Foto van Eva Jinek

Zo doorbreek je de denkbeeldige muur waar werkende moeders tegenaan knallen

Vind je het glazen plafond al lastig? Dan ken je de ‘maternal wall’ nog niet. De denkbeeldige muur waar vrouwen met kinderen tegenaan smakken. Advocaat Amy Nelson maakte het mee (en vertelt wat zij eraan deed).

 

Foto: Unsplash

Amy Nelson werkte jarenlang als succesvol advocaat bij grote advocatenkantoren in de Verenigde Staten. Toen ze zwanger werd van haar eerste kind knalde ze keihard tegen de maternal wall op. Nu horen we je denken: maternal wall, wat is dat? Nou, dat kan Amy als geen ander vertellen. In de Washington Post legt ze het haarfijn uit.

Toen ze haar eerste kind kreeg, werd opeens haar inzet op werk in twijfel getrokken, vertelt Amy. “Als ik niet elke dag achter mijn bureau kon zitten van 9 tot 6, kon ik mijn baan dan wel doen? Als ik op dinsdag thuis werkte, werkte ik dan wel écht?” De druppel die de emmer deed overlopen kwam toen ze tijdens haar zwangerschapsverlof werd overgeslagen voor een promotie vanwege haar kinderen. Geshockeerd probeerde ze haar teleurstellingen te verbergen. Volgens Amy lijkt het op het eerste oog misschien alsof vrouwen tegenwoordig volledig meedoen op de arbeidsmarkt. Maar in de praktijk krijgen vrouwen met kinderen geen eerlijke kans.

Dan maar eigen baas

Amy besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en richtte zelf een bedrijf op. Als eigen baas moest de maternal wall te ontlopen zijn, toch? Niet dus, die denkbeeldige muur bleef recht overeind staan. Zo kreeg Amy als moeder bij het aanvragen van leningen bij de bank veel slechtere voorwaarden dan mannen met hetzelfde inkomen.

“Er werd me gevraagd of ik ‘fysiek voorbereid’ was om een bedrijf op te bouwen”

Ook bij het zoeken naar investeerders knalde ze er tegen aan. In haar artikel noemt ze enkele schrijnende voorbeelden: “Een adviseur stelde voor dat ik mijn zwangerschap zou verbergen voor potentiële investeerders, omdat ze me anders slechts als broedmachine zouden zien. Een investeerder legde zijn toewijding aan vrouwelijke ondernemers uit door doodleuk te melden dat hij zojuist had geïnvesteerd in een geweldige entrepreneur die ‘beeldschoon was’. En een potentiële partner vroeg me aan het eind van een pitch van één uur of ik ‘fysiek voorbereid’ was om een landelijk bedrijf op te bouwen, aangezien ik wel drie kinderen had.”

Foto: Unsplash

Nu, acht maanden na haar besluit om voor zichzelf te beginnen, staat Amy aan het hoofd van een succesvol eigen bedrijf. Ze heeft vijftien werknemers en reist, samen met haar pasgeboren derde kind, heel Amerika door. Amy laat zien dat het toch mogelijk is om als vrouw, ondanks de maternal wall, een succesvol bedrijf te beginnen. Hoewel haar verhaal zich afspeelt in de Verenigde Staten zullen haar ervaringen ook voor vrouwen in Nederland herkenbaar klinken.

Amy hoopt dat ze andere vrouwen kan inspireren om zich niet te laten intimideren door deze belemmeringen. “Ik hoop dat mijn werk en het werk van andere moeders een voorbeeld kan zijn voor de volgende golf van vrouwelijke entrepreneurs. Maar vooral hoop ik dat deze vrouwen niet dezelfde dingen zullen horen als ik.”

Lees het hele column van Amy Nelson voor  de Washington Post via de link hieronder.