Waarom Amerikanen twijfelen over de zelfmoord van multimiljardair Jeffrey Epstein
Foto van Eva Jinek

Waarom Amerikanen twijfelen over de zelfmoord van multimiljardair Jeffrey Epstein

De Amerikaanse zakenman en multimiljardair Jeffrey Epstein werd afgelopen weekend dood in zijn cel aangetroffen. Hoewel de officiële berichten na zijn dood stellen dat het om zelfmoord gaan, gaat die ‘waarheid’ er bij veel Amerikanen niet in. De complottheorieën lijken hardnekkiger dan ooit. Vox en The Atlantic vertellen wat erachter zit.

Waarom Amerikanen twijfelen over de zelfmoord van multimiljardair Jeffrey Epstein
Waarom Amerikanen twijfelen over de zelfmoord van multimiljardair Jeffrey Epstein ANP Foto

Jeffrey Edward Epstein werd op 6 juli gearresteerd op verdenking van sekshandel. Sindsdien wordt er met grote regelmaat gespeculeerd over het grote netwerk aan machtige mensen dat om Epstein heen zou hangen. Zo werd er geschreven over de vermeende vriendschappen tussen de miljonair en voormalig president Clinton, maar ook de naam van Amerika’s huidige president viel meer dan eens.

Twijfel over doodsoorzaak

Dat de beschuldigingen aan het adres van Epstein zoveel verder reiken dan de zakenman zelf, zorgt ervoor dat de geruchtenmolen nu overuren draait. Binnen enkele minuten na zijn overlijden verschenen de eerste theorieën over mogelijke doodsoorzaken. De vermoedens lopen uiteen, maar over één ding zijn de complotdenkers het eens: zelfmoord lijkt onwaarschijnlijk. 

Michiel Vos was eerder te gast bij Jinek nadat Epstein was opgepakt. Bekijk het fragment hieronder:

Michiel Vos over de beschuldigingen tegen Amerikaanse miljonair Jeffrey Epstein

Zowel links als rechts van het politieke spectrum vinden mensen dat er een luchtje zit aan het verhaal. Epstein zou al eerder een poging hebben gedaan tot zelfmoord, dus waarom werd hij dan in de nacht van vrijdag op zaterdag niet beter in de gaten gehouden? Daar is vooralsnog geen officieel antwoord op. 

Vermoedens rondom de Clintons

Vanuit de rechtse hoek werd de hashtag #ClintonBodyCount al snel weer nieuw leven ingeblazen. Deze leus wordt al sinds 1993 gebruikt voor een complottheorie waarin Bill en Hillary Clinton de hoofdrol spelen. Advocaat en activist Linda Thompson maakte destijds een lijstje met 34 mensen uit het netwerk van de Clintons die waren overleden. Ze noemde de lijst ‘The Clinton Body Count: Coincidence or the Kiss of Death’

Er zijn al lang vermoedens rondom de Clintons
Er zijn al lang vermoedens rondom de ClintonsGetty

Vervolgens ging voormalig Republikeins congreslid William Dannemeyer met het lijstje aan de haal en beperkte het tot 24 namen, die hij vervolgens naar het Amerikaanse Congres stuurde. Maar ondanks het indrukwekkende speurwerk had zowel Thompson als Dannemeyer geen concreet bewijs voor de betrokkenheid van de Clintons bij de dood van deze mensen. De meeste slachtoffers hadden een relatief eenvoudige doodsoorzaak, zoals een hartaanval, vliegtuigongeluk of zelfmoord. 

Het begon bij Vince Foster

De meest opvallende naam op het Clinton Body Count-lijstje is Vince Foster, een loyale vertrouweling van de Clintons. Foster werkte in de staat Arkansas voor het advocatenbureau van Hillary en mocht mee naar het Witte Huis toen Bill Clinton president werd. 

In 1993 pleegde Foster zelfmoord. Maar omdat Foster indirect betrokken was bij een onderzoek naar mogelijk strafbare feiten van de Clintons, gingen er al snel geruchten dat Foster simpelweg té veel wist. Conservatieve politici pakten deze strohalm meteen gretig aan en insinueerden dat Foster vermoord was. 

