Joe Biden
Foto van Eva Jinek

Joe Biden doet een gooi naar het Witte Huis, maar dat is niet de eerste keer

“We moeten vechten voor de ziel van dit land”, zegt Joe Biden in zijn gisteren uitgebrachte campagnevideo. Hierin waarschuwt de Democraat voor de huidige president Donald Trump. “Als we hem acht jaar in het Witte Huis geven, zal hij de fundamentele waarden van ons land voor altijd veranderen. Dit laat ik niet gebeuren”, zegt hij.

Joe Biden
Joe BidenGetty Images

“Onze natie wordt meer dan ooit bedreigd”
Biden begint de video met een, volgens hem, kernwaarde van de Verenigde Staten: elk mens heeft het recht om gelijk behandeld te worden. Hij geeft voorbeelden van incidenten waarbij deze waarden volgens hem uit het zicht raakten. Zo toont hij de videobeelden van de gewelddadige protesten tussen links en rechts in Charlottesville in 2017, waarbij een vrouw om het leven kwam. Ook valt hij Trump openlijk aan op zijn woorden ‘dat er aan beide kanten hele goede mensen stonden’. “Onze natie wordt meer dan ooit bedreigd”, vindt de kandidaat.

“Alles waar we voor staan, staat op het spel”, vervolgt Biden en met die woorden kondigt hij zijn kandidatuur aan. Maar wie is deze Joe Biden eigenlijk? The Independent maakte een overzicht van zijn politieke én persoonlijke leven.

Veel zullen hem misschien kennen als vice-president van Barack Obama, maar Joe Biden heeft er al een veel langere politieke loopbaan opzitten. Wat je misschien nog niet wist, is dat Biden vaker aan de race om het presidentschap heeft meegedaan: in 1988 en in 2008. En nu wil de 76-jarige Democraat in het huidige politieke landschap de kiezers voor zich winnen door hen ervan te overtuigen dat het land een ervaren en kalm figuur nodig heeft. Een rol die Biden graag op zich wil nemen.

Joe Biden
Joe BidenGetty Images

Ervaring heeft hij zeker. Biden begon in 1972  als een van de jongste senatoren ooit in de staat Delaware. Daar werd hij maar liefst zes keer herkozen, en ging toen voor het vice-presidentschap onder Obama. De voormalige president noemde Biden volgens The Independent een “basketbalspeler die buiten het boekje speelt.”

Het persoonlijke leven van Biden wordt gekenmerkt door een aantal tragedies. In 1972 kwamen zijn vrouw en eenjarige dochter om in een auto ongeluk. De zoon die het ongeluk wel overleefde, overleed in 2015 aan de gevolgen van een hersentumor.

Uncle Joe
Men noemt hem ook wel ‘Uncle Joe’ en dat komt volgens The Independent onder andere omdat Joe Biden een van de minst rijke Senaatsleden ooit is. Bovendien legt hij ook regelmatig de nadruk op zijn working class achtergrond. Hij is dan ook populair op de plekken in Amerika waar veel mensen met een soortgelijke achtergrond wonen. Dat zijn tevens de regio’s waar andere Democraten vaak aan het kortste eind trokken. Ook verwacht de krant dat hij veel stemmen zou kunnen krijgen van minderheden en ouderen.

Ondanks het feit dat Biden het goed doet in de peilingen, klinken er ook wat negatieve geluiden. In 1994 stemde hij bijvoorbeeld voor een wet die er volgens experts voor zorgde dat enorme hoeveelheden mensen de gevangenis in moesten. Ook stemde hij vóór de oorlog in Irak. En onlangs kwamen verschillende vrouwen met verhalen naar buiten, waarin zij stelden dat Biden hen op ongepaste wijze had aangeraakt.

Biden wordt volgens The Independent door veel mensen gezien als betrouwbaar, empathisch en authentiek. Maar de vraag is of hij als oudere, witte man is opgewassen tegen zijn steeds progressiever, diverser en jonger wordende collega’s.

Wil je het hele verhaal van The Independent lezen? Klik dan op de link hieronder.

Bron: 
The Independent