Tientallen Amerikaanse politici hulden zich in 't wit voor Trumps toespraak
Foto van Eva Jinek

Waarom tientallen Amerikaanse politici zich in ‘t wit hulden voor Trumps toespraak

Normaal leggen we de kledingkeuzes van vrouwelijke politici liever niét onder een loep. Maar in het geval van deze Amerikaanse vrouwen zit er wel degelijk een belangrijk verhaal achter hun kostuum. The Huffington Post legt uit hoe dat precies zit.

Tientallen Amerikaanse politici hulden zich in 't wit voor Trumps toespraak
Tientallen Amerikaanse politici hulden zich in 't wit voor Trumps toespraakGetty

Tientallen vrouwelijke leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maakten afgelopen dinsdag een duidelijk statement door zich volledig in het wit te hullen. Een kleur die niet zomaar uit de lucht komt vallen: het heeft alles te maken met de geschiedenis van vrouwen en politiek.

Eerbetoon

Het idee om tijdens de State of the Union-speech van Trump massaal  in het wit te verschijnen, kwam dit jaar van de Democratische politicus Lois Frankel. “Op die manier brengen we een eerbetoon aan iedereen die ons voorging en laten we aan iedereen zien dat we niet van plan zijn om onze rechten zomaar op te geven”, vertelde ze aan CNN .

Niemand kon om het resultaat heen: van kersvers congreslid Alexandria Ocasio Cortez tot aan voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, ze waren allemaal een opvallende verschijning in wit.

Niet ‘verdacht’

Maar wie waren die voorgangers en waar komt die witte kleur oorspronkelijk vandaan? Volgens The Huffington Post werd de maagdelijke kleur vanaf het begin van de 20ste eeuw officieel de kleur van de Women’s Social and Political Union (WSPU), dé feministische organisatie die zich in die tijd door Groot-Brittannië verspreidde in de strijd voor het vrouwenkiesrecht.

De trend voor witte kleding werd gezet in Groot-Brittannië
De trend voor witte kleding werd gezet in Groot-Brittannië

De keuze viel in die tijd op wit omdat het een kleur was die er niet snel op zou vallen of er ‘verdacht’ uit zou zien wanneer vrouwen de kleur met grote groepen tegelijk zouden dragen. Bovendien vonden de activisten het een kleur die symbool stond voor vrouwelijkheid en daarom extra geschikt. De feministen hadden het idee dat ze met een pure en vrouwelijke uitstraling meer respect zouden kunnen afdwingen bij het mannelijk geslacht.

Puur, waardig en hoopvol

Oprichter van de WSPU, Emmeline Pethick-Lawrence, koos in totaal drie symbolische kleuren voor de beweging. Wit stond voor puurheid, paars voor waardigheid en groen stond voor hoop. Alle vrouwenrechtenbewegingen vonden het belangrijk om een gevoel van solidariteit en eenheid uit te stralen. Daarom werden wit, paars en groen ook de officiële kleuren van de National Women’s Party in 1908.

De witte kleur zou er volgens de suffragettes puur en vrouwelijk uitzien
De witte kleur zou er volgens de suffragettes puur en vrouwelijk uitzienGetty

Volgens The Huffington Post werd het toegestaan dat vrouwen paars of groen droegen naar kleinere evenementen. Maar bij de grote en officiële bijeenkomsten werden ze  aangespoord om wit te dragen.

Ook in het buitenland

Toen het hele Verenigd Koninkrijk overging op wit, kon de rest van de wereld natuurlijk niet uitblijven. Het beeld van de grote zee van vrouwen, allemaal gehuld in dezelfde kleur, had een grote visuele impact. Daarom besloten de activisten in de V.S. ook wit te dragen tijdens hun acties voor het vrouwenkiesrecht.

Geraldine Ferraro in 1984
Geraldine Ferraro in 1984Getty

The State of the Union was niet het eerste moment dat ‘moderne’ politici een eerbetoon brengen aan de suffragettes. In 1984 werd Geraldine Ferraro de eerste vrouw in de V.S. die een nominatie voor het vice-presidentschap binnen sleepte. Ter gelegenheid van het historische moment droeg zij wit tijdens de officiële speech tijdens de Democratische Conventie.

Maar ook Hillary Clinton koos er op cruciale momenten tijdens haar presidentscampagne van 2016 voor om zich in het wit te hullen.

Hillary Clinton droeg een wit pak tijdens de Democratische Conventie in 2016
Hillary Clinton droeg een wit pak tijdens de Democratische Conventie in 2016Getty

Wil je nog meer pareltjes van foto’s zien van de suffragettes en hun symbolische kleding? Bekijk ze in het artikel van The Huffington Post via de link hieronder.

Bron: 
The Huffington Post