Foto: Getty Images
Foto van Eva Jinek

In 5 minuten de opmerkelijkste onthullingen uit het nieuwe Trump-boek

Wat blijkt? Het was nooit de bedoeling van Trump om president van Amerika te worden. Leun lekker achterover en geniet van wat een ongekend inkijkje in Trumps inner circle.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Michael Wolff volgde 18 maanden lang president Donald Trump en zijn medewerkers voor zijn nieuwe boek. Hij sprak de president zelf, de meeste leden van zijn senior staff en veel medewerkers. Ook had hij naar eigen zeggen ‘een semi-permanent plekje op een bank in de West Wing’ vanuit waar hij alles goed kon observeren. Het eindresultaat? Meer dan 200 interviews en ontelbare observaties die hij nu heeft samengevoegd tot een boek: Fire and Fury, Inside the Trump White House.

En die slaat in als een bom

Zijn werk verschijnt op 9 januari, maar Wolff publiceerde in New York Magazine al een samenvatting. En die slaat in als een bom. Want er staat veel in dat we nog niet van de president wisten. Inclusief gevoelige informatie die waarschijnlijk nog wel een staartje gaat krijgen.

Steve Bannon. Foto: ANP
Steve Bannon. Foto: ANP

Net een serie

Mocht je wat tijd over hebben, lees dan vooral het hele artikel. In ongeveer een half uur leidt Michael Wollf je door de surrealistische wereld van Trumps Witte Huis. Geloof ons, het leest weg als een goede House of Cards-aflevering.

Maar als je gewoon snel wilt weten wat de hoogtepunten zijn, lees dan verder. Wij hebben op een rijtje gezet wat ons het meest verraste. Sit back, en geniet van wat een ongekend inkijkje in Trumps inner circle.

Melania Trump en Kellyanne Conway. Foto: ANP
Melania Trump en Kellyanne Conway. Foto: ANP

Het ging anders dan verwacht. Het moment waarop Trump zich dat realiseerde, keek hij alsof hij een spook had gezien. Verbijsterd was hij. Melania was in tranen, en niet vanwege geluk. Tenminste, dat zou Donald Jr. volgens Wolff op de verkiezingsavond gezegd hebben tegen een vriend.

En volgens Steve Bannon gebeurde er die avond nog iets curieus. Binnen een uur veranderde Trump van een man die ‘verdwaasd en geschokt’ was, naar een man die ‘geloofde dat hij het verdiende, en alle capaciteiten beschikte, om president van de Verenigde Staten te worden’.

2. Trump was dikke maatjes met Bannon (en hij eet veel cheeseburgers)

De eerste maanden van zijn presidentschap dineerden Bannon en Trump bijna elke dag samen. En wat nou als Bannon niet kwam eten? Dan had Trump andere plannen. Hij trok zich terug op zijn kamer - waarin drie tv-schermen staan - om cheeseburgers te eten in bed. Ja, laat dat beeld maar even op je inwerken.

3. Ivanka Trump wil de eerste vrouwelijke president worden

Volgens Wolff hebben Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner plannen om ooit een gooi te doen naar het presidentschap. Het idee dat niet Hillary Clinton, maar zijzelf de eerste vrouwelijke president van de VS zou worden, bevalt haar wel.

Ivanka Trump. Foto: ANP
Ivanka Trump. Foto: ANP

4. Trump wist van de ontmoeting tussen zijn zoon en Rusland

“Verraad en onpatriottisch,” zo noemt Steve Bannon de ontmoeting van Donald Trump Jr., Jared Kushner en campagneleider Paul Manafort met een groep Russen. In juni 2016 zouden zij afgesproken hebben in de Trump Tower, waar de Russen hen bezwaarlijke informatie over Hillary Clinton aangeboden hadden.

Ook zegt Bannon dat Trump op de hoogte moet zijn geweest van deze ontmoeting. “De kans dat Donald Trump Jr. deze mannen niet mee heeft genomen naar zijn vaders kantoor is echt nul,” aldus Bannon.

Donald Trump Jr. Foto: ANP
Donald Trump Jr. Foto: ANP

5. Wat zijn de 3 prioriteiten van de regering Trump? Uh, geen idee

Toen Kate Walsh, de vice-stafchef van het Witte Huis, na zes weken aan Jared Kushner vroeg wat de drie prioriteiten van de regering Trump zijn, had hij geen antwoord. “Ja,” vertelde hij Walsh, “daar moeten we het eens over gaan hebben.”

Kushner is één van de belangrijkste adviseurs van de president en het feit dat hij een simpele en fundamentele vraag als deze niet kan beantwoorden, is zeer verontrustend.

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je weten wat er nog allemaal meer in het boek staat? Lees verder in dit New York Magazine artikel.

Bron: 
New York Magazine