de uitnodiging af vanwege de bijkomende kosten. 

Bruidsparen mogen hier best bij stilstaan, zo concludeert de New York Times. Anders krijgen ze te maken met de grootste onbedoelde kostenpost: een bruiloft die je je eigen gasten kost.

Bron: 
The New York Times