a
Foto van Eva Jinek

Uit angst voor kwade geesten verwijderde deze school alle Harry Potter boeken

J.K. Rowling heeft het talent om ons volledig in de wereld van heksen en tovenaars te trekken. Maar na de laatste bladzijde te hebben gelezen, zullen de meeste lezers zich toch echt weer in een wereld bevinden waar toverstafjes en onzichtbaarheidsmantels slechts fantasie zijn. Daar dacht deze school in Nashville anders over.

a
aFoto: Canva

Spreuken werken echt

Vorige week kreeg het schoolpersoneel een verrassende e-mail over de Harry Potter boekenreeks. In het bericht liet Dan Reehil, pastoor van de katholieke school, weten dat hij de boeken uit de bibliotheek had laten verwijderen. Zijn beweegredenen zijn verrassend, op z’n zachtst gezegd.

"Deze boeken schetsen een beeld van zowel goede als kwade magie, dat beeld klopt niet", schreef hij. "De vloeken en spreuken die worden gebruikt in de boeken zijn echte vloeken en spreuken; wanneer deze door mensen gelezen worden, bestaat het risico dat kwade geesten tevoorschijn worden getoverd in de aanwezigheid van de lezer."

De beslissing om de boeken te verwijderen maakte Reehil niet alleen. Hij liet zich adviseren door exorcisten en vond de grondslag van zijn beslissing in het Catechismus van de Katholieke Kerk, een document waarin de leer van de Kerk uiteen wordt gezet.

Veel ongevraagde aandacht

CNN sprak met het bisdom waar de school deel van is. Zij bevestigden dat Reehil over een scala aan bevoegdheden beschikt, waaronder dus het verwijderen van de Potter boeken. 

De e-mail bracht veel teweeg en de school kreeg een hoop ongevraagde aandacht. Het bisdom heeft daarom nog een e-mail verstuurd om de beslissing aan het schoolpersoneel te verklaren. Er werd benadrukt dat er geen sprake was van een verbod en dat studenten de boeken gewoon mochten blijven lezen. Ze zullen alleen niet meer ter beschikking worden gesteld door de school. 

Het is niet voor het eerst dat Harry Potter onderwerp van debat is. Meerdere keren zijn de boeken beschuldigd van het bevatten van thema’s die in strijd zijn met het christendom en de islam, zoals mysticisme en occulte. In 2006 stond de boekenreeks zelfs op nummer 1 van 'the top ten most-challenged books' van de American Library Association.

Het hele artikel van CNN lees je hier:

Bron: 
CNN