Foto van Eva Jinek

Haal 'The Sims' van zolder! Want je kunt er gelukkiger en gezonder van worden

Al die uren die je na school achter de pc doorbracht, blijken toch minder nutteloos dan gedacht! Althans als we psychoanalyticus Steve McKeown mogen geloven (en dat willen we maar wat graag).

Foto: screenshot TheSims2
Foto: screenshot TheSims2

Weet je nog? Als je vroeger The Sims zat te spelen, vlogen de uren voorbij. Je besteedde onmenselijk veel tijd aan het ontwerpen van je droomhuis, creëerde het perfecte gezin en met een beetje geluk had je een uitbreidingspakket waarmee je huisdieren kon kopen of een groot feest kon geven voor al je virtuele buurtjes.

Of je nu vooral plezier haalde uit het constant kopen van nieuwe spullen, of juist iedereen met elkaar wilde laten zoenen (of liet dood gaan), dat maakte niet uit. Voor even was jij de baas van de wereld. En dat, blijkt nu, was helemáál geen verspilling van je tijd (ondanks wat je moeder vroeger zei).

Beter dan drugs

Psychoanalyticus Steve McKeown claimt namelijk dat computerspellen waarin het echte leven wordt nagebootst een hele gezonde ontsnapping kunnen zijn van de werkelijkheid. Waar drugs, alcohol en gokken dat zijn voor volwassenen, zijn spellen zoals The Sims dat voor kinderen. Maar waarom zouden we ermee stoppen als we volwassen zijn? Het is een stuk gezonder. Niet alleen omdat het minder schadelijk is, ook omdat het heel goed is voor je mentale gezondheid.

Foto: screenshot TheSims2
Foto: screenshot TheSims2

Tegen Unilad zegt hij daarover het volgende. “The Sims-omgeving is een plek waarin je even loskomt van je leven, van alles wat er van je verwacht wordt en de stress die daarbij komt kijken. Het geeft iemand de kans om een omgeving te creëren waarin hij of zij de belangrijkste persoon is en de volledige controle heeft over wat er gebeurt.”

Dit had je anders nooit geweten

Gewoon even weg van alles dus. Een beetje zoals op vakantie gaan. Maar het is meer dan dat. Want op vakantie ben je nog steeds afhankelijk van anderen en in deze nep-realiteit niet. Daarnaast zorgt het feit dat het nep is, ervoor dat je in deze omgeving een deel van je persoonlijkheid kunt ontdekken die je anders niet laat zien.

Ook is het gewoon gezond om af en toe te ontvluchten aan de realiteit. Want als je dat niet doet, loop je het risico overspannen te raken. En even deze afstand nemen is een stuk gebruikelijker dan je misschien denkt. Je doet het elke nacht onbewust als je droomt in je slaap. “Het is de manier waarop onze hersenen afstand nemen van de druk van het dagelijkse leven,” zegt McKeown.

Er zit één ‘maar’ aan

Maar let op, dit gaat niet altijd en voor iedereen op. Game designer Jane McGonigal maakt een belangrijke nuance, namelijk dat het uitmaakt hoe je dit soort spelletjes als uitvlucht gebruikt. Je kunt het op een verrijkende manier doen, maar ook op een manier die helemaal niet goed voor je is.

Foto: screenshot TheSims2
Foto: screenshot TheSims2

Het komt hierop neer. Speel je een spel als The Sims om van negatieve gedachten en emoties weg te rennen, dan kan dat ontzettend slecht voor je zijn. Het wordt vaak in relatie gebracht met depressies, angstaanvallen en een geïsoleerd bestaan.

Maar speel je het om nieuwe dingen uit te proberen, dan is het goed voor je. Of hoe McGonigal het verschil omschrijft: “Alles is klote, dus ik ga games spelen, versus, ik heb een leuker leven als ik ook tijd heb om games te spelen.”

Ga weer spelen!

Ze zegt echter wel dat The Sims een heel positief spel is aangezien het de gamer stimuleert zo creatief mogelijk te zijn. En nu we er zo aan terug denken, beginnen we meteen weer zin te krijgen om het te spelen! Guess what, via deze site kun je het gewoon gratis spelen! Have fun!

Bron: 
Indy100