Foto: Unsplash
Foto van Eva Jinek

Of je succesvol bent, hangt af van je persoonlijkheid (en niet je IQ)

In onze prestatiegerichte maatschappij worden succes en intelligentie vaak in één adem genoemd. Maar wat blijkt? Je komt er niet alleen met 'een goed stel hersens'. Je persoonlijkheid is de sleutel naar succes, schrijft het Amerikaanse NYMag.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Succes voorspellen

De National Academy of Sciences ging op zoek naar de factoren die je nodig hebt om succesvol te worden. Zij stellen nu dat een goed IQ geen garantie is voor succes, maar als je kijkt naar een combinatie van IQ en iemand zijn persoonlijkheid, dat je dan wel een goede voorspelling kunt doen van hoe succesvol iemand zal worden.

Niet alleen voor slimmeriken

Want, zeggen zij. Als je een examen goed maakt, heeft dat niet alleen met je intelligentie te maken, maar ook met discipline om te kunnen plannen. En wil je aangenomen worden voor die droombaan? Zorg er dan voor dat je op tijd komt, vriendelijke follow-up mailtjes stuurt, en goed kan samenwerken. Er zijn sterke sociale vaardigheden voor nodig om die ene mooie baan te krijgen.

Wij zeggen: breng meditatie naar de klas!

Mediteren in de klas

Het zijn misschien niet eens de resultaten zelf die dit onderzoek interessant maken, maar juist de conclusies die we eraan kunnen verbinden. Sociale en cognitieve vaardigheden zijn makkelijker te verbeteren dan een IQ. Wordt het dan niet tijd dat we meer focus leggen op het verbeteren van aandacht, concentratie en persoonlijke vaardigheden bij jongeren? Wij zeggen: breng meditatie naar de klas!

Bron: 
NYMag