Money
Foto van Eva Jinek

Zo groot is het gapende gat van de loonkloof (en dit kun je er zélf aan doen)

Women Inc. heeft vandaag - op Equal Pay Day - een campagne gelanceerd om aandacht te vragen voor de loonkloof. En die delen we graag, want ze geven handige tools waarmee je er zélf iets aan kunt doen.

Money
Unsplash.

In het kort komt de loonkloof erop neer dat werkende mannen in Nederland 15,5 procent meer geld krijgen voor hetzelfde werk dan werkende vrouwen. “In een heel werkend leven komt dat neer op ongeveer €300.000! Dat is niet meer van deze tijd”, stelt Women Inc. En daarom lanceert het netwerk vandaag de campagne ‘Waar is mijn €300.000,-?’.

Werken voor noppes

Dat trekt wel even de aandacht, drie ton is geen misselijk bedrag. Maar ook als je de loonkloof omgerekend in dagen maakt het behoorlijk indruk. Equal Pay Day valt op 5 november omdat vanaf die dag vrouwen - in vergelijking tot mannen met hetzelfde werk - de rest van het jaar voor niets werken. Gewoon voor nop! Wat is dat nou?

Deels is het te verklaren, onder andere doordat vrouwen vaker in sectoren werken waar salarissen lager zijn, maar deels ook niet (zie de bovenstaande infographic). Het komt nog altijd voor dat mannen voor hetzelfde werk en dezelfde uren meer betaald krijgen dan vrouwen.

Een beetje draagvlak, alsjeblieft

Women Inc. vindt dat dus ook hartstikke scheef en wil de loonkloof aanpakken. Via de politiek en via werkgevers, maar de eerste stap is Nederlandse vrouwen én mannen op de hoogte stellen van deze hele situatie. Want zonder draagvlak kom je nergens.

Wij vinden dit een geweldig initiatief! Mede doordat het zo fijn is uitgewerkt. Op de campagnewebsite staan heerlijke video’s, waaronder deze van Nienke Plas, maar belangrijker nog: er staan tools op waar je wat aan hebt. Zo kun je checken of je wel een passend salaris krijgt voor het werk dat je doet en zijn er handige onderhandelingstips te vinden als je om salarisverhoging vraagt. En lees vooral ook het artikel dat de vier mythes over de loonkloof doorprikt.

Je kunt ook op ons eigen platform verder lezen over de loonkloof. Hieronder wat suggesties op een rijtje. Veel leesplezier!