Tijd voor een volgende stap, maar weet je niet hoe je dat voor elkaar moet boksen?
Foto van Eva Jinek

Met deze tips overtuig je iedereen dat jij die promotie dubbel en dwars waard bent

Tijd voor een volgende stap, maar weet je niet hoe je dat voor elkaar moet boksen? Dan komen de tips van Refinery29 zeker van pas!

Tijd voor een volgende stap, maar weet je niet hoe je dat voor elkaar moet boksen?
Tijd voor een volgende stap, maar weet je niet hoe je dat voor elkaar moet boksen?Gettyimages

Heb je de ambitie om promotie te maken binnen het bedrijf waar je nu werkt? Maar heb je eigenlijk geen flauw benul hoe je dat aanpakt? Je wilt tenslotte jezelf niet (onterecht) de hemel inprijzen, maar zonder assertiviteit kan je die hogere functie wel vergeten.

Refinery29 legt uit hoe je dat het slimst aanpakt. Met deze drie tips ga je zelfverzekerd dat promotiegesprek in!

1. Update je CV met relevante informatie

Voor een promotie moet je vaak opnieuw je CV inleveren om op die manier je motivatie extra kracht bij te zetten. Daarom is dit moment ideaal om je CV van een flinke upgrade te voorzien. En als je je eigen skills en ervaring dan toch onder de loep neemt, kun je meteen voor jezelf op een rijtje zetten waarom je die hogere functie dubbel en dwars waard bent. Je moet tenslotte voor jezelf pleiten tijdens dat gesprek met je werkgever!

Hoe je dit het beste kan aanpakken? Verzamel informatie over je prestaties van de afgelopen periode. Dit vormt het perfecte bewijs waarom je recht hebt op meer verantwoordelijkheid. Heb je bijvoorbeeld een half jaar geleden een social media- of marketingplan gemaakt, en is je platform of bedrijf in de maanden daarop aanzienlijk gegroeid? Voeg de cijfers en resultaten dan toe aan je CV, zodat je je motivatie ook hard kunt maken. Op deze manier laat je aan de hand van feiten zien dat je niet te hoog van de toren blaast, maar die promotie daadwerkelijk hebt verdiend.

2. Zorg ervoor dat je zelfvertrouwen mag hebben

Je CV staat inmiddels als een huis. Daarnaast zijn een positieve mindset en een gezonde dosis zelfvertrouwen ook essentieel voor een promotie. En dus is het handig om je gesprek voor te bereiden zodat je verhaal mondeling óók klopt.

Vraag jezelf af: waarom verdien ik dit? Zorg dat je voordat je het gesprek in gaat, drie ijzersterke argumenten hebt (naast de feiten op papier) waarom jij de ideale kandidaat bent voor die hogere functie. Wat je baas of leidinggevende dan vervolgens ook vraagt, jij zit in ieder geval gebakken met goede argumenten en bewijs.

Vind je het moeilijk om die argumenten te formuleren? Kijk bijvoorbeeld naar de snelheid van je groei, argumenteer waarom jij van toegevoegde waarde bent of wat jouw unieke eigenschappen zijn. Voorbeelden werken als geen ander. En probeer in de argumenten ook je passie voor het vak te verwerken.

3. Kijk niet alleen achteruit, maar ook vooruit

Met een geupgrade CV en drie ijzersterke argumenten voor een promotie zit je al aardig op het goede spoor. Maar deze twee punten bieden vooral bewijs waarom jij het recht hebt om te groeien. Maar wat ook heel belangrijk is, zijn jouw ambities voor de toekomst. En dan vooral ook binnen die nieuwe functie of daarna.

Probeer het gesprek dan ook zo te sturen, dat naarmate het vordert, er een toekomstvisie ontstaat. Leg bijvoorbeeld uit waar jij de kansen ziet voor de komende jaren, en op welke plek je jezelf ziet binnen die toekomstvisie. Het kan heel positief uitpakken als je laat merken dat je jezelf op lange termijn ook nog binnen het bedrijf ziet werken.

Als je al deze punten in acht neemt en voorbereid, schort er in ieder geval niks aan je voorbereiding. Mocht je toch nog wat extra zelfvertrouwen willen opbouwen, dan kun je het gesprek natuurlijk altijd oefenen met een vriend of vriendin. En dan moet je ook vooral benadrukken dat je oefenpartner ook onverwachte vragen mag stellen.

Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is!

Bron: 
Refinery29