Ellen Pompeo. Foto: ANP
Foto van Eva Jinek

Ellen Pompeo legt even fijntjes uit hoe zij zichzelf naar de top onderhandelde

Ellen Pompeo (je weet wel, Meredith Grey uit Grey’s Anatomy) is de best betaalde tv-actrice van Amerika. Aan The Hollywood Reporter vertelt ze openlijk hoe ze dat werd. En daar kan jij ook wat van leren!

Ellen Pompeo. Foto: ANP
Ellen Pompeo. Foto: ANP

Op de eerste dag van je nieuwe baan erachter komen dat je one-night-stand (waar je vanmorgen nog naast lag) je nieuwe baas is. Het was het sappige begin van de ziekenhuis dramaserie Grey’s Anatomy.

Een serie waar niet veel van werd verwacht toen hij begon in 2005 - want de maker was de toen nog onbekende Shonda Rhimes - maar die inmiddels een wereldwijde hit. Op dit moment is alweer het veertiende seizoen op de buis in Nederland.

Meredith voor ‘t leven

De serie draait zo lang dat Ellen Pompeo niet meer los te zien is van haar personage Meredith Grey. En het liedje is nog lang niet afgelopen. Pompeo tekende eind vorig jaar haar contract voor het 15e én 16e seizoen van de beroemde serie. Als klap op de vuurpijl heeft maker Rhimes laten weten dat de show ‘net zo lang doorgaat als dat Ellen wil’.

Foto: ANP
Foto: ANP

Met het ondertekenen van dat contract is Pompeo binnen. Ze is op dit moment de best betaalde actrice op de Amerikaanse televisie.

Let’s talk about money

Benieuwd wat ze dan precies binnen harkt per jaar? Daar is ze heel open over. Pompeo ontvangt rond de 20 miljoen dollar, dat is zo’n 575.000 dollar per aflevering. Let wel, dat is nog zonder haar bonus (een getal met zeven cijfers) én de aandelen in Grey’s Anatomy die haar ook nog eens rond de 6 tot 7 miljoen opleveren.

Ze zit dus wel gebakken! Maar voordat je denkt dat het haar allemaal komt aanwaaien, ze heeft een lange weg afgelegd om hier te komen. Pompeo groeide namelijk op in een arbeidersgezin in de suburbs van Boston, een buurt waar bendes de dienst uitmaken. Haar moeder overleed aan een overdosis toen ze 5 jaar was, waarna ze opgevoed werd door haar vader en grootouders.

Waarom ze het vertelt

Haar jeugd was verre van rooskleurig, maar uiteindelijk vond ze haar weg naar Hollywood. En als dat niet inspirerend genoeg is, opent ze nu ook haar mond over haar salarisstrookje. Ze wil daarmee anderen helpen ook voor zichzelf op te komen. Want volgens haar waait er een frisse wind door Hollywood. Eentje waarin veel kansen liggen voor vrouwen en die wil ze maar wat graag tips geven. Haar tips geven daarbij een goed beeld van de ongelijkheid in Hollywood. Lees en leer!

Nu Pompeo 48 jaar is, is ze eindelijk zo ver dat ze durft te vragen om een bedrag waarvan ze vindt dat ze dat verdiend. “Maar daar heb ik naar toe moeten groeien. Als je al 14 jaar dezelfde rol speelt, word je binnen deze industrie niet gezien als succesvol. Want je doet toch gewoon al jaren hetzelfde? Maar die gedachte is verkeerd. Iedereen kan één of twee seizoenen goed spelen. Maar kun je dat ook 14 jaar lang? Zie je, dat is een fucking skill.”

Dit kan anders!

En ook als je wél wordt gezien als een succesvolle actrice, betekent dat niet direct dat je daar automatisch voor wordt beloond, zegt Pompeo. “De 24-jarige actrices die een paar grote films op hun naam hebben staan, worden als paradepaardjes de rode loper op gestuurd, maar net zo makkelijk bij het grofvuil gezet rond hun 33e of 34e. Ondertussen hebben ze al die jaren minder betaald gekregen dan hun mannelijke tegenspelers en hebben ze niets voor zichzelf kunnen opbouwen.” En dat terwijl de studio waar ze voor werken flink aan ze heeft verdiend. Dat moet anders, vindt Pompeo.

Het moment waarop ze voor zichzelf verandering teweeg bracht, was het moment waarop Patrick Dempsey (haar tegenspeler in Grey’s Anatomy) de show verliet. Dat was in 2015. “Tot dat moment konden ze het altijd tegen me gebruiken. Zo van: ‘we hebben jou niet per se nodig voor de serie, we hebben Patrick’. En dat deden ze ook, jarenlang zelfs. Ik weet niet of ze dat ook tegen hem zeiden, want we hebben het er nooit over gehad. Ik ben meerdere keren naar hem toe gegaan met een voorstel samen de onderhandelingen in te gaan, maar hij had daar nooit interesse in.”

Patrick Dempsey en Ellen Pompeo. Foto: ANP
Patrick Dempsey en Ellen Pompeo. Foto: ANP

Op een gegeven moment was Pompeo het zat. Ze vroeg 5.000 dollar meer dan Patrick, gewoon uit principe. Want de show heet immers ‘Grey’s Anatomy’ en zij is Meredith Grey. Ze gaven het haar niet. “Ik kon toen weglopen, maar ik deed het niet. Het is mijn show. Ik ben de nummer één. Waarom zou ik weggaan vanwege een man? Ik wilde me niet uit mijn eigen huis laten zetten, bij wijze van spreken.”

Weer een nieuwe man?!

Maar toen ging Patrick dus weg, en was zij nog de enige ster die over bleef. Tenminste, dat dacht ze. “Ik was op vakantie in Sicilië, even weg van alle druk. Ik maakte lange dagen en ik had een moment nodig om even te relaxen met een rosé in mijn hand. Toen werd ik opgebeld: ‘wat vind je van deze man?’ en ‘wat vind je van deze man?’.

En ze bleven me maar foto’s sturen. Ik kon mijn ogen niet geloven. ‘Zijn ze nu helemaal gek geworden?’, dacht ik. Waarom hebben ze het gevoel dat ze deze persoon moeten vervangen? Ik kon niet geloven hoe snel de studio en de omroep weer een penis in de show wilden hebben. Uiteindelijk werd er gekozen voor Martin Henderson, maar ze vonden de verhaallijn niet leuk dus die liep al gauw op een eind.”

Help elkaar!

Er zijn echter al wel dingen veranderd de laatste jaren. Pompeo zag hoe Shonda Rhimes, de maker van Grey’s, haar kracht vond en comfortabel is geworden om die in te zetten. En zo heeft ze ook haar verder geholpen, zegt Pompeo. “Het koste Shonda even om te komen waar ze nu is. Het was onderdeel van haar evolutie. Ik was loyaal aan haar en daar reageerde zij op door haar macht te delen. Zij gaf mij de kans om de best betaalde vrouw op televisie te worden, een producer te zijn van de show en mede-eigenaar te zijn van de spin off van de show.” Het was meer dan ze zou verwachten van iemand in haar positie.

Shonda Rhimes. Foto: ANP
Shonda Rhimes. Foto: ANP

Je moet er zelf om vragen

Maar alleen met loyaliteit heeft Pompeo dat miljoenencontract niet binnen gesleept. Daar heeft ze wel om moeten vragen. “Ik ging naar Shonda toe en zei: ‘Als je overstapt naar Netflix en je wilt stoppen met de show, dan snap ik dat. Maar als je ermee door wilt gaan, dan heb ik een extra stimulans nodig. Ik moet het gevoel hebben dat ik er zelf inspraak in heb en dat ik mede-eigenaar ben van de show’. Waarop Rhimes zei: ‘Ik wil absoluut doorgaan met de show. Het is het moederschip, dus laten op zoek gaan naar een manier waar jij gelukkig mee bent. Wat wil je?’”

Als iemand je zo’n reactie geeft, vraag je zoveel je maar wilt toch? Pompeo niet. “Misschien komt het door het mijn katholieke opvoeding, maar ik wil niet hebberig overkomen. Het kan ook zijn dat het komt doordat ik een vrouw ben - een man heeft geen enkel probleem om te vragen om 600.000 dollar per aflevering.”

Weet wat je waard bent

Maar toen ze in de statistieken zag hoeveel het productiebedrijf verdiende aan Grey’s had ze daar veel minder moeite mee. Dat was namelijk 3 miljard. “Als je gezicht en stem onderdeel zijn van iets dat zoveel geld opbrengt voor één van de grootste bedrijven ter wereld, krijg je toch het gevoel van ‘oké, misschien heb ik wel recht op een deel daarvan.”

Wat ze vervolgens tegen Shonda zei, was niets minder dan de waarheid. Dit zei ze: “Ik kan er niets naast doen en dat is frustrerend voor mijn creativiteit. Ik maak 24 afleveringen per jaar daarom kan ik geen andere rollen aannemen. En regisseren is cool, maar om eerlijk te zijn ben ik liever bij mijn kinderen.” Vervolgens zei ze: “Het moet een hoop geld zijn. En de deal moet me stimuleren om meer te produceren, want dat is iets waar ik veel plezier uithaal. Dat is waar ik op dit moment mijn creativiteit in kwijt kan.” Acteren is voor Pompeo niet interessant meer. Een acteur is degene op de set met de minste zeggenschap en daarbij verwacht ze niet nog meer rollen te kunnen krijgen op haar leeftijd. “Ik ben geen fucking Julia Roberts,” grapt ze.

De cast van Grey's Anatomy. Foto: ANP
De cast van Grey's Anatomy. Foto: ANP

Neem deze tips ter harte!

Naast dat dit een grote stap was voor haar, benadrukt ze dat meer mensen dit zouden moeten doen. Met de nadruk op vrouwen, maar ook mannen moeten dit doen. En niet alleen op de set van Shonda Rhimes.

“Ik ben zelf niet verder gekomen dan highschool en ik was geen goede student, maar ik heb een geweldige opleiding gehad hier in ‘Shondaland’. Mijn 8-jarige dochter komt vaak langs op de set en ziet hier vrouwen de scepter zwaaien. Zij houdt ervan om in de regisseursstoel te zitten met een koptelefoon op en action en cut te schreeuwen. Ze groeit op in een omgeving waarin ze compleet op haar gemak is met het nemen van de leiding. Ik zou niet weten op welke plek in Hollywood ik haar dat nog meer had kunnen leren. Maar ik hoop dat dat binnenkort overal zo is. En snel.”

Ben je benieuwd naar het hele interview? Klik dan op de link hieronder.

Bron: 
The Hollywood Reporter