Trump
Foto van Eva Jinek

Trump is gestoord gevaarlijk maar ook geniaal.

Charles Groenhuijsen schreef in de NRC dat hij Donald Trump ‘gestoord, gevaarlijk maar ook geniaal vindt.’ "Trump is geniaal, omdat hij op 1 staat in de peilingen, ondanks alle gestoorde dingen die hij doet. Hij uit de ene belediging na de andere en onttrekt zich aan alle politieke wetten. Hij gaat gewoon staan en begint te kleppen, alles op intuïtie.”

Je hoeft niet geniaal te zijn

Rick Nieman zegt dat een populist niet geniaal hoeft ze zijn. "Het is drukken op bepaalde knoppen en kijken of het werkt. Dat doet hij heel erg handig. Net als Wilders."

Trump richt zich vooral op –the silent majority-, de grote groep Amerikanen die zich niet vertegenwoordigd voelt en kwaad is. Begrijpelijk, want de rijken worden alsmaar rijker en de armen alsmaar armer. Die kloof wordt op alle fronten, steeds zichtbaarder.

Hoe groot is de kans?

Kan hij eigenlijk wel verliezen? Als Trump de voorverkiezing in Iowa verliest, komt dat omdat hij geen goede campagneorganisatie heeft. Obama had een geniale aanpak en een uitmuntend team. Trump kan hem wat dat betreft hoogstwaarschijnlijk niet evenaren.