Een plaksnor als laatste redmiddel
Foto van Eva Jinek

Hoe je je als vrouw zou moeten gedragen op de werkvloer (maar niet heus)

Met sarcastische illustraties laat deze comedian precies zien in wat voor belachelijke situaties vrouwen op de werkvloer vaak terechtkomen. Even lachen!

Een plaksnor als laatste redmiddel
Een plaksnor als laatste redmiddelInstagram

In haar nieuwe boek ‘How to be successful without hurting men’s feelings’ neemt schrijver en comedian Sarah Cooper het gebrek aan emancipatie op de werkvloer op de hak. Dat doet ze door vrouwen zogenaamd advies te geven over hoe ze sterk en zelfverzekerd over kunnen komen op werk, zonder een bedreiging te vormen voor hun mannelijke collega’s.

De twaalf illustraties over werksituaties zijn voor veel vrouwen heel herkenbaar en worden daarom vol lof gedeeld op social media. Cooper is er niet vies van om de situaties wat aan te dikken en te voorzien van de nodige sarcastische tips. Je mag de tips daarom zeker met een grove korrel zout nemen, maar wij kunnen er wel om lachen. Daarom zetten we er een paar voor je op een rijtje.

1. Zo vraag je je collega iets per email, zonder dat het té kortaf of zakelijk overkomt

Een e-mail sturen
Een e-mail sturenInstagram

Als je een email stuurt naar een van je mannelijke collega’s kun je volgens Cooper maar beter zoveel mogelijk uitroeptekens (!!!) en emoji’s gebruiken! Op die manier vermijd je het risico om té duidelijk en direct over te komen. En met deze gezellige, doch inefficiënte, manier van communiceren kom je meteen wat toegankelijker over op je collega’s.

2. Heb je een goed idee? Pak het dan zó in dat het niet meer dan een nonchalante gedachte lijkt

Even hardop nadenken
Even hardop nadenkenInstagram

Op het moment dat je je collega’s wilt verrassen met een goed idee, kun je maar beter niet te zelfverzekerd overkomen volgens Cooper. Voor je er erg in hebt, denken je mannelijke collega’s dat je arrogant bent of overmoedig. Zeg daarom iets in de categorie van: ‘ik denk even hardop na’, of iets in die orde.

3. Een deadline afspreken, dat doe je uiterst voorzichtig

Vooral niet vergeten om input van je collega te vragen
Vooral niet vergeten om input van je collega te vragenInstagram

Als je met je collega’s een deadline afspreekt, opper het dan als een vraag in plaats van een mededeling. Op die manier lijkt het niet alsof je een opdracht geeft, maar wek je indruk dat je zijn mening belangrijk vindt.

4. Wat te doen als je mannelijke collega er met jouw idee vandoor gaat

Ehm... Bedankt voor de nuttige samenvatting
Ehm... Bedankt voor de nuttige samenvattingInstagram

Stel je voor, je zit in een vergadering en oppert een fan-tas-tisch idee (al zeg je het zelf), maar vervolgens gaat je mannelijke collega met jouw geniale plan aan de haal. Probeer dan vooral niet boos te worden, dat heeft volgens Cooper maar weinig zin. Wat je wel kunt doen, is je collega bedanken voor het duidelijk samenvatten van jouw idee. Wie weet hadden alle andere collega’s jouw fenomenale plan niet eens gehoord als hij het niet nog een keer had herhaald, dus een beetje dankbaarheid is op z’n plaats in dit soort situaties.

5. Een promotie binnenslepen, doe je via een mannelijke collega

Een promotie binnenslepen, doe je zo
Een promotie binnenslepen, doe je zoInstagram

Om een promotie vragen is lang niet altijd makkelijk. Als je er als vrouw zélf achteraan gaat, loop je het risico dat je machtswellustig en opportunistisch overkomt. Vraag daarom aan een mannelijke collega om voor je te pleiten. Hij zal je baas er binnen no-time van overtuigen dat je die promotie dubbel en dwars waard bent. Want tja, hij is nu eenmaal een man en jij bent dat niet.

6. Je zegt natuurlijk ‘sorry’ als jouw mannelijke collega een fout maakt

Sorry!
Sorry!Instagram

Stel je voor, je mannelijke collega heeft een potje gemaakt van de jaarcijfers. Hoe ga je dat vertellen zonder als een irritante betweter over te komen? Zorg er daarom voor dat je áltijd je excuses aanbiedt als je een fout ontdekt, en verzeker je collega er vervolgens meteen van dat jij ook niet 100 procent zeker bent van je zaak.

7. Als je het écht niet meer weet, doe dan alsof je een man bent

De plaksnor als laatste redmiddel
De plaksnor als laatste redmiddelInstagram

Is er onenigheid tussen jou en je mannelijke collega’s en is geen van de bovengenoemde opties de juiste oplossing op dat moment? Plak dan als laatste redmiddel een snor op je gezicht. Zoals Cooper aangeeft, zie je er dan in één oogopslag al veel mannelijker uit. Dikke kans dat je collega’s je dan wel serieus nemen, en wie weet zelfs een promotie aanbieden uit het niets.

De comedian schetst niet alleen herkenbare situaties maar laat ook zien hoe belachelijk alle geheime trucjes zijn. Al suggereert ze wel dat vrouwen met deze geheime methodes maar weer eens bewijzen dat ze allang de ware superhelden van elke werkvloer zijn. Ben je benieuwd naar de andere tips en illustraties? Bekijk ze dan via de link hieronder.

Bron: 
Good