Foto: Unsplash
Foto van Eva Jinek

Op de eerste rang tijdens je eigen uitvaart

Wat zullen mensen over mij zeggen als ik word begraven? Grote kans dat deze gedachte wel eens door je hoofd is geschoten. In Groot-Brittannië zijn er steeds meer mensen die niet wachten tot het te laat is en hun begrafenis zelf bijwonen, dat schrijft de BBC

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Georgia Martin is 28 en organiseert deze living funerals. Toen haar opa overleed keek ze tijdens de uitvaart de zaal in en dacht: 'Wat zou hij het fantastisch hebben gevonden al deze mensen bij elkaar te zien. Waarom hebben we dit niet eerder gedaan?' Een jaar later heeft ze op vrijwillige basis al zes van dit soort bijeenkomsten georganiseerd. 

Van kerk naar strand

Zo’n nieuwe vorm van begraven past volgens de BBC bij een cultuuromslag als het gaat om de manier waarop we rouwen in het westen. Mensen kiezen steeds minder vaak voor religieuze begrafenissen, die vaak een sober karakter hebben. In plaats van een kerk of uitvaartcentrum wordt bijvoorbeeld gekozen voor een ceremonie op het strand of in een lommerrijke tuin. 

Tom Honeywell organiseerde een begrafenis voor zijn opa die nog een maand te leven had. "Er waren tachtig mensen, een fotograaf en een podium waar mensen een toast konden uitbrengen", vertelt hij aan BBC. Klinkt als een feestje, maar makkelijk was het niet voor zijn opa: "Je moet sterk in je schoenen staan om terwijl je ziek bent, een levende wake voor jezelf bij te wonen. Je viert je eigen sterfelijkheid en wordt hiermee geconfronteerd."

Het bijwonen van je eigen begrafenis zal dan ook niet voor iedereen zijn, maar dat er langzaamaan meer te kiezen valt als het gaat om de stijl van een uitvaart valt alleen maar toe te juichen. 

Lees meer over begraven nieuwe stijl in het artikel van de BBC: 

11 juli 2019 16:45
Bron: 
BBC