Speciaal aanklager Robert Mueller
Foto van Eva Jinek

Laten we de nummer 2 en 3 van Time’s Person of the Year vooral niet vergeten

De journalisten die hun leven waagden voor persvrijheid zijn de Time’s Person of the Year. En terecht! Maar de nummer 2 en 3 zeggen óók veel over de wereld anno 2018.

Speciaal aanklager Robert Mueller
Speciaal aanklager Robert Mueller Getty Images

Ieder jaar zet het tijdschrift Time de persoon die volgens hen de grootste impact - positief of negatief - op de wereld hebben gehad op hun cover. Daarbij schuwt het tijdschrift de controverse niet. Zo zetten ze vorig jaar de vrouwen die de stilte rondom seksueel overschrijdend gedrag verbroken op de cover. En ook dit jaar gaat de eer niet naar één persoon, maar naar een groep.

“The Guardians”, zo noemt Time de journalisten die hun leven waagden voor persvrijheid. Er zijn vier verschillende covers gemaakt, waarop verschillende journalisten staan die dit jaar het doelwit van gevangenschap of geweld werden vanwege hun werk. Waaronder Jamal Khashoggi, de journalist die in oktober werd vermoord in de ambassade van Saudi-Arabië in Turkije. Maar ook medewerkers van de Capital Gazette, de Amerikaanse krant waar dit jaar vijf mensen werden vermoord tijdens een aanslag. En misschien minder bekend bij ons, maar zeker niet minder belangrijk: de Filipijnse Maria Ressa die met haar kritische journalistieke site het vuur aan de schenen van de Filipijnse overheid legt en de vrouwen van de kritische journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo die zeven jaar gevangenschap kregen vanwege hun onderzoek naar misdaden van het leger van Myanmar.

Time zegt zelf dat de eer deze mensen ten deel valt vanwege “de gigantische risico’s die zij hebben genomen in de zoektocht naar de waarheid, in de imperfecte maar essentiële queeste naar feiten en omdat ze zichzelf altijd kritisch hebben uitgesproken.”

Een nominatie waar wij het volmondig mee eens zijn. Maar de personen die de tweede en derde plek bekleden, zijn ook uiterst interessant.

Dit is de nummer twee

De eer van de tweede plek komt namelijk niemand minder dan president Trump toe. “Hij veranderde de regels van de politiek in 2016, hervormde het presidentschap in 2017 en ook dit jaar heeft Trump zijn stempel op de wereld gedrukt”, aldus het tijdschrift. In 2016 won de president al de eerste plek en je kan je anno 2018 inderdaad moeilijk een wereld voorstellen zonder Donald Trump. Een zeer terechte tweede plek dus.

President Donald Trump
President Donald TrumpGetty Images

En de hekkensluiter is...

De hekkensluiter van deze opmerkelijke top drie is niemand minder dan de man die al maanden onderzoek doet naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 én de vraag of president Trump daar iets mee te maken heeft. We hebben het natuurlijk over speciaal aanklager Robert Mueller. “Speciaal aanklager Mueller heeft de president in zijn vizier en zijn onderzoek betreedt nu een terrein waar geen precedent noch protocol voor bestaat”, schrijft Time

Speciaal aanklager Robert Mueller
Speciaal aanklager Robert MuellerGetty Images

Mueller en zijn team hebben sinds mei 2017 al minstens 33 personen en 3 bedrijven aangeklaagd die betrokken zijn bij Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. De centrale vraag is of Trump en zijn team hier iets mee te maken hebben. Of Mueller daar bewijs voor heeft, weten we niet. Hij maakt zelden publieke statements, maar zijn aanwezigheid is inmiddels een constante en onheilspellende factor in de Amerikaanse politiek. Waar Mueller volgend jaar mee gaat komen weten we niet, maar dat hij een immense impact heeft, staat vast.

Een opmerkelijk gezelschap

De top 3 van Time is zonder twijfel een opmerkelijk gezelschap. Op nummer één staan de mensen die hun leven wagen voor persvrijheid, op nummer twee staat een president die verbale aanvallen op de media niet schuwt en op nummer drie staat de man die al maanden bezig is om rechtszaak tegen nummer twee op te tuigen.

Als je nou even je ogen sluit en je voorstelt dat deze top 3 samen in een bar zit, dan zijn we met onze neus middenin een slechte grap gevallen. Toch is het de realiteit van de wereld anno 2018.

Lees vooral de prachtige profielen van de winnaars en de nummer twee en drie via de onderstaande link. Geloof ons, het is de moeite waard.

12 december 2018 16:30
Bron: 
Time