Man in de gevangenis
Foto van Eva Jinek

Hoe het kan dat veroordeelde criminelen vaak hordes vrouwelijke aanbidders hebben

“Je hebt het liefste gezicht dat ik ooit heb gezien.” We zien het vaker: vrouwen die massaal voor veroordeelde criminelen vallen. De een nog meedogenlozer dan de ander. Waar komt dit bizarre verschijnsel eigenlijk vandaan?

man in de gevangenis
Sommige vrouwen voelen zich aangetrokken tot criminelenGetty Images

Deze maand was het weer raak. De V.S stond op zijn kop nadat Chris Watts, een 33-jarige vader uit Colorado, zijn zwangere vrouw en twee dochters vermoordde. Hij bekende en werd veroordeeld tot vijf keer levenslang.

Na de bekentenis maakte de Officier van Justitie Watts’ dossier openbaar, en dat zorgde voor nogal een verrassend feit. Naast foto’s van de crime scene en interviews met getuigen bestond het dossier namelijk uit stapels liefdesbrieven voor Watts. De afzenders? Tientallen vrouwen die beweren hopeloos verliefd te zijn op de moordenaar.

En dat terwijl Watts toch niet bepaald bekend staat als de ideale schoonzoon. Maar dit maakt de vrouwen blijkbaar niet uit. Volgens The Huffington Post bevat het verhaal over Watts en zijn gezin alle ingrediënten voor een roddelblad-sensatie: een knap jong stel, een zwangerschap en een genadeloze moord. De vrouwen vielen als een blok voor Watts. “I want to get to know you soooo bad it’s not even funny”, schrijft er een. Ook voegt ze aan haar brief toe dat ze ‘de gelukkigste vrouw ter wereld’ zou zijn als hij haar zou terugschrijven.

Bekend fenomeen
Het is moeilijk te geloven dat sommige vrouwen oprechte liefde voelen voor een man die op gestoorde wijze zijn gezin heeft ombracht. Toch is het geen uniek verhaal: we hebben het eerder gehoord. De bekende criminelen Ted Bundy, John Wayne en Charles Manson hadden ook zo hun aanbidders. Maar ook onlangs kreeg de veroordeelde van de Parkland school shooting Nikolas Cruz een stapel liefdesbrieven. Ook Steven Avery uit de bekende documentaire Making a Murderer, die vastzit voor de moord op een jonge vrouw, heeft  een hele schare aanbidders. Maar de bekendste van allemaal is misschien wel ‘hot felon’ Jeremy Meeks: de man met de blauwe ogen wiens mugshot de hele wereld over ging. Hij kreeg aanzoeken én een modellencontract.

Sommige vrouwen willen de criminelen 'temmen' met hun liefde
Sommige vrouwen willen de criminelen 'temmen' met hun liefdeGetty Images

Volgens The Huffington Post groeit het fenomeen dankzij de komst van social media en de groeiende fascinatie voor misdaad. En die theorie lijkt bevestigd te worden door alle pagina’s waarop vrouwen beruchte zaken bespreken.Zo heeft de pagina over Chris Watts meer dan 19 duizend leden. De vrouwen bespreken daar bijvoorbeeld of Ryan Gosling óf Jake Gyllenhaal Watts zou moeten spelen in een toekomstige film.

In de brieven die het Openbaar Ministerie in de V.S. publiceerde, zijn tekeningen met hartjes te zien. Vrouwen schrijven dat ze zich tot hem aangetrokken voelen na het volgen van zijn zaak. Sommigen zeggen zelfs dat ze geloven dat hij onschuldig is - ondanks het feit dat hij heeft bekend. Anderen schrijven dat de gruwelijke zaak hen niet uitmaakt. Ze willen hem spullen sturen of helpen met de zaak. Een aantal willen hem simpelweg een hart onder de riem steken. Eén probeerde dat met een foto van haarzelf in bikini.

Dol op roem, blind voor misdaad
Volgens Sheila Isenberg heeft het te maken met de drang naar roem. Ze schreef het boek ‘Women who love men who kill’ en legt uit: “Er waren altijd al filmsterren. In deze tijd zijn criminelen óók een soort beroemdheden.” Ook als zij mensen hebben vermoord, dus.

Volgens The Huffington Post zijn vrouwen vaak in ontkenning over de misdaad. Hierdoor creëren ze een fantasie in hun hoofd. Zo schreven vrouwen hun opgesloten liefdes bijvoorbeeld over hun persoonlijke leven, over hun favoriete sportclubs en over hun emoties.

En die misdaad is in dit geval niet mis. Chriss Watts vermoordde zijn vrouw en kinderen door ze te wurgen. De onderzoekers denken dat hij met een schone lei aan zijn affaire wilde beginnen. Zijn vrouw, Shanann Watts, wist dit. Ze deed er alles aan om het huwelijk te redden, maar dat bleek tevergeefs.

Moederinstinct
Los van de drang naar beroemdheid, of in dit geval beruchtheid, is er een behoorlijk aantal vrouwen die echt een relatie met een zware crimineel voor zich zien. Dat kan volgens forensisch psycholoog Katherine Ramsland komen doordat een klein aantal vrouwen aan de aandoening genaamd Hybristophilia lijdt: je voelt je dan seksueel aangetrokken tot gewelddadige daden. Daarnaast kan het volgens Ramsland voorkomen dat de vrouwen de - naïeve - drang voelen om deze mannen te ‘temmen’ met hun liefde. Dit linkt de psycholoog aan het moederinstinct van vrouwen.

“Je hebt het liefste gezicht dat ik ooit heb gezien”, schreef een vrouw uit Australië naar Watts. “Ik wil niet dat je je alleen voelt.” Volgens psychiater Carole Liebermann kunnen dit soort liefdesbetuigingen ook komen vanuit een extreem laag zelfbeeld bij vrouwen. Dat kan volgens haar weer verschillende oorzaken hebben, soms hebben ze zelf misbruik of geweld meegemaakt bijvoorbeeld. Liebermann: “Ze vinden van zichzelf dat ze geen succesvolle man waard zijn, dus gaan ze in hun hoofd maar een relatie aan met een moordenaar.”

Het artikel van The Huffington Post biedt een interessant kijkje in wat er schuilgaat achter de liefde voor deze misdadigers. Maar Watts gaat voor altijd de gevangenis in, dus meer dan een penvriendin zal hij in ieder geval niet krijgen.

Bron: 
The Huffington Post