Familieleden fotograferen nieuwste aanwinst
Foto van Eva Jinek

Je keizersnede als groots en prijzig familiespektakel

Een keizersnede wordt in Nederland vooral gezien als laatste redmiddel. Niet heel gek gezien de risico’s en ongemakken voor moeder en kind. In Brazilië heerst een compleet andere instelling. Marina Lopes onderzocht het fenomeen voor The Washington Post. De ingreep wordt in het Zuid-Amerikaanse land gezien als luxe, alleen weggelegd voor hen die rijk genoeg zijn. Er is zelfs een lucratieve industrie om de ingreep heen ontstaan.

Familieleden fotograferen nieuwste aanwinst
Familieleden fotograferen nieuwste aanwinstGetty

Keizersnedes niet geheel zonder risico’s

In Nederland doen de meeste vrouwen er alles aan om hun baby via de natuurlijke weg op de wereld te zetten. Maar dat je nooit helemaal in de hand hebt hoe een geboorte verloopt is vanzelfsprekend. Soms zit er met het oog op de gezondheid van moeder en kind niets anders op dan een keizersnede. Ongeveer 16% procent van alle baby’s in Nederland wordt door middel van een keizersnede geboren.

Dat percentage ligt aanzienlijk hoger in Brazilië, waar meer dan de helft van de baby’s via keizersnede ter wereld wordt gebracht. Een opvallend getal, gezien de waarschuwingen van The World Health Organization. Zij vermelden dat keizersnedes twee keer zo dodelijk zijn dan een natuurlijke geboorte en dat moeder en kind een stuk langer moeten herstellen. Daarnaast is de kans op infecties en bloedingen groter. Toch kiezen veel Braziliaanse vrouwen voor een geplande keizersnede terwijl er niets wijst op eventuele problemen bij natuurlijke geboorte.

Groots gevierd

Maar deze vrouwen kiezen niet voor zomaar een keizersnede. De operatie wordt bij veel Brazilianen gezien als een feestelijke aangelegenheid. Een dag waarop iedereen bij elkaar komt om de geboorte van een nieuw familielid te vieren. Het blijft hier dan ook niet bij beschuit met muisjes en een bezoekje van opa en oma. In Brazilië pakken ze uit.

Het organiseren van de gelegenheid begint al maanden van tevoren. Party planners, visagistes, bloemisten en catering worden ingeschakeld om de dag onvergetelijk te maken. The sky is the limit. De hele familie wordt tijdens de keizersnede achter een speciaal raam geplaatst waardoor zij de geboorte van de baby kunnen zien. Daarna kan het feestje echt beginnen.

Familieleden onderweg naar de geboorte
Familieleden onderweg naar de geboorteGetty

Groeiende industrie

Paula Ascar Baracat is medeoprichter van Estudio Matre, gespecialiseerd in party-planning in ziekenhuizen. Aan de Washington Post vertelt ze dat klanten tot wel 10.000 dollar uitgeven aan verschillende diensten zoals bloemenarrangementen, gastenboeken en kleinigheidjes voor de gasten die langskomen. 

Baracat vindt het niet gek dat steeds meer vrouwen voor dit soort diensten kiezen. 'De moeder is net bevallen, ze leert hoe ze borstvoeding moet geven, ze wil haar gasten niet thuis hoeven te ontvangen', vertelt ze. 'Terwijl zij zich voorbereidt op de geboorte, bereiden wij ons voor op het ontvangen van gasten.' 

Een natuurlijke geboorte past niet bij onze leefstijl

Bruna Viera

Een keizersnede wordt zo dus als snel in verband gebracht met status. Wie geld heeft om een groot feest van de geboorte te maken, neemt een keizersnede. Hoewel er ook bedrijfjes zijn die deze diensten aanbieden bij een natuurlijke geboorte, is er bij de planning van een keizersnede natuurlijk een stuk meer zekerheid.

Ook zeggen vrouwen voor een keizersnede te kiezen omdat zij, of hun partner, een drukke baan heeft. Er kan dan gemakkelijk om de geboorte heen worden gepland. "Het past niet bij onze leefstijl", zei de 32-jarige Bruna Viera over natuurlijke geboorte. Voor velen voelt het dus als een luxe om onder het mes te gaan.

Het is dan ook niet gek dat 84% van alle keizersnedes in Brazilië plaatsvinden in privéklinieken. Een voorbeeld van één van deze particuliere ziekenhuizen is Sao Luiz in Sao Paulo. Hier kunnen vrouwen hun haar en make-up in de ziekenhuiskamer laten doen. En voor zo’n 500 euro boek je de presidential suite, inclusief woon- en badkamer voor gasten, balkon en minibar. 

Politiek en medische sector komen in actie

Gelukkig zijn er verschillende partijen die de gevaren van deze trend inzien en zich erom bekommeren. Rodrigo Aguiar, een manager bij de National Supplementary Health Agency, vertelt dat het aantal keizersnedes rondom de feestdagen zelfs nog meer begon te stijgen. Dit resulteerde in meer ademhalingsproblemen bij de pasgeboren baby’s en langere ziekenhuisopname. Toen wisten ze dat er echt iets moest veranderen.

In 2016 werden medisch onnodige keizersnedes voor 39 weken door de overheid verboden. Maar de hulp komt ook van binnen de ziekenhuizen. Dokter Linus Pauling Fascina van het Albert Einstein Maternity Hospital,  lanceerde samen met andere doktoren, verloskundigen, feministen en politici het Appropriate Birth Project. 

Albert Einstein Maternity Hospital
Albert Einstein Maternity HospitalGetty

De groep had al snel door dat veel vrouwen werden aangetrokken door de luxe die keizersnedes met zich mee brachten. Daarom opende ze in het Einstein Hospital vijf nieuwe geboortecentra waar vrouwen ook in royale kamers op natuurlijke wijze konden bevallen. Denk aan jacuzzi’s, sfeerlicht en gepersonaliseerde playlists. 

Meer natuurlijke geboortes

Toen het project begon was het percentage van van natuurlijke geboortes een schamele 18%. Vier jaar later was dit naar bijna 50% gestegen. Dankzij het grote succes wordt het Appropriate Birth Project nu in meer dan 200 ziekenhuizen toegepast. 

Toch zijn er nog genoeg moeders zoals Bruna. Na de geboorte van haar zoontje Arthur ontving zij zo’n 80 gasten in haar ziekenhuiskamer. Met een glas merlot in haar ene hand en de pasgeboren baby in de andere, zegt oma Lucimeire tegen de baby: "Zie je? Het leven is een feestje". Moge dat duidelijk zijn.

Wil je het hele artikel lezen? Lees het via onderstaande link.

Bron: 
The Washington Post