Foto: Getty Images
Foto van Eva Jinek

Vijf verdomd goede redenen waarom millennials kampen met burn-outs

Nee, lieve millennials jullie stellen je niet aan! Er zijn namelijk vijf zeer valide redenen waarom jullie generatie eerder een burn-out krijgt. En dat legt deze psycholoog haarfijn uit.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

“Bram is 27 jaar oud en heeft van de buitenkant een leven waar je heel jaloers op zou kunnen zijn,” zo begint psycholoog Thijs Launspach zijn college bij de Universiteit van Nederland. “Bram heeft een fijne relatie, woont samen in een mooie buurt in de hoofdstad, hij heeft een druk en rijk sociaal leven én  is bassist in een band.” Klinkt top toch? Maar zodra Bram zijn droombaan krijgt en daar veel verantwoordelijkheid heeft, wordt de druk hem te veel en belandt hij thuis op de bank. Met de bekende ‘millennialziekte’: een burn-out.

Heel veel jonge mensen kampen met dezelfde soort problemen als Bram. Het is dus te kort door de bocht om dit af te schrijven als aanstellerij of een klassiek gevalletje van #firstworldproblems. Maar hoe kan het toch dat de generatie die wij millennials noemen - mensen die grofweg geboren zijn tussen 1980 en 2000 - massaal geveld worden door burn-outs? En waarom hebben millennials hier meer last van dan de generaties voor hen?

Launspach geeft hier in zijn college vijf redenen voor én hij legt uit hoe we ervoor kunnen zorgen dat millennials niet meer in bosjes neervallen vanwege burnouts.

1. Millennials zijn zeer individualistisch opgevoed

Om het maar even lekker aan te dikken: millennials zien zichzelf als de zon, waar alle andere planeten (vrienden, werk, de liefde) omheen draaien. Ze zien zichzelf als de maat der dingen in hun leven en daarbij komt dus ook het idee dat ze zélf verantwoordelijk zijn voor al het succes en geluk in het leven. Een flinke opgave, toch? Want dat betekent ook automatisch het tegenovergestelde: dat als iets niét lukt het helemaal hun eigen fout is.

2. Het duurt véél langer om ‘volwassen te worden’

Onze opa’s en oma’s hadden vaak al een vaste baan, een huis, een huwelijk en kinderen op hun 25ste. Millennials zien dit meer als zaken voor  ‘later als ik groot ben’. Maar wat nou als later nog best wel een tijdje duurt? Dat betekent dat er een hele lange periode ontstaat - tussen je puberteit en je 30ste á 35ste - waar je al wél zelfstandig bent, maar óók nog jezelf aan het ontwikkelen bent. Combineer dit met een extreem hoog verwachtingspatroon - waarin alles gelukt moet zijn voor je 30ste - en je voelt hem al aankomen: stress.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

3. Millennials zijn ongelofelijk veel met elkaar bezig

Millennials kijken naar elkaar om te bepalen hoe succesvol ze zijn in hun leven. Dit wordt steeds makkelijker door social media en daardoor krijgen millennials vaak een onrealistisch hoog verwachtingspatroon van zichzelf. Maar onthoud dat social media alleen de positieve dingen laat zien, benadrukt Launspach. “Neem mij als een voorbeeld. Vanochtend zette ik nog op Instagram een foto met daarbij de tekst: ‘de opnames van de Universiteit van Nederland beginnen, OMG’. Maar toen ik gisteren misselijk van de zenuwen was, zette ik dat niet op mijn social media.

4. Millennials zijn opgevoed met het idee: the sky is the limit

Millennials zijn opgevoed in een tijd waar het economisch heel goed ging. Ze zagen om zich heen dat het heel normaal is om direct na de studie een baan te krijgen. Tegenwoordig is dat wel anders. Millennials gaan de arbeidsmarkt op in een moeilijke tijd, met weinig kans op een baan. Dit is voor veel jonge mensen een keiharde reality check. Ze moeten hun standaarden naar beneden bijstellen.  En dat kan best moeilijk zijn.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

5. Millennials stellen keiharde eisen aan zichzelf

Ze hebben van jongs af aan gehoord: als je maar hard genoeg je best doet, dan kan je alles worden wat je wilt! In de realiteit werkt dat gewoon niet zo. Maar omdat millennials zulke hoge eisen aan zichzelf stellen, is het ergste wat hen kan overkomen om te falen. Niet alleen voor de buitenwereld, maar vooral voor henzelf.

We moeten met de spreekwoordelijke billen bloot

Thijs Launspach

Launspach: “Deze vijf dingen vormen een soort explosieve cocktail van prestatiedruk en stress.” En ja, zo krijgen al deze jonge talentvolle mensen een burn-out. Maar wat doe je er dan tegen? Volgens de psycholoog zijn er drie dingen die wij als samenleving hiertegen kunnen doen.

Tijd voor een eerlijk gesprek

Ten eerste moeten we leren om eerlijke gesprekken met elkaar te voeren. Gesprekken waarin we ons kwetsbaar opstellen en open zijn over onze beperkingen en angsten. Dus weg van al die mooi weer verhalen en glamorous Instagramfoto’s, maar gewoon met de spreekwoordelijke billen bloot!

Accepteer gewoon dat je fouten gaat maken

Thijs Launspach

Tijd voor extra coaching

Volgens Launspach is het helemaal geen slecht idee om jonge mensen na hun studie wat extra coaching aan te bieden. “We weten dat dit een kwetsbare groep is en met coaching kunnen we wellicht hun angsten en stress verminderen,” legt de psycholoog uit.

Tijd om na te denken

En als laatste moeten we wat meer tijd nemen om na te denken waar deze fase van je leven nou écht om gaat. Het gaat niet om alles al helemaal voor elkaar te hebben voor je 30ste, maar het gaat juist om jezelf te ontwikkelen. Om door vallen en opstaan te ontdekken wie jij bent. Maar dan moet je ook accepteren dat je soms valt en fouten maakt. Dat hoort er allemaal bij!'

Goede en leerzame tips, dunkt ons zo!