Samantha & Dave Stewart
Foto van Eva Jinek

Je hoop vestigen op een baby die niet blijkt te bestaan: deze stellen overkwam het

Als je zwanger bent en je kind wil laten adopteren, mag je in de VS een oproep doen via social media. Voor stellen die willen adopteren, kan het een manier zijn om hun lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Maar helaas zit er ook een keerzijde aan deze privé-adopties. Zo werden Samantha Stewart en haar man slachtoffer van adoptiefraude. Aan BBC vertellen ze hun aangrijpende verhaal.

In tegenstelling tot veel andere landen, waaronder Nederland, is private adoptie in de VS toegestaan. Dat betekent dat koppels die een kind willen adopteren en vrouwen die hun kind willen afstaan afspraken mogen maken zonder tussenkomst van een adoptiebureau. Bijvoorbeeld via social media. In Nederland kun je het je bijna niet voorstellen, maar op dit moment wordt de hashtag #HopingToAdopt bijna vijftigduizend keer gebruikt op Instagram. 

Adopteren steeds lastiger

Soms biedt dit uitkomst in de zoektocht. Zo hopen vrouwen die hun baby willen laten adopteren dat ze op deze manier meer controle hebben over het adoptieproces. En daarnaast zijn er zelfs adoptiebureaus in de VS die koppels aanraden om online op zoek te gaan omdat de wachttijden vaak ontzettend lang zijn. 

Die lange wachttijden en de bemoeilijking van het proces komt onder andere doordat landen zoals Rusland, China en Guatemala internationale adoptie tegenwoordig verbieden of een striktere wetgeving hebben ingevoerd. Terwijl dit nou net landen zijn waar voorheen veel kinderen geadopteerd werden, ook internationaal. Maar volgens BBC speelt er ook iets anders mee, namelijk dat alleenstaand ouderschap steeds meer wordt geaccepteerd en ongeplande zwangerschappen in de VS steeds zeldzamer worden.

In dat opzicht lijkt het dus ineens een stuk minder vergezocht om je aan social media vast te klampen als laatste strohalm. Wie op Instagram zoekt onder de hashtag #HopingToAdopt, treft talloze  gelukzalige kiekjes van wensouders en foto’s van perfect ingerichte kinderkamertjes. De koppels proberen zo geschikt mogelijk over te komen. Zo ook Samantha en haar man Dave met hun toegewijde account 'Finding Baby Stewart'.

Van hoop naar teleurstelling

In februari kreeg het echtpaar een hoopvol bericht van 'Ashley'. Op het account van de 16-jarige is te zien hoe ze met haar hand op een dikke buik voor de spiegel poseert. En één maand later is het al zover: Ashley is pas 31 weken zwanger wanneer ze bevalt van een meisje. Ze stuurt een foto van de baby met de tekst 'ze is van jou'. Samantha is op slag verliefd. 

Na dagen non-stop contact met Ashley wordt Samantha ineens geblokkeerd. Ze probeert Ashley te bellen, maar krijgt haar ook via die weg niet te pakken. Samantha besloot haar verhaal op Instagram te delen: "Ze vragen niet om geld zoals andere oplichters. Ze willen je tijd, emotionele betrokkenheid en gewoon iemand om even mee te praten. Om je ondertussen te beloven waar je zo wanhopig naar op zoek bent: je toekomstige kind." En Samantha blijkt niet de enige met deze ervaring. Uit reacties op haar bericht bleek dat mannen en vrouwen vanuit het hele land door dezelfde vrouw waren benaderd.

Ook Kirsten Johnson werd opgelicht door Ashley, vertelt ze aan BBC. Volgens Kirsten ging het zelfs zo ver, dat ze voor honderden euro’s aan vliegtickets kocht. Kirsten en haar man probeerden al bijna drie jaar lang een baby te adopteren. Ze waren kwetsbaar toen ze werden benaderd, vertelt ze. "We werden zo emotioneel dat we niet meer rationeel nadachten."

Het gaat niet om geld

Professionals bevestigen dat dit type fraude vaker voorkomt. Juli Wisotsky is advocaat en heeft al 23 jaar ervaring met adoptiezaken. Ook zij is er wel eens ingeluisd. En vroeger, voor de komst van het internet, gebeurde het ook al, vertelt Dawn Smith Pleiner van het bureau Friends in Adoption. Vrouwen deden alsof ze zwanger waren en hielden je uren bezig aan de telefoon. "En het had nooit met geld te maken. Nooit."

Helaas is het lastig om dit soort fraude op te sporen en te vervolgen. Tegen financiële adoptiefraude bestaan wetten, maar in de meeste staten bestaat er geen regelgeving over dit soort emotionele fraudezaken. De enige mogelijkheid is om een private zaak aan te spannen, maar het risico op hoge kosten houdt veel koppels tegen. De meeste stellen rapporteren de fraude wel bij de FBI. Hoewel zij het probleem erkennen, wordt er geen actie ondernomen.

Ondanks dat er geen duidelijk licht is aan het eind van deze tunnel, proberen koppels elkaar te waarschuwen. Ook Samantha hoopte vrouwen behoedzaam te maken met haar bericht. “We moeten hierover praten”, zegt ze. Helaas gebeurt het nog veel te vaak.

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Samantha én de zoektocht naar de echte identiteit van 'Ashley'? Lees het volledige artikel van de BBC via onderstaande link:

Bron: 
BBC