Vrouwelijke migranten die de zuidgrens van Amerika oversteken worden regelmatig slachtoffer van seksueel misbruik
Foto van Eva Jinek

Lees de verhalen van vrouwen die werden misbruikt aan de grens met Amerika

Het is een onderbelicht probleem: vrouwelijke migranten die bij de zuidgrens van Amerika te maken krijgen met seksueel geweld. The New York Times deed onderzoek en sprak met vrouwen die deze nachtmerrie moesten doorstaan.

Vrouwelijke migranten die de zuidgrens van Amerika oversteken worden regelmatig slachtoffer van seksueel misbruik
Vrouwelijke migranten die de zuidgrens van Amerika oversteken worden regelmatig slachtoffer van seksueel misbruikANP

Een 23-jarige vrouw uit Honduras vertelt aan The New York Times in juli seksueel misbruikt te zijn in een slaapkamerkast door een smokkelaar die haar de grens over had geholpen. Niet veel later wordt een sheriff in de Amerikaanse stad San Antonio beschuldigd van het seksueel misbruiken van een 4-jarige meisje uit Guatemala. Hij dreigde haar moeder zonder papieren te laten deporteren als ze het misbruik zou melden.

Vrouwelijke migranten die de zuidgrens van Amerika oversteken worden regelmatig slachtoffer van seksueel misbruik, dat ontdekte The New York Times. Ongedocumenteerde vrouwen weten Amerika te bereiken, maar belanden in sommige gevallen in een nachtmerrie. De vrouwen worden geslagen, misbruikt, de prostitutie in gedwongen of vastgehouden.

De journalisten vonden tijdens het onderzoek tientallen rapporten waarin de aanranding van vrouwen zonder papieren stond gedocumenteerd. En vrezen dat het aantal misbruikte migranten vele malen hoger ligt. Volgens hen worden veel gevallen namelijk helemaal niet gemeld of onderzocht, wat suggereert dat seksueel geweld een bijna onvermijdelijk onderdeel is geworden van een migrantenreis naar het zuiden van Amerika.

Met handen en voeten vastgebonden

The New York Times stuitte ook op minstens vijf gevallen waarbij de vrouwen niet door smokkelaars misbruikt werden, maar door agenten en douaneambtenaren die zich op de grens bevonden. Daarnaast kwam de krant erachter dat vrouwen ook misbruikt werden in vreemdelingendetentiecentra. Dus ook als de migranten eenmaal uit de handen zijn van een smokkelaar, betekent dat niet direct dat ze veilig zijn.

Nieuw vlees, zeiden de smokkelaars

Lucy

De journalisten onderzochten de rapporten en tekenden een aantal verhalen op van vrouwen die deze heftige situaties mee hebben moeten maken. Lucy, een 45-jarige vrouw uit Honduras, vertelt in het interview dat ze gevangen werd gehouden in een geïmproviseerd bordeel in het zuiden van Texas. “Nieuw vlees”, zeiden de smokkelaars, toen ze haar en andere migrantenvrouwen het huis binnen leidden. In de dagen die daarop volgden kwamen er meerdere mannen langs die haar verkrachtten. “Omdat ik het niet wilde, bonden ze mijn voeten aan elkaar en mijn handen achter mijn rug”, vertelt Lucy. “De smokkelaars zeiden dat het geoorloofd was omdat ik geen geld had en dus niet kon betalen. Volgens hen moest ik dan maar met mijn lichaam betalen.”

“Hij richtte een pistool”

De journalisten blijven nieuwe schrijnende verhalen tegenkomen, zoals Gladys uit Guatemala. Zij vertelt hoe ze ontvoerd werd door gewapende smokkelaars. Na het passeren van de grens sprong ze uit de auto om te ontsnappen, maar werd opnieuw gepakt. Dagenlang werd ze vastgehouden in McAllen, een plaats in Texas, waar ze gedwongen werd seks te hebben met zes mannen.

De 26-jarige Cindy verbleef samen met haar zoontje Samuel in een stash house in Mexico waar ze geduldig wachtten op een smokkelaar die hen de grens over kon helpen. “Hij richtte een pistool op mij en een andere vrouw en misbruikte ons. We konden ons niet verzetten”. In Amerika, tijdens de douanecontrole, kwam Cindy erachter dat ze zwanger was.

De vrouwen staan compleet machteloos. Ze kunnen geen kant op. De smokkelaars dreigen met deportatie of het afnemen van hun kinderen zodra ze aangifte willen doen. En smokkelaars houden geheim hoe ze heten en waar ze zich bevinden, zodat het misbruik niet op hen terug te leiden is. Blijkbaar zijn vrouwen en kinderen zonder papieren onbeschermd tijdens de oversteek naar Amerika. En dat is iets wat écht aangepakt moet worden.

Bron: 
The New York Times