Unsplash
Foto van Eva Jinek

Waarom je vervelen op werk niet per se slecht is

Talloze e-mails, administratieve klusjes en een slepende routine op kantoor. Iedere baan is wel eens saai. Toch kan het ook positieve effecten hebben, schrijft Quartz. Vier die verveling op kantoor!

We mogen ons best wat vaker vervelen op kantoor
We mogen ons best wat vaker vervelen op kantoorStill, 'The Devil Wears Prada' (2006)

Quartz schrijft over een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd door The academy of management discoveries. Uitkomst: verveling is niet alleen maar een lusteloos gevoel of opwekking van desinteresse, het kan ook het creatieve brein op gang brengen. 

Dat iedere baan bestaat uit leuke én minder leuke of interessante taken, klinkt niet als iets nieuws. Toch horen we weinig positieve geluiden over de routine zaken die nou eenmaal bij de dagelijkse sleur horen. Zonde, want juist deze taken, die worden gezien als oninteressant of saai, kunnen leiden tot een creatieve stimulans van de hersenen. Tijdens de uitvoering van de minder geliefde taken op de werkvloer, kijken we onbewust uit naar een volgende klus. En daar komt de creativiteit dan juist extra tot uiting. 

Kinderen die zich in de zomer vervelen, zijn daarna creatiever
Kinderen die zich in de zomer vervelen, zijn daarna creatieverTonny Tran, Unsplash

De onderzoekers hebben testen uitgevoerd waarbij verveling bij het testpanel bewust werd opgewekt. De deelnemers moesten bonen sorteren. Klinkt misschien niet als de meest uitdagende of creatieve activiteit, maar niets bleek minder waar. De groep die na het sorteren van bonen met de volgende opdracht aan de slag ging, waarbij ze innovatieve ideeën moesten creëren, kwam beter uit de verf dan de groep die geen bonen had gesorteerd. Toch niet zo’n gek idee, zo’n saai neuzelklusje! 

De uitkomst sluit aan bij eerdere onderzoeken. Daaruit bleek dat kinderen die zich in de zomer vervelen, na de vakantie creatiever zijn dan kinderen die zich niet hebben verveeld. 

Alles met mate

Ondanks de positieven effecten van verveling geldt ook hier: alles met mate. Teveel verveling kan het tegenovergestelde effect hebben en mensen een depressief en neerslachtig gevoel bezorgen. Daarbij “Stel je voor dat we zouden leven in een wereld zonder verveling - waarin we getriggerd zouden worden door alles - regendruppels, muesli bij het ontbijt, alles.’’ Zou dat niet vreselijk vermoeiend zijn?

Vanaf morgen omarmen we collectief de verveling op kantoor, genieten we van de alledaagse routine en storten we ons vervolgens vol creativiteit op de volgende taak. Klinkt veelbelovend, denk je niet?

Bron: 
Quartz at Work