Moslims wachten om hun vasten te verbreken op de laatste vrijdag van de Ramadan, Jumu'atul-Wida genoemd in New Delhi, India.
Foto van Eva Jinek

De ramadan begint weer, maar wat houdt het precies in?

Ramadan mubarak! De ramadan is begonnen. Maar wat is het precies? Waarom is de startdatum elke keer anders? En hoe werkt vasten? Vox beantwoordt een aantal vragen over de heilige maand voor moslims.

Moslims wachten om hun vasten te verbreken op de laatste vrijdag van de Ramadan, Jumu'atul-Wida genoemd in New Delhi, India.
Moslims wachten om hun vasten te verbreken op de laatste vrijdag van de Ramadan, Jumu'atul-Wida genoemd in New Delhi, India. ANP

De ramadan begint vandaag. En veel van de 1,6 miljard moslims in de wereld zullen daaraan meedoen. De website Vox beantwoordde negen vragen over de heilige maand, wij lichten er een paar uit.  

Waar gaat de ramadan eigenlijk over?

Het is de heilige maand voor moslims. In deze maand zou God de eerste verzen van de Koran aan Mohammed geopenbaard hebben. Tijdens de ramadan vasten moslims iedere dag van zonsopgang tot zonsondergang. Het is een tijd van bezinning, maar ook van vreugde en feest vieren met dierbaren. Aan het einde van de Ramadan is er een driedaags feest dat Eid al-Fitr (suikerfeest) heet. Volgens Vox een beetje vergelijkbaar met kerst: een religieuze feestdag met veel eten, familie, vrienden en cadeaus.

Volgens het online medium kijken de meeste moslims uit naar de maand, ondanks de ontberingen van het vasten. De schrijver van het artikel stelt dat er 'iets heel speciaals is aan het weten dat moslims over de hele wereld dezelfde honger, droge mond en duizeligheid hebben als jijzelf'.

Hoe werkt dat vasten?

Vasten is een van de vijf pijlers (of plichten) tijdens de ramadan. De andere pijlers zijn  het getuigen van geloof, gebed, liefdadigheid en de pelgrimstocht naar Mekka. Het vasten heeft verschillende spirituele en sociale doeleinden: het herinnert je aan de menselijke zwakheid, en afhankelijkheid van God. Ook helpt het om compassie te voelen voor armen en om minder afleiding te hebben in het leven om je te focussen op de relatie met God.

Val je af tijdens de ramadan?

Volgens Vox is dit een veel gehoorde reactie: 'Wow, dan zul je wel heel veel afvallen tijdens de ramadan!'. Maar niets is minder waar. Het is zelfs zo dat de meeste wat zullen aankomen. Dat komt omdat er ‘s ochtends en ‘s avonds grote maaltijden gegeten worden met een periode van lage activiteit ertussen.

Waarom veranderen de data van de ramadan ieder jaar?

Voor religieuze gelegenheden volgen moslims een maankalender - een kalender gebaseerd op de fasen van de maan - waarvan 12 maanden oplopen tot ongeveer 354 dagen. Dat is dus 11 dagen korter dan onze kalender van 365 dagen. Daarom loopt de maankalender ongeveer 11 dagen per jaar achteruit.

Dat heeft automatisch invloed op de zwaarte van het vasten. In de winter zijn de dagen kort en is het minder warm waardoor het iets gemakkelijker gaat dan in de zomer.

Maar waarom is er dan altijd verwarring over de startdatum van de ramadan?

De ramadan hoort te starten bij het begin van een nieuwe maan. Vroeger wachtte men tot het begin van de nieuwe maan zichtbaar was. Een lastige methode, want er zijn wolken en op sommige plaatsen is de maan nou eenmaal minder goed te zien. Met de huidige technologie zou dat probleem opgelost moeten zijn. Maar geleerden zijn ervan overtuigd dat er gewacht moet worden totdat de maansikkel zichtbaar is, want dat is wat Mohammed gedaan zou hebben.

Volgens Vox beweren sommigen dat de hele wereld de officiële maanvisceringsdecreeten van Saoedi-Arabië zou moeten volgen. Maar vooral rivaliserende landen, zoals Pakistan en Iran, zijn het daar niet mee eens. Volgens de website betekent dit dat moslims over de hele wereld dit ervaren als de jaarlijkse 'moon-sighting-fighting'. Het is zelfs zo’n kenmerk geworden van de Ramadan dat er memes over zijn:

Meme
MemeScreenshot

Wat kan je doen om respectvol te zijn tegenover vrienden die vasten?

Volgens Vox is het fijn als iemand er af en toe even bij stil staat en niet een mega grote cheeseburger gaat eten op kantoor tegenover degene die vast. Ook simpelweg niet de vraag stellen of ze een hapje willen van je eten. Omdat sommige, een beetje duf en afwezig, automatisch het eten zullen aanpakken.

Geef je een etentje en je weet dat vrienden van je aan het vasten zijn? Probeert het dan na zonsondergang te plannen, zodat zij ook kunnen eten. En, zegt de auteur van het stuk: je mag ons best een vrolijk ramadan wensen. Zo betekent ramadan mubarak 'gezegend ramadan'. "Zo’n frase uit je hoofd leren en het zeggen met een glimlach is een van de leukste dingen die je kan doen", zegt de schrijver.

Ramadan mubarak!

Bron: 
Vox