Het leven van Christine Blasey Ford staat al maanden op z’n kop,
Foto van Eva Jinek

Wat er met Christine Blasey Ford gebeurde na de verhoren over Kavanaugh

Haar leven staat al maanden op z’n kop, maar het gaat steeds beter met Christine Blasey Ford. Ze laat voor het eerst van zich horen sinds het verhoor over Brett Kavanaugh.

Het leven van Christine Blasey Ford staat al maanden op z’n kop,
Het leven van Christine Blasey Ford staat al maanden op z’n kop,Gettyimages

Het is alweer een paar maanden geleden dat de wereld aan de buis gekluisterd zat om de verklaring van Christine Blasey Ford te horen over opperrechter Brett Kavanaugh. En sindsdien heeft het leven van de psycholoog niet stilgestaan. Op GoFundMe geeft Ford voor het eerst in lange tijd een update over hoe het met haar gaat.

Steun voor Ford en haar gezin

De Amerikaans website startte eind september een inzamelingsactie voor haar vanwege alle bedreigingen aan het adres van Ford en haar familie. Op die manier hebben bijna 14.000 mensen financiële steun betuigd en gezamenlijk ruim $647.000 ingezameld, in de hoop een bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid van het gezin in Californië.

Twee maanden later heeft Ford besloten om de actie stop te zetten en iedereen te bedanken voor hun steun. “Woorden schieten tekort voor de hoeveelheid dank die ik jullie verschuldigd ben. (...) Jullie overweldigende steunbetuigingen en hartverwarmende brieven waren het enige wat de stress en het gebrek aan veiligheid en privacy draaglijk hebben gemaakt in de afgelopen maanden. En dankzij jullie steun durf ik langzamerhand te hopen dat ons leven ooit weer normaal wordt.”

Het geld werd gebruikt voor beveiliging

“Jullie donaties waren een godsgeschenk”, vervolgt Ford. “Dankzij dat geld hebben wij de benodigde stappen kunnen nemen om onszelf te beschermen tegen alle bedreigingen naar mijn gezin en ons huis.”

Zo boden de donaties  een uitweg tijdens de verhoren zelf, legt Ford uit. “De beveiliging en overnachting in Washington DC hebben we kunnen bekostigen van jullie gulle donaties. Maar ook hebben we er een beveiligingsservice mee kunnen inhuren die nu stukje bij beetje wordt afgebouwd.”

Wat over is, gaat naar andere slachtoffers

“Ik voel me heel dankbaar en heb besloten om dit account nu af te sluiten voor verdere donaties”, legt Ford uit. “Alle donaties die nog niet ongebruikt zijn, worden gedoneerd aan organisaties die zich inzetten voor traumaslachtoffers. Ik ben me op dit moment nog aan het verdiepen in welke organisaties het meeste zullen baten bij dit geld. Als ik daar een besluit over heb genomen, meld ik dat op deze pagina.”

Ford gebruikt de gelegenheid om te benadrukken dat ze geen spijt heeft van haar getuigenis. “Ook al was het doodeng en heeft het onze levens overhoop gegooid, ben ik toch dankbaar dat ik de kans heb gekregen om mijn plicht als burger te voldoen.”

Niet alleen financiële steun

En ook al heeft haar getuigenis misschien niet het beoogde effect gehad in het geval van Ford, heeft het toch een heleboel teweeg gebracht bij andere mensen. Veel mensen hebben Ford persoonlijk geschreven om haar op die manier een hart onder de riem te steken.

Ik sta versteld van de hoeveelheid mensen die soortgelijke situaties hebben meegemaakt

Christine Blasey Ford

Daar zaten volgens Ford ook brieven tussen van mensen die een soortgelijke situatie hadden meegemaakt. “Ik sta versteld van de hoeveelheid mannen en vrouwen die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt en me daarover hebben geschreven. Velen van hen hebben nu voor het eerst de moed gevonden om hun ervaringen te delen met de vrienden en familie in hun nabije omgeving. Aan al deze mensen wil ik mijn oprechte liefde en steun betuigen”, benadrukt ze.

Veel mensen zullen blij zijn om te horen dat het naar omstandigheden goed gaat met Christine Blasey Ford en haar gezin. Wij vinden het in ieder geval bijzonder om te lezen hoeveel de emotionele én financiële steun voor haar heeft betekent.