Hoe Dora onverwachts een rolmodel werd voor kinderen van immigranten
Foto van Eva Jinek

Hoe Dora onverwachts een rolmodel werd voor kinderen van immigranten

Na bijna twintig jaar op televisie verhuist de iconische Dora The Explorer naar het witte doek. Het Amerikaanse radiostation NPR schrijft over de impact die het vrolijke bruinharige meisje heeft gehad op kinderen met een Spaanstalige achtergrond in de Verenigde Staten.

Hoe Dora onverwachts een rolmodel werd voor kinderen van immigranten
Hoe Dora onverwachts een rolmodel werd voor kinderen van immigrantenScreenshot, Dora the Explorer (Nickelodeon)

Eén van de makers van de serie, Chris Gifford, vertelt aan NPR hoe de serie op Nickelodeon tot stand kwam. “We waren op zoek naar een nieuwe hit voor het kinderkanaal en bedachten een klein meisje die op avontuur gaat.” 

Dora was de eerste 

Van de bijna tachtig televisiepersonages onder de 18 jaar die eind jaren 1990 op televisie te zien waren, had er geen enkele een Zuid-Amerikaanse achtergrond. Genoeg reden dus voor een personage met bruin haar, een bruine huid én een vrolijk Spaans geluid. 

Zo is het tweetalige Latijns-Amerikaanse meisje Dora geboren. 

Dora was de eerste
Dora was de eersteFacebook, Dora the Explorer

De bedoeling van de makers was om Dora in te zetten voor het normaliseren van tweetaligheid in de Verenigde Staten. Daarnaast moest het meisje een rolmodel worden voor Spaanstalige kinderen in het land. En kort na de première werd de tekenfilm een grote hit. Dora werd het beste vriendinnetje van heel veel Amerikaanse peuters en kleuters. En die rol vervult ze nog steeds.

Verhuizen naar het witte doek

Bijna twintig jaar na haar televisiedebuut maakt Dora haar entree op het witte doek. Dora komt terug als tiener in een live action film. De film speelt zich af in een fictieve stad Parapata. 

Dora staat symbool voor heel Zuid-Amerika, maar voor deze film hebben de makers voor een herkenbare locatie gekozen: het  Amazoneregenwoud. De makers willen de kinderen die de film zien zo ook meer leren over de geschiedenis en cultuur van dit gebied.

Een voorbeeld voor immigranten

Ook schuilt er een politieke boodschap in de film. “Dora is een icoon voor kinderen, zeker nu Latijns-Amerikaanse kinderen steeds meer de dupe worden van het huidige politieke beleid”, zegt de Mexicaanse Eugenio Derbez, die de film produceert. 

De makers die Dora the Explorer twintig jaar geleden hebben bedacht, hadden niet verwacht dat er in Amerika zo’n sterke anti-immigratie retoriek zou gaan heersen. Een gevoel dat veel kinderen hebben meegekregen. “De kinderen die Dora zagen, een personage die een andere taal spreekt en een andere huidskleur heeft, hebben daar hopelijk iets aan gehad”, zegt Chris Gifford. En zo is het maar net. Dora zorgt al twintig jaar voor een vrolijk (Spaans) geluid op televisie. Dat is de laatste jaren ook een belangrijk tegengeluid geworden voor de anti-immigratie retoriek. 

Bron: 
NPR