Hoewel meerdere onderzoeken bevestigen dat de officiële doodsoorzaak van Foster zelfmoord is, wordt het vuurtje van The Clinton Body Count elke keer weer aangewakkerd als er iemand uit de omgeving van de Clintons overlijdt. 

Het vuurtje van The Clinton Body Count wordt elke keer weer aangewakkerd
Het vuurtje van The Clinton Body Count wordt elke keer weer aangewakkerdGetty

Nu gebeurt dat dus wederom. Amerikaanse media schreven al eerder over de banden tussen Clinton en Epstein. De twee leerden elkaar kennen tijdens een geldinzamelingsactie op het Witte Huis. 

Clinton en Epstein op reis

Maar pas toen Clinton geen president meer was, zagen de mannen elkaar vaker. Clinton hield zich bezig met goede doelen en filantropisch werk. Journalist Landon Thomas Jr. schreef in 2002 dat er één grote reden was dat Clinton contact onderhield met Epstein: de zakenman had zijn eigen vliegtuig. 

Clinton heeft dus nauw contact gehad met Epstein. Zo zijn ze samen - in het vliegtuig van Epstein - naar Afrika gereisd om democratie en empowerment te verspreiden onder de arme bevolking van het continent. Ook acteur Kevin Spacey mocht mee op deze reis. 

Drie omstreden heren, zeker in het licht van #MeToo. Maar dat is volgens Vox nog geen bewijs voor wat voor complottheorie dan ook. 

Ook aan Trump wordt getwijfeld

Er werd ook een tegengeluid in het leven geroepen: #TrumpBodyCount. Want ook de huidige president van Amerika heeft een verleden met Epstein. 

Ook aan Trump wordt getwijfeld
Ook aan Trump wordt getwijfeldGetty

Het valt The Atlantic op dat er zoveel draagvlak is voor de complottheorieën over Epstein’s dood. Waar complotdenkers normaal als extremisten of gekkies worden neergezet, zijn er dit keer heel veel  Amerikanen die publiekelijk vraagtekens zetten bij de doodsoorzaak.

MSNBC-presentator Joe Scarborough tweette bijvoorbeeld: “Een man met zoveel informatie over rijke en machtige mannen, die met deze kennis hun leven zou kunnen verpesten. Juist die man wordt dood gevonden in zijn cel. Hoe opvallend… Russisch.”

Wat moeten Amerikanen denken?

Zijn collega Joy Ann Reid zei op televisie dat het gevangenissysteem waar Epstein zat, wordt geleid door het Amerikaanse ministerie van Justitie. “Laten we eerlijk zijn”, zei ze. “Het ministerie van Justitie onder leiding van William Barr is er niet een waar je makkelijk op kunt vertrouwen. Dus wat moeten we hiervan denken?” Veel Democraten zijn het vertrouwen in Barr en zijn ministerie verloren na het onderzoek naar Russissche inmenging in de verkiezingen. 

Ondanks het draagvlak voor de uiteenlopende theorieën, kun je je afvragen of we uiteindelijk wijzer worden van alle speculaties. Hoewel de FBI en de inspecteur-generaal Michael Horowitz onder druk hebben ingestemd met een onderzoek naar de dood van Epstein, zullen de resultaten van dat onderzoek misschien nooit helemaal alle twijfel wegnemen. 

Mengelmoes van feiten en fabels

Wat de complottheorieën vooral frustrerend maakt volgens Vox, is dat ze deels op waarheid berusten. Als je realistische elementen combineert met geloofwaardige beschuldigingen van seksueel wangedrag, heb je de basis voor een aannemelijk verhaal. Combineer dat met het feit dat mensen als Bill Clinton en Donald Trump een verleden hebben met Epstein en je hebt weinig fantasie nodig om een geloofwaardige theorie te presenteren. 

Ondanks dat de feiten er deels liggen en de vermoedens er altijd zullen zijn, benadrukt Vox dat er vooralsnog geen enkel bewijs is dat iemand opdracht heeft gegeven tot het vermoorden van Jeffrey Epstein. 

Wil je meer lezen over Epstein en de speculaties in Amerika? Lees de artikelen via de linkjes hieronder. 

Bron: 
Vox
Bron: 
The Atlantic