Vrouw beklimt een trap
Foto van Eva Jinek

Hoe de ‘concrete floor’ het perfecte opstapje is om bóven het glazen plafond uit te komen

Over het glazen plafond zijn al tal van boeken geschreven, maar heb je ooit van de ‘concrete floor’ gehoord? Volgens de BBC is dit hét geheim dat ervoor zorgt dat er meer vrouwen in regeringen kunnen komen.

Vrouw beklimt trap
Om vrouwen aan de top te krijgen is de 'concrete floor' methode misschien het meest effectiefUnsplash

In de top van regeringen en bedrijven zijn vrouwen vaak ondervertegenwoordigd. Dé oplossing hiervoor heeft nog niemand gevonden, maar volgens dit onderzoek is er een manier die in ieder geval meer succes boekt dan voorheen is gelukt.

Het invoeren van quota’s om meer vrouwen aan de top te krijgen, is een manier die al eerder veel stof heeft doen opwaaien. Maar wat volgens onderzoek een nóg beter idee is, is een persoonlijke belofte van een regeringsleider om meer vrouwen aan te stellen. Want wat blijkt? Als er binnen een regering eenmaal een bepaald aantal vrouwen benoemd is, wordt er een drempel gecreëerd die zelden weer verdwijnt. Oftewel: de ‘concrete floor’.

Twee vrouwen vergaderen aan tafel
Als een politiek leider de keuze maakt om meer vrouwen aan te stellen in de top gebeurt de rest meestal vanzelfUnsplash

Opstapje naar het glazen plafond

Deze concrete floor is waar vrouwen zich vervolgens vanaf kunnen zetten om het glazen plafond te doorbreken. In het onderzoek dat door de BBC wordt aangehaald worden Australië, Canada, Chili, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten onder de loep genomen.

Er werd per land gekeken naar de periode vanaf het aanstellen van tenminste één vrouwelijke minister, tot het einde van 2016, toen het experiment op z’n eind liep. In die tijd werd in de gaten gehouden of er méér vrouwelijke ministers bijkwamen of dat het aantal juist weer onder de drempel zakte.

En dat was dus bijna nooit het geval.

Jonge vrouw met spijkerjas
Doordat veel politieke leiders rekening houden met hun kiezers komen er steeds meer vrouwen aan de topUnsplash

Maar wat zit erachter? Waarom is deze methode volgens het onderzoek misschien wel een meer effectieve manier om meer vrouwen aan de top te krijgen dan quota’s? Een belofte door een regeringsleider is volgens de onderzoekers krachtig omdat degene die hem maakt in een positie is om ook écht verandering te brengen. En als een leider niks doet, dan is het voor de kiezer ook duidelijk wie er niet geleverd heeft. Dat blijkt een goede stok achter de deur. Politici kiezen dus vaak voor de veilige optie en zorgen ervoor dat het aantal vrouwen in een regering in ieder geval niet daalt.  

Politiek spel

Om te voorkomen dat de publieke opinie zich tegen hen keert, zorgen de politieke opvolgers van deze leiders vervolgens óók weer dat het aantal vrouwen niet daalt. Volgens onderzoek wordt het vervolgens door alle partijen als normaler gezien om vrouwen op hoge posities te zien en zo worden vrouwen op lange termijn steeds beter gerepresenteerd. Best wel een politiek spelletje dus, maar wel met positieve gevolgen.

Tot nu toe is de enige uitzondering op de regel de Australische premier Tony Abbott, die in 2013 het aantal vrouwelijke ministers in zijn kabinet van drie naar één verminderde. Maar in landen zoals Chili, Spanje, Duitsland en Canada zorgde de belofte voor een kabinet dat eerlijk was verdeeld onder mannen en vrouwen.

De weg naar een betere representatie van vrouwen aan de top is dus vrij simpel voor elkaar te krijgen. Een politieke belofte kan véél meer zijn dan alleen een zinnetje in een regeerakkoord, als een leider er maar verantwoordelijk voor wordt gehouden.

Bron: 
BBC