Lagarde roept vrouwen op om elke kans te pakken, dus ook de 'glazen klif'
Foto van Eva Jinek

Lagarde roept vrouwen op om elke kans te pakken, dus ook de 'glazen klif'

In tijden van crisis worden er vaker vrouwen aangesteld op leidinggevende posities. Quartz sprak over deze ‘glazen klif’ met Christine Lagarde, de vrouw die vorige week werd voorgedragen als toekomstig directeur van de Europese Centrale Bank. Zij vindt dat vrouwen zo’n kans moeten aangrijpen.

Lagarde roept vrouwen op om elke kans te pakken, dus ook de 'glazen klif'
Lagarde roept vrouwen op om elke kans te pakken, dus ook de 'glazen klif'Getty

Lagarde, die van oorsprong advocaat is, werkt al acht jaar als aan het/hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maar sinds vorige week kennen we haar ook als potentieel toekomstig directeur van de Europese Centrale Bank (ECB). In die nieuwe rol zou ze verantwoordelijk worden voor het monetaire beleid binnen de eurozone. Een behoorlijke/grote verantwoordelijkheid, die in de afgelopen twintig jaar altijd aan mannen werd toebedeeld. 

Volgens Quartz is het geen toeval dat de Europese Raad Lagarde voordraagt voor de functie. In tijden van crisis worden wel vaker vrouwen aangenomen voor leiderschapsrollen. Dit fenomeen wordt tegenwoordig ook wel de ‘glazen klif’ genoemd. 

Ook de Brexit blijkt een ‘glazen klif’

Eén van de meest bekende voorbeelden hiervan is Theresa May, die premier werd in de rommelige nasleep van het Brexit referendum. De afgelopen jaren heeft ze - onder druk van veel tegenslagen - geprobeerd Brexit naar een goed eindstation te begeleiden, totdat ze eind mei haar vertrek aankondigde.

Een dusdanig verantwoordelijke rol in moeilijke tijden brengt dus ook veel risico’s met zich mee, kunnen we concluderen aan de hand van Theresa May. Toch hoeft dit vrouwen niet tegen te houden, tenminste als het aan Christine Lagarde ligt.

Spannende tijden voor de eurozone

Of haar potentiële aanstelling echt als ‘glazen klif’ geldt, valt te betwisten. De ECB bevindt zich niet perse in zwaar weer. Toch zijn het roerige tijden in Europa. Landen zoals Italië en Griekenland bevinden zich al jaren in een financiële crisis. En ook de toekomstige Brexit zal gevolgen hebben voor de eurozone. 

Het zijn spannende tijden voor de eurozone
Het zijn spannende tijden voor de eurozoneGetty

“Als de situatie moeilijk is en er grote uitdagingen aankomen”, vertelt ze in een interview met Quartz, “dan zijn er vaak kansen voor vrouwen. Bijvoorbeeld wanneer de financiële situatie er slecht voor staat of de budgetten op zijn.” 

Altijd ‘ja’ zeggen

“Ik heb vrouwen altijd aangemoedigd om in dit soort situaties ‘ja’ te zeggen”, vervolgt ze en geeft hier een aantal redenen voor. Wat Lagarde betreft is het risico dat je neemt lager als een bedrijf al in crisis verkeert. Bovendien biedt de uitdaging een kans die veel mannen graag aan zich voorbij laten gaan omdat ze zich liever identificeren met het succes van een bedrijf of organisatie. 

Lagarde: “Ik merk keer op keer dat, vrouwen worden opgeroepen om de boel te redden, wanneer het slecht gaat. Zoals oud ECB-er tegen me zei: ‘The men go to war, and the women pick up the pieces’.”

Lagarde wil vrouwen in deze positie overigens ook een ander advies meegeven, namelijk dat vrouwen deze leidinggevende functies niet alleen aannemen in de vorm van een interim of tijdelijke rol. Als een bedrijf - of een continent in haar geval - sterk leiderschap nodig heeft, moet je daar volledig voor gaan. “Kiezen op elkaar, blijven lachen en hard doorwerken”, zegt ze. “Je bent er niet om de boel te redden en het vervolgens over te dragen aan een mannelijke opvolger.”

Vrouwen mogen dus best die touwtjes in handen houden, zeker ook als het om een ‘glazen klif’ gaat. Benieuwd naar het artikel van Quartz at Work? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
Quartz at Work