Foto: ANP
Foto van Eva Jinek

Waarom het niet altijd een feestje is om first lady te zijn

Melania Trump is niet de eerste first lady met tegenzin om het Witte Huis te betrekken. Jacqueline Kennedy, Bess Truman, Michelle Obama en vele anderen gingen haar al voor. The New York Times maakte een prachtig portret van first ladies die moeite hadden met een leven in de schaduw van hun beroemde man.

Foto: ANP
Foto: ANP

Je man wordt president. Van jou wordt verwacht dat je vanaf dat moment je baan opzegt, verhuist naar het beroemdste huis van Amerika en je niet teveel bemoeit met politiek. Hoogstens houd je je bezig met ‘soft politics’-onderwerpen zoals verbetering van het onderwijs of gezond eten. First lady zijn, is daardoor niet voor iedereen weggelegd. En terwijl je je officiële verantwoordelijkheden uitvoert, zijn de ogen van het hele land op je gericht: wat doe je, wat draag je en hoe ga je om met de media? Je moet er maar zin in hebben. En dat heeft dus ook niet iedereen.

Elke first lady moet eerst even wennen aan de positie, bij sommigen lukt dat nooit

Lisa Kathleen Graddy

Melania Trump is sinds de inauguratie van haar man nog maar heel weinig in Washington geweest. Ze heeft al eerder aangegeven dat zij en hun zoon - Barron Trump - op zijn vroegst na het eind van dit schooljaar naar het Witte Huis verhuizen. Het lijkt er dus op dat Melania niet staat te springen om haar taken als first lady te vervullen. En ze is dus niet de eerste, zegt Lisa Kathleen Graddy - auteur en curator van een tentoonstelling over first ladies door de geschiedenis heen - aan The New York Times.

Louisa Adams - Foto: Wikipedia
Louisa Adams - Foto: Wikipedia

Het stille verzet van Louisa Adams

Louisa Adams (1775-1852), de vrouw van president John Quincy Adams, en Melania Trump hebben iets gemeen: ze zijn de enige first ladies die niet in Amerika geboren zijn. Louisa kwam oorspronkelijk uit Engeland en was een ambitieuze reislustige vrouw die een belangrijke rol gespeeld heeft in de verkiezing van haar man. Toen ze eenmaal in het Witte Huis belanden, had Louisa het naar verluidt totaal niet naar haar zin. Ze zou zichzelf afleiden door ‘als een malle chocolade te eten, poëzie te schrijven en toneelstukken te regisseren over onderdrukte vrouwelijke hoofdpersonages.’

Bess Truman - Foto: ANP
Bess Truman - Foto: ANP

Bess Truman moest niets van Washington weten

Net als Melania was Bess Truman niet het soort vrouw die braaf thuis zat te wachten tot haar man Henry Truman thuiskwam. Sterker nog, ze kwam liever niet in het Witte Huis en ging vaak terug naar haar thuisstad (waar ook haar bridgeclub zat). Volgens Lisa Kathleen Graddy had Bess Truman een duidelijke filosofie over het first lady-schap: “Ik ben niet degene die verkozen is, daarom kan het publiek maar een bepaalde tijdsinvestering van me verwachten.” Duidelijke taal!

Jacqueline Kennedy - Foto: ANP
Jacqueline Kennedy - Foto: ANP

Jacqueline Kennedy hield het liever zelf in de hand

Naast vergelijkingen op modegebied, heeft Melania Trump ook nog iets anders met Jacqueline Kennedy gemeen. Zij is ook gesteld op haar privacy. Hoewel de beroemde vrouw van John F. Kennedy wel genoot van het publieke leven, vond ze haar privacy en dat van haar kinderen heel belangrijk. Volgens Graddy was ‘Jackie’ wel gecharmeerd van de beroemdheid die het zijn van een first lady met zich meebracht, maar ze wilde die momenten wel zelf in de hand houden.

Zoals je ziet in deze rondleiding door het Witte Huis:

Melania doet het op haar manier

En zo waren er nog veel meer first ladies (waaronder Hillary Clinton en Michelle Obama) die de bijzondere baan op hun eigen manier invulden. Je kan veel van Melania Trump zeggen, maar ze is in ieder geval niet bang om dwars in te gaan tegen wat er van haar verwacht wordt. En dat respecteren we.

Lees meer verhalen van first ladies in het artikel:

Bron: 
The New York Times