December is bij uitstek de maand om op banenjacht te gaan.
Foto van Eva Jinek

Waarom je beter nú je carrière kunt omgooien, dan in het nieuwe jaar

Stiekem al aan het fantaseren over een carrièreswitch? Wacht dan niet tot 2019. December is namelijk bij uitstek de maand om op banenjacht te gaan.  

December is bij uitstek de maand om op banenjacht te gaan.
December is bij uitstek de maand om op banenjacht te gaan. Gettyimages

Vanaf volgend jaar ga ik het echt anders aanpakken, dan trek ik de stoute schoenen aan en ga ik voor die carrièreswitch. De artikelen met tips en inspiratie voor goede voornemens en grote veranderingen vliegen je in december om de oren. Keer op keer wordt je op het hart gedrukt dat 1 januari hét moment is voor een nieuwe start.

Maar waarom wachten tot het nieuwe jaar? Forbes laat zien waarom je nú alvast het roer moet omgooien.

1. De feestdagen zijn de beste tijd om te netwerken

Kerstborrel hier, eindejaarsafsluiting daar. Tijdens de feestmaanden puilen onze agenda’s uit  van de zakelijke en niet-zakelijke evenementen. Maar al deze afspraken bieden juist een uitgelezen kans om te netwerken. Je weet nooit wie je tegen het lijf loopt tijdens de kerstborrel van een zakenrelatie die je al een tijd niet gesproken hebt.

Juist bij zulke oriënterende gesprekken met onbekenden of verre kennissen, raak je vaak aan de praat over waar je zoal mee bezig bent en wat je toekomstplannen zijn. Het rest je alleen nog maar om deze open deur in te trappen, en kenbaar te maken dat je eigenlijk op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Appeltje eitje toch? En baat het niet, dan schaadt het niet.

2. De tijd van liefdadigheid

De kerstperiode heeft eigenlijk altijd wel iets kneuterigs. De meeste mensen koesteren deze tijd van het jaar, zijn positief gezind (ondanks de oververmoeidheid) en hebben daarom een vrijgevige instelling. Dat maakt het een ideaal moment om mensen om een gunst te vragen.

Kerstborrel hier, eindejaarsafsluiting daar.
Kerstborrel hier, eindejaarsafsluiting daar.Gettyimages

Bijvoorbeeld een oude bekende die werkzaam is in dezelfde sector. Heb je hem of haar al een hele tijd niet gesproken? Stuur een berichtje, plan een coffee date in en praat eens bij. Of stuur de persoon waar je al een tijd tegenop kijkt een vrijblijvende mail. Dikke kans dat hij of zij ondanks zijn drukke agenda je graag een gunst verleent in deze ‘warme’ periode van het jaar en graag met je in gesprek gaat.

3. Wees de maand van veranderingen voor

Veel mensen zullen aan het begin van het jaar van baan wisselen of een promotie krijgen. En dat betekent dus ook dat er een hoop functies opnieuw gevuld moeten worden. Dit gebeurt negen van de tien keer voordat de plek onbemand is, en dus aan het einde van het jaar. Begin je pas in januari met oriënteren en solliciteren? Dan is de kans groot dat je naast het net vist en de plekken al vergeven zijn.

Bovendien zijn er veel anderen die wél wachten tot januari. Door in december actief te solliciteren ben je de concurrentie een paar stappen voor. Ben jij al toe aan je tweede gesprek voor een functie? Dan kan het zijn dat de massa zich nog in de eerste ronde zit of zich pas net waagt aan het schrijven van een brief. En die voorsprong kan behoorlijk in je voordeel werken.

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ruil het gekeuvel tijdens de kerstborrel dan in voor een potje actief netwerken. Want dit is hét moment voor verandering!