Zoek de verschillen. Linker foto: George Lois voor Esquire. Rechter foto: Carin Verbruggen
Foto van Eva Jinek

Het verhaal achter deze iconische cover (en waarom Eva hem nadoet)

Als je toevallig afgelopen dagen langs een tijdschriftenschap gelopen bent, heb je hem misschien al gezien: de nieuwste Esquire met Eva op de cover. In het nummer staat ook een foto van Eva die haar gezicht scheert en daar zit een mooi verhaal achter.

Zoek de verschillen. Linker foto: George Lois voor Esquire. Rechter foto: Carin Verbruggen
Zoek de verschillen. Linker foto: George Lois voor Esquire. Rechter foto: Carin Verbruggen

De man achter de originele foto

George Lois is de man die verantwoordelijk is voor de originele cover uit maart 1965. Hij was in de jaren zestig en begin jaren zeventig verantwoordelijk voor een paar van de meest memorabele covers van Esquire. Maar deze foto kwam niet zonder slag of stoot tot stand.

Mannelijke vrouwen? Iew!

“De reclamejongens vonden het idee vreselijk,” vertelt Lois aan de Amerikaanse Esquire. “Het was veel te gewaagd en ze waren bang dat ze klanten zouden verliezen.” Lois kwam op het idee van de foto omdat in het tijdschrift van die maand een artikel zou komen over ‘de mannelijkheid van de Amerikaanse vrouw’. “Ik wilde een foto maken van een vrouw die zich mannelijk gedraagt, maar toch prachtig is,” vertelt de ontwerper. “De foto is een knipoog naar het hele idee van glamour en Hollywood.”

Actrice Virna Lisi. Foto: ANP
Actrice Virna Lisi. Foto: ANP

Deze vrouwen hadden er geen trek in

Maar toen kwam het moeilijke: een vrouw vinden die met een dot scheerschuim op haar kin op de foto wilde. Actrices Kim Novak en Jayne Mansfield bedankten voor de eer. Maar uiteindelijk vond Lois de Italiaanse actrice Virna Lisi. Zij vond het idee geweldig en wou meteen de foto gaan maken. Die middag maakte Lois de foto. Voor ze zich kon bedenken.

1965 vs 2017

En ook in 2017 is het leuk om een beetje aan te schoppen tegen het hele idee van vrouwelijkheid en een knipoog te geven naar deze iconische foto. Het resultaat kan je bewonderen in de Esquire van deze maand samen met een openhartig interview met Eva. 

Bedankt voor het prachtige eindresultaat van één van de leukste shoots ever, Esquire!

Bron: 
Esquire