Ambulancebroeders en de politie behandelen een vrouw in Ohio die een overdosis heroïne genomen heeft. Deze vrouw komt niet voor in het verhaal.
Foto van Eva Jinek

Miljoenen mensen zagen hoe deze vrouwen een overdosis namen

Wat als het meest kwetsbare moment van je leven de hele wereld over gaat? The New York Times maakte deze aangrijpende reportage over vrouwen die werden gefilmd na het nemen van een overdosis en de vergaande gevolgen die dat heeft.

Ambulancebroeders en de politie behandelen een vrouw in Ohio die een overdosis heroïne genomen heeft. Deze vrouw komt niet voor in het verhaal.
Ambulancebroeders en de politie behandelen een vrouw in Ohio die een overdosis heroïne genomen heeft. Deze vrouw komt niet voor in het verhaal. Getty Images

Kelmae Hemphill ligt languit op de stoep in New Jersey. Ze heeft net een overdosis genomen. Een voorbijganger blijft op haar borst drukken in de hoop een hartslag terug te krijgen. Iemand anders doet mond-op-mondbeademing. Andere mensen staan eromheen en iemand filmt wat er gebeurt. De video van dit vreselijke incident circuleert op het internet. “Als je mijn naam intypt in Google, is dit het eerste wat mensen van mij zullen zien”, vertelt Hemphill aan de New York Times. “Een video waarin ik een overdosis neem.”


Kan je het je voorstellen dat jouw meest beschamende moment vastgelegd wordt en nog jarenlang op het internet opduikt? Hemphill is niet de enige die dit heeft meegemaakt. Met de opioid crisis die Amerika al enkele jaren in haar greep heeft, zijn er helaas meer van dit soort filmpjes te vinden. De mannen en vrouwen op deze video’s moeten hierdoor niet alleen leren om te gaan met de gevolgen van hun drugsverslaving, maar ook met deze beelden op social media.

Waar de heftige situaties van drugsgebruikers voorheen vaak onzichtbaar waren, is nu niks meer privé. Daarom sprak de New York Times met vier vrouwen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. “Mijn dochter van 11, mijn moeder en mijn vrienden hebben allemaal gezien hoe ik daar op de grond lag”, vertelt Hemphill. “Iedereen heeft een mening en schrijft dat ook onder de video.” Onder het filmpje staan commentaren als: “Waarom zou je haar redden?” of “Ik zou haar dood laten gaan”.

Hemphill is inmiddels afgekickt, maar worstelt nog dagelijks met de effecten van deze video. Hoewel het natuurlijk vreselijk is, pakte een viral overdose video af en toe anders uit. Een aantal van deze video’s kwamen namelijk terecht bij afkickklinieken en drugsconsulenten. Zij boden de verslaafden een gratis behandeling aan of lieten hen de lange wachtlijst omzeilen.

Hun overdosis werd live gestreamd

Dit gebeurde ook bij Ron Hiers en zijn vrouw Carla. Zij worstelden al jaren met verslaving en kozen er in oktober van 2016 voor om samen door een overdosis uit het leven te stappen. Ze eindigden in een vreemde positie op de grond naast een bushokje, waar de gebeurtenis live werd gestreamd door een toeschouwer. In de video worden ze uitgelachen en bespot door meerdere mensen.

Eén van de kijkers van het filmpje was de dochter van het echtpaar, die al jaren geen contact meer had met haar ouders. Zij liet uiteindelijk aan haar ouders weten dat een afkickkliniek hen de hulp wilde geven die ze nodig hadden.

Ook Hemphill denkt dat ze zonder de video nooit in behandeling was gegaan. Toen een afkickkliniek in Florida haar een behandeling aanbood waar ze niet voor hoefde te betalen, twijfelde ze niet lang. Maar helaas liet een terugval niet lang op zich wachten. “Ik stopte niet voor mezelf. Ik had het gevoel dat ik dit deed voor de media. Zodat zij een verhaal konden vertellen over verslaving met een interessante invalshoek”, vertelt ze openhartig. Niet veel later belandde ze opnieuw in een afkickkliniek. Ditmaal wel voor zichzelf. Inmiddels is ze een jaar clean.

Publiekelijk vernederd

Mandy McGowan staat sinds haar overdosis bekend als de ‘Dollar Store Junkie’. In de video ligt ze in de winkel op de grond, terwijl haar dochtertje haar tevergeefs omhoog probeert te trekken. Een heftig gezicht. Mandy legt uit dat mensen moeten proberen te begrijpen dat de video maar een paar fragmenten laat zien van een ingewikkeld leven. Als kind werd ze misbruikt, overleefde ze gewelddadige relaties en haalde ze ternauwernood haar eindexamen. Na een operatie aan haar nek schreef haar dokter medicatie voor, die het begin werden van een verslaving. Ze probeerde te breken met deze slechte gewoonte door suboxone te gebruiken, een medicijn om verslaving te behandelen. Maar toen haar voorraad opraakte, zocht Mandy haar toevlucht in heroïne.

Als ik de video zie, word ik zó kwaad

Mandy McGowan

De video van haar overdosis werd gepubliceerd in The Eagle Tribune en werd vervolgens continu uitgezonden op CNN. Mandy: “Als ik die video zie, word ik zó kwaad. Dit ben ik als drugsverslaafde, maar niet wie ik nu ben.” Ook verbaast ze zich over het feit dat niemand haar dochtertje helpt, maar mensen wel tijd hebben om te filmen.


Deze aangrijpende reportage laat zien hoe ver de gevolgen van zo’n video kunnen gaan. Ja, soms kunnen ze een broodnodige wake up call zijn voor de persoon in kwestie. Maar het blijft hen vervolgens altijd achtervolgen. Ook als ze daarna hun leven beteren. Iets om over na te denken dus.

Bron: 
The New York Times