Iemands naam vergeten maakt wel degelijk indruk.
Foto van Eva Jinek

Doe voortaan extra je best om namen te onthouden (het is belangrijker dan je denkt)

Je stelt je vrolijk voor aan iemand, maar 5 seconden later denk je plots: ‘shit, ik heb je eerder ontmoet’. Pijnlijk voor jou, maar dit onderzoek laat zien dat het óók een groot effect heeft op de ander.

Iemands naam vergeten maakt wel degelijk indruk.
Iemands naam vergeten maakt wel degelijk indruk.Unsplash

Natuurlijk is er niemand die geniet van dit soort ongemakkelijke situaties. Waarschijnlijk baal je ervan dat je niet meer op iemands naam kan komen, of bent vergeten dat je de collega van je beste vriendin al drie keer eerder hebt ontmoet. Maar voor degene die zich telkens opnieuw moet voorstellen, terwijl hij of zij dondersgoed weet dat jij ‘Pietje Puk’ bent, is het vaak een stuk vervelender.

Wat is het effect?

Maar ja, de één is nou eenmaal beter in namen en gezichten onthouden dan de ander, toch? En we vergeten de naam van ‘Pietje Puk’ heus niet expres, we willen hem toch niet kwetsen? Maar dat gebeurt onbewust wel. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Aberdeen in Schotland blijkt namelijk dat het wel degelijk pijnlijk is om te worden vergeten door iemand. Je wordt er onzeker van.

Psycholoog Devin Ray vertelt aan The Atlantic dat hij nogal eens ‘met zijn hoofd in de wolken zit’ en daardoor regelmatig een naam van iemand vergeet. Hij beschouwt die vergeetachtigheid als blunders aan zijn kant en was benieuwd naar het effect ervan op de mensen die ‘vergeten worden’.

Dagboek over alle keren dat je wordt vergeten

Voor het onderzoek moesten 56 studenten een dagboek bijhouden waarin ze precies noteerden wanneer ze werden vergeten door een ander. Veel studenten beschreven momenten waarop hun naam werd vergeten, maar ook andere eigenschappen zoals welke studie ze deden en in welk jaar ze ook alweer zaten. Dan waren er ook nog de de momenten dat ze werden aangezien voor iemand anders, en de momenten waarop ze niet werden uitgenodigd voor een avondje uit omdat iemand hen over het hoofd had gezien.

Het is kwetsend

En wat blijkt, als jij die ‘vergeetachtige persoon’ bent, kom je er niet al te best vanaf. Want ook al is het vaak niet zo bedoeld, geef je wel degelijk een ongeïnteresseerd signaal af wanneer je iemands naam vergeet. Zonder woorden zeg je eigenlijk dat die ander voor jou niet interessant of belangrijk genoeg is om te onthouden. En dat onzekere gevoel blijft vaak nog lang tijd hangen bij de ander.

Ook psycholoog Laura King van de Universiteit van Missouri ontdekte een langdurig negatief effect van deze desinteresse of vergeetachtigheid. “Als je tegen iemand zegt dat je hem of haar vergeten bent, dan is dat een belediging. Ook al is het onschuldig bedoeld, zeg je indirect tegen iemand dat diegene het niet waard is om te onthouden”, vertelt ze aan The Atlantic.

Je hoort er niet bij

Maar los van het feit dat je mensen persoonlijk kwetst, heeft het vergeten vaak een nog groter effect op de ander. Uit het onderzoek van Ray blijkt dat mensen die vaker vergeten worden door hun omgeving, het gevoel hebben dat ze nergens bij horen en dat hun aanwezigheid geen betekenis geeft aan de wereld.

Maar voordat je nu bang wordt dat je al talloze levens hebt verwoest, dat hoeft niet zo te zijn. De schade is alleen groot wanneer ‘Pietje Puk’ veel vaker wordt vergeten door mensen in zijn omgeving. Als jij door een tijdelijke mini-black-out even niet meer weet wie iemand is, dan vindt die ander dat misschien irritant of een tikkeltje asociaal van jouw kant. Maar zijn zelfvertrouwen wordt er niet blijvend door geschaad.

Wat misschien nog belangrijker is, is wie je naam keer op keer vergeet. Als het de achterneef van de buurjongen van de moeder van je collega is, dan maakt dat zeer waarschijnlijk weinig tot geen indruk. Maar is het de manager voor wie je al jaren werkt? Of een van de beste vrienden van je nieuwe geliefde, dan wordt het al snel een stuk pijnlijker.

“In sommige gevallen kun je er ook een leuke grap van maken”, zegt Ray. “Zo een die elk jaar weer wordt opgerakeld tijdens een feestje. Dan lach je er allebei om.”

Maar om onnodig pijnlijke situaties te voorkomen én vooral niemand te kwetsen, kunnen we maar beter allemaal kneiterhard ons best doen om de namen van iedereen goed in onze oren te knopen. Ben je benieuwd naar het artikel van The Atlantic? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
The Atlantic