Foto: kat op z'n toilet, Getty
Foto van Eva Jinek

Waarom we succesvoller worden dankzij - ja, dit menen we serieus - kattenpoep

In de categorie ‘bizar internetweetje du jour’ hebben we een waar pareltje gevonden. Er zit namelijk een bijzondere parasiet in kattendrolletjes. Eentje waar je misschiens wel heel succesvol van kunt worden.

Foto: kat op z'n toilet, Getty
Foto: kat op z'n toilet, Getty

Ooit van Toxoplasma gondii gehoord? Zeer waarschijnlijk niet. Het is een eencellige parasiet die voorkomt in de - ja, hoe zeg je dit beschaafd - uitwerpselen van je poes of kater.

Dat klinkt als iets wat je liever niet in je lijf wilt hebben. Maar wat blijkt? Een bezoekje van deze parasiet is helemaal zo slecht nog niet. Het kan zelfs hele positieve gevolgen hebben.

Volgens dit onderzoek worden mensen die geïnfecteerd zijn met Toxoplasmose namelijk echt go-getters. Maar voordat je nu met een schep in je hand naar de kattenbak sprint, het is volgens de wetenschappers niet de bedoeling dat we de parasiet expres gaan opzoeken.

Piepklein en verstopt in de poep

Het kleine beest zit trouwens niet alleen in kattenpoep, al is dat wel zijn eindstation. Eigenlijk kun je Toxoplasma gondii overal tegenkomen. Alleen niet bewust, want het verdraaide parasietje is zó klein dat je ‘m alleen kunt zien met een microscoop.

Volgens The Guardian wordt de parasiet vanuit de poep van katten of katachtigen overgedragen naar zo ongeveer alle andere dieren. En dus ook naar mensen.

Meestal ongevaarlijk

Er zijn wereldwijd ongeveer twee miljard mensen die Toxoplasmose hebben gekregen, nadat ze ooit Toxoplasma gondii binnenkregen. Eigenlijk voel je er zelf niks van en nadat je de eerste keer bent besmet, word je immuun.

Foto: Marko Blazevic, Unsplash
Foto: Marko Blazevic, Unsplash

Niets aan de hand dus. Tenminste, meestal niet. Want voor baby's en mensen met een slechte weerstand kan het wel heel gevaarlijk zijn.

Goed voor je business instinct

Terug naar het goede nieuws. Want stel je krijgt de parasiet binnen terwijl je wél een goede weerstand hebt, dan kleven er wat interessante bevindingen aan vast. Het blijkt namelijk dat mensen met Toxoplasma gondii 40 procent meer kans hebben om een studie in de richting van  bedrijfskunde te kiezen. En de kans dat je je binnen dit vakgebied gaat specialiseren in management en ondernemerschap is zelfs 70 procent groter.

Maar daar houden de resultaten niet op. Op een reünie van de studierichting entrepeneurship, is de kans 80 procent groter dat de mensen mét een Toxoplasma gondii-infectie ook daadwerkelijk zelf een bedrijf zijn gestart.

Het kleine beest besmet mensen dus met een heus ondernemersvirus, zo lijkt het. En dit is zelfs op landelijk niveau terug te zien! In de landen waar de infectiegraad hoger ligt, bestempelen de inwoners zich minder vaak als ‘onzeker’ over het oprichten van een nieuw bedrijf.

“Kapitalisme is dus tóch een ziekte,” grapt The Guardian. En in zekere zin is dat waar. Alleen is het dan wel een ziekte die ook positieve gevolgen kan hebben op de patiënten die ermee besmet worden.

Kat- en muisspel

Veel biologen zijn gefascineerd door de parasiet. Niet omdat deze terug te vinden is in kattenpoep, maar juist omdat de parasiet zich op een slimme manier verspreidt.

Veel muizen raken ermee besmet doordat het in de grond zit. En de parasiet zorgt voor opvallende bijwerkingen bij deze kleine knaagdieren.

Foto: kat en muis, Sarah Dorweiler, Unsplash
Foto: kat en muis, Sarah Dorweiler, Unsplash

“Ze worden minder bang voor katten en zullen dus minder voorzichtig zijn in de buurt van deze grote ‘vijand’,” schrijft de krant. Dikke kans dat deze muizen worden opgegeten door de kat, waardoor de Toxoplasmose weer terugkomt bij de aanstichter zelf. Eenmaal terug in het lijf van deze poezelige vrienden, kan de parasiet zich weer verder voortplanten.

Wat is de natuur toch mythisch en mooi.

Ook negatieve bijwerkingen

Zorgt de Toxoplasmosa gondii er dan ook voor dat wij zo gek zijn op katten en het liefst de hele dag willen kroelen met deze huisdieren? Of daar een causaal verband tussen is, durven de onderzoekers niet te zeggen.

Kapitalisme is dus tóch een ziekte

Er wordt wel al gespeculeerd over de relatie tussen Toxoplasmose en schizofrenie, bipolaire stoornissen. En het zou er bij mannen voor zorgen dat ze minder sociaal worden, terwijl vrouwen juist extra sociaal worden van de parasiet.

Ongelofelijk dat een kleine eeneiige parasiet zoveel teweeg kan brengen bij levende wezens. We zullen de kattendrollen voorlopig maar braaf weg blijven gooien.

Bron: 
The Guardian