Lukt het koningshuizen om relevant te blijven, zónder hun magie te verliezen?
Foto van Eva Jinek

Lukt het koningshuizen om relevant te blijven, zónder hun magie te verliezen?

De oranjegekte staat weer voor de deur want morgen is het Koningsdag! Genoeg reden om eens te kijken naar de toekomst van de monarchie. Lukt het de royals om relevant blijven of zullen zij toch het onderspit delven? CNN zocht het uit.

Lukt het koningshuizen om relevant te blijven, zónder hun magie te verliezen?
Lukt het koningshuizen om relevant te blijven, zónder hun magie te verliezen?ANP

Op dit moment telt de wereld ongeveer 43 regerende vorsten. Sommige daarvan werken hard aan hun imago om zo het publiek voor zich te winnen en in de harten van het volk te worden gesloten. Want ze willen natuurlijk niet louter bekend staan als een grote kostenpost. Hoe zorgen de royals ervoor dat ze relevant blijven?

Neem de Japanse keizer Akihito. Ruim honderd jaar geleden werd een Japanse keizer gezien als God in menselijke vorm. Maar in tegenstelling tot zijn voorgangers durft  Akihito zijn menselijke kant wel te laten zien. Zo ontmoette hij zijn vrouw tijdens een tennistoernooi, waarmee hij de eerste keizer werd in ruim 1500 jaar die met iemand trouwde buiten de aristocratische kringen.

Evenwichtsoefening

Ook toen het koppel kinderen kreeg, kozen zij niet voor de gebruikelijke weg. Ze deden de opvoeding namelijk zonder hulp. Een primeur voor het Japanse koningshuis. De vernieuwingen voerde de keizer niet alleen in zijn privéleven door. Na de aardbeving en tsunami in 2011 praatte keizer Akihito met overlevenden in zijn vrijetijdskleding, iets wat daarvoor nooit zou zijn gebeurd. Vandaag de dag is deze Japanse keizer de eerste die aftreedt en het ambt overdraagt aan zijn 59-jarige zoon. Akihito zal voor altijd herinnerd worden als de man die brak met tradities.

Akihito zal voor altijd herinnerd worden als de man die brak met tradities
Akihito zal voor altijd herinnerd worden als de man die brak met traditiesANP

In Australië heeft oppositieleider Bill Shorten gezegd dat als zijn partij de verkiezingen wint, hij een referendum zal houden over de vraag of het land een republiek moet worden. Dat zou de eerste stap zijn in een proces om de koningin als staatshoofd te verwijderen. Universitair docent Arianne Chernock zegt tegen CNN: “Koninklijke families over de hele wereld moeten zich bezighouden met een zeer delicate evenwichtsoefening tussen traditie en moderniteit. Als ze te veel afdwalen, zijn ze in gevaar.”

Meghan Markle

Dat wankele evenwicht tussen traditie en moderniteit zien we ook in Groot-Brittannië. De Engelse koningin Victoria, die regeerde van 1837 tot 1901, was aanvankelijk bezorgd dat ze ‘normaal’ en toegankelijk zou lijken als er foto’s van haar werden gemaakt. Maar ze realiseerde zich later dat het ook in haar voordeel kon werken. Het hielp haar contact te maken met het volk.

Tegenwoordig is het de 34-jarige prins Harry van die de Britse monarchie ertoe beweegt met de tijd mee te gaan . Vorig jaar brak hij met een oude en belangrijke traditie: hij trouwde met Meghan Markle. Als gescheiden, Amerikaanse actrice was zij niet direct een voordehandliggende huwelijkskandidaat. Bovendien heeft Markle een biculturele achtergrond met dankzij haar Afro-Amerikaanse moeder en een Iers/Engelse vader.

Het gros van de koningshuizen maakt tegenwoordig ook gebruik van sociale media zoals Instagram om dichterbij het volk te komen. Maar volgens CNN ligt er wel een risico op de loer, namelijk dat koningshuizen door modernisering stukje bij beetje hun magie verliezen. Of de monarchieën met de tijd mee moeten gaan of juist  vast moeten houden aan hun eeuwenoude tradities blijft een overweging die ieder koningshuis voor zich zal moeten maken. De tijd zal het leren.

Bron: 
CNN