Donald Trump en Kim Jong-un
Foto van Eva Jinek

Trump en Kim Jong-un zullen het toch ooit over mensenrechten moeten hebben

Ondanks alle mooie woorden van Trump en Kim Jong-un is de top in Hanoi mislukt. We hadden het kunnen zien aankomen, zeggen experts tegen Vox. Want zonder een gesprek over mensenrechten in Noord-Korea kunnen ze fluiten naar hun gewenste deal.

Donald Trump en Kim Jong-un
Donald Trump en Kim Jong-unANP

De top ging enerzijds over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma en anderzijds over het opheffen van economische sancties die de VS Noord-Korea heeft opgelegd. Ondanks het feit dat teams van beide partijen al een week bezig waren met het voorbereiden van een akkoord - en beide leiders in aanloop naar de top erg positief over elkaar en de vooropgestelde ideeën spraken - zijn de twee leiders er toch niet uitgekomen. Ze gingen vandaag allebei vroegtijdig, nog voor de geplande lunch naar huis. Met lege handen.

NOS laat weten dat Trump tijdens zijn persconferentie zei dat de gesprekken zijn stukgelopen op de sancties die voor de Noord-Koreanen gelden. Trump: "Daar wilden ze vanaf, maar ze boden ons niet wat wij wilden." Noord-Korea gaf te weinig toe op het gebied van de ontmanteling van haar kernwapenprogramma.

The elephant in the room

De Amerikaanse president benadrukt echter dat de verhouding nog steeds goed is en dat hij een gouden toekomst voorziet voor Noord-Korea. Ten minste, als het land bereid is haar kernwapenprogramma vaarwel te zeggen. Het vreemde is echter dat Trump tijdens de top een van de belangrijkste factoren overslaat die de Noord-Koreanen daadwerkelijk meer rijkdom en welvaart zou brengen: mensenrechten.

Donald Trump en Kim Jong-un
Donald Trump en Kim Jong-unANP

Duizenden Noord-Koreanen zitten vast in arbeidskampen, die ongeveer net zo vreselijk zijn als die van de nazi’s. Kim Jong-un arresteert burgers naar willekeur en niet zelden worden zij vervolgens gemarteld. Tientallen duizenden mensen sterven daarbij van de honger.

Trump zei zelf nog over Noord-Korea in zijn State of the Union speech van 2018: “Geen enkel ander regime onderdrukt zijn burgers op zo’n totalitaire brute manier.” Maar desondanks brengt hij het onderwerp niet in de openbaarheid ter sprake nu hij oog in oog staat met de brute dictator.

Dat is niet alleen schokkend vanwege het feit dat hij de Verenigde Staten vertegenwoordigd, een westerse grootmacht die mensenrechten erkent en waarvan je mag verwachten andere wereldleiders te veroordelen als zij deze rechten schenden. Nu Trump er publiekelijk met geen woord over rept, komt Kim Jong-un opnieuw weg met zijn mensenrechtenschendingen.

Het onvermijdelijke gesprek

Daarbij is het ook een bizarre keuze vanwege het feit dat met het vermijden van een gesprek over mensenrechten, Noord-Korea niet de economische vruchten kan plukken die Trump ze voorhoudt. Trump belooft de sancties van de VS op te heffen zodra Kim Jong-un zijn hele kernwapenprogramma opdoekt, maar dit is lang niet voldoende voor het opheffen van álle sancties. Dat zegt Olivia Enos, Noord-Korea-expert van de Heritage Foundation, tegen Vox. "Noord-Korea moet ook verbeteringen aanbrengen aan de mensenrechten van haar burgers”.

Dus als Trump Noord-Korea echt wil helpen haar economische potentieel te bereiken, zoals hij in Vietnam herhaalde, moet hij Kim Jong-un ervan overtuigen te stoppen met het onnodig schaden van duizenden van zijn eigen burgers.

En nu hij onderweg is naar huis, lijkt het er niet op dat dit binnenkort gaat gebeuren.

Bron: 
Vox