Samantha Ebecilio
Veerle Weustink
Veerle Weustink
Contributor

Deze advocaat laat zien hoe je met gemak je eigen netwerk kan creëren

Geen netwerk zoals al je studiegenoten? Dan maak je er toch lekker zelf één! Advocaat Samantha Ebecilio zette een netwerk voor zwarte vrouwelijke advocaten op. En met behulp van haar tips kan jij dat ook.

Samantha Ebecilio
Samantha Ebecilio

Samantha Ebecilio was afgestudeerd in rechten met goede cijfers, een vol cv én werkervaring als griffier. Ze wilde dolgraag advocaat worden en om dat te bereiken, moet je eerst als stagiair-advocaat aan de slag gaan bij een advocatenkantoor. Maar dat bleek moeilijker dan gedacht. Waarom? Veel van haar witte studiegenoten hadden een netwerk door hun familie of studentenvereniging. Ebecilio had geen van beiden.

“Al snel kwam ik erachter dat een stage vinden zonder netwerk écht heel moeilijk is, vooral in de advocatuur,” vertelt de inmiddels 30-jarige advocaat. “Na veel afwijzingen besloot ik te beginnen als stagiair-ondernemer. Dat betekent dat je niet in loondienst bent en als het ware je eigen kantoor opricht. Stagiair-ondernemerschap hoort eigenlijk een uitzondering te zijn, maar het viel mij op dat naar verhouding veel niet-witte advocaten zich hiervoor aanmelden. Ik denk omdat ze worden afgewezen bij de gevestigde advocatenkantoren."

Samantha Ebecilio
Samantha Ebecilio

Na wat rondvragen bij haar collega's werd Ebecilio's vermoeden bevestigd: veel niet-witte advocaten hadden moeite om voet aan de grond te krijgen in de traditionele advocatenwereld. Eén van de redenen die vaak genoemd werd: het ontbreken van een netwerk. Iets waar hun witte collega's wél gebruik van konden maken.

Zo begon haar idee

Dan maak ik er toch lekker zelf één, dacht Ebecilio. Ze begon andere zwarte vrouwen in haar werkomgeving aan te spreken. Waarom konden ze niet elkaars netwerk worden? Zo gezegd zo gedaan. Wat begon als een groepje van vier vrouwen, is nu uitgegroeid tot een netwerk van rond de 30 advocaten. Ze geven elkaar dagelijks tips in een app-groep die ze grappend ‘black and fabulous female attorneys NL’ hebben genoemd en plannen regelmatig uitjes.

En dat is nodig!

Zo’n netwerk is maar wat nodig, volgens Ebecilio. “De advocatenwereld is nog steeds een mannenbolwerk. En daarnaast is het ook nog eens heel grijs en is de diversiteit ver te zoeken. Dat is best raar, want het is niet alsof ze er niet zijn. Als je nu een eerstejaars college rechten binnenloopt, zie je dat er meer dan genoeg niet-witte studenten zijn. Deze proberen het allemaal wel, maar komen toch moeilijker aan de bak.”

Een uitlaatklep

Hopelijk is het over een paar generaties een stuk diverser in de advocatuur. Maar tot die tijd is het heel prettig om zelf een netwerk te hebben. “Deze dames begrijpen mij toch nét iets beter dan de andere advocaten, vertelt ze. “Veel van ons zijn de eerste in hun familie die hebben gestudeerd. Het is dus heel fijn om een plek te hebben waar je even een vraag kan stellen, die je eigenlijk niet durft te stellen op kantoor.”

We willen inspireren en laten zien: als wij dit kunnen, kan jij het ook!

Advocaat Samantha Ebecilio

De gesprekken in de app gaan zeker niet alleen over gortdroge juridische kwesties, benadrukt Ebecilio. “Soms is het ook gewoon heerlijk om even los te gaan over iets raars dat me in de rechtszaal overkomen is,” vertelt de advocaat lachend.

Het belang van rolmodellen

In de groep zitten vrouwen die nét beginnen aan hun loopbaan, maar ook advocaten die al flink op weg zijn. Zo helpen ze elkaar. “Rolmodellen zijn zo belangrijk,” legt Ebecilio uit. “We krijgen berichten van studenten die zich heel veel zorgen maakten of ze ooit advocaat zullen worden. Ze kennen simpelweg geen andere zwarte vrouwen die dat zijn gelukt. Wij laten ze zien dat dat wél kan. We willen inspireren en laten zien: als wij dit kunnen, kan jij het ook!”

It ain't rocket science

Het mooiste is nog wel: iedereen kan dit doen. Een netwerk oprichten is namelijk helemaal niet zo heel ingewikkeld. “Ik heb gewoon de stoute schoenen aangetrokken,” grijnst Ebecilio. “Ik heb via Linkedin een bericht gestuurd naar elke zwarte vrouwelijke advocaat die ik kon vinden. Voor ik het wist, had ik een netwerk.” 

En voor alle jonge vrouwen die net beginnen aan een carrière in de advocatuur, heeft ze wat bemoedigende woorden. “Ik ben heel erg van de zelfliefde. Wees trots op wie je bent en je afkomst. Zorg dat je goed bent in wat je doet en dan kunnen ze niet om je heen. En als het niet op eigen kracht gaat, ga dan op zoek naar je netwerk.